Tänään ajattelin...

Varaapa aika vaikka labraan. Iisi homma. Mene Omakantaan (kirjaudu sisään: valitse pankkiyhteys. Minun tapauksessani Nordea. Kirjoita pankin käyttäjäntunnus, ok, käskee avaamaan tunnusluvut. Missä se pirun puhelin taas luuraa? Sieltä siis tunnusluvut -ovat t:ssä, eivät n:ssä, niinkuin Nordea-, kas hups, onnistui! Omakannassa ollaan, sieltä etsimään kohtaa, josta voisi varata uuden labra-ajan (kun se perhanan huono kolestroli oli 4,1 ja maksimi sais olla 3. Jopa lehdestä luin, että oikeastaan saisi olla max 1,8, sydänriskiryhmäläisillä 1,4. Pakottavat ottamaan kolestorililääkettä, lupasinkin melkein, jollei nyt kotikonstein laske 🤒). Eihän se ajanvaraus sieltä löydy. Mutta tarkistetaanpa kuitenkin vielä ne labratulokset, kun kerran Omakannassa ollaan!  Paperikalenterini kertoo (hui, kun olenkin vanhanaikainen, paperikalenteri!), että labrassa olen käynyt 7.4., mutta Omakannassa päivämääräksi on merkitty 8.3. Jokaisen näytteen kohdalla on kuitenkin oikea päivämäärä. Mihinkä kirjoitan oikaisun? Ei löydy kohtaa. Eikä voi varata uutta labra-aikaa. Niinpä ulos ja sitten seuraava osoite on Terveyskansio Espoo. Sinne voin kirjoittaa Omakannan päivämäärävirheestä. Itsekin olen numerosokea, joten virhe on minusta hyvin looginen. Mutta entäs se labra-aika? Ei löydy varausmahdollisuutta. Googlaa: ajanvaraus laboratorio. Taas ihan uusi sivusto. Niinpä tietenkin. Eihän terveyskeskuksella ja HUS:n labralla ole mitään tekemistä keskenään, olinpa taas kerran pölvästi.

Ilo on suuri, kun lopulta löytyy HUS laboratorion kalenteri, josta noin vaan nappaat sopivan ajan sopivalle viikolle sopivaan labraan. Kyllä tämä käy sitten kätevästi!

Mitähän muuta tässä varailisi samantien, kun läppäri kerran on auki?

PS. Kotikonstit kolestrolille: Benecol-juoma joka päivä -yks ystävä sanoi, että se se vasta nostaakin kolestrolia. Toinen puolestaan vakuuttaa, että kolesterolin pitääkin vanhemmalla iällä olla korkealla-. Leivän päälle kammottavaa Pro-Activiaa. Tai Benecolia. Punariisipillereitä luontaistuotekaupasta. Kaikki nämä keinot  alentavat tehokkaasti kolesterolia jo parissa kolmessa viikossa, näin lupaavat. Jännä nähdä. - Ai ai, leipää ei saa syödä! Kun ne on just ne hiilarit, jotka todellisuudessa nostavat sitä kolesterolia! Ei siis voi, eikä kookorasva. Siis eikö?

Toissapäivänä leivoin pullaa. Voihan sitä leipoa, kun naapurilta sain margariinia. Tai pitää leipoa, mihin muuhun leivontamargariinia muka voisi käyttää? Transrasvaa. Mistähän naapuri sitä oli saanut, kun takuulla ei ikinä leivo. Minä taas en ole leiponut muutamaan vuoteen! Mutta nyt leivoin, ja muutaman korvapuustin sitten söinkin.

Kyllä tuore pulla sitten on ihanaa!

Tapasin junassa 90-vuotiaan naisen. Hän oli hukannut keppinsä jonnekin toiseen vaunuun ennen junan lähtöä, juoksin ympäri junaa etsimässä sitä. Löytyi ja rouva oli tyytyväinen. "Selviän kyllä ilman keppiäkin, tavallisesti kuljen kävelysauvojen kanssa, ihan vain varmuuden vuoksi!"

Meitä oli vaunussa vain muutama, niinpä  ketään tuskin haittasi, kun rouva innostui kertomaan elämäntarinaansa. Hän oli matkalla lapsenlapsenlapsensa valmistujaisiin Hämeenlinnaan. Diplomi-insinöörin paperit oli juuri saanut. Omat 5 lasta olivat jo 7-kymmenissä, lapsenlapset viisissä-. Omat lapset olivat kaikki korkeasti koulutettuja, korkeasti koulutettujen kanssa naimisissa, joukossa vilahteli tuttuja nimiäkin, eräs tunnettu aivokirurgi. Yksi poika oli jonkun korkeimman oikeuden presidentti, tytär (vaiko lapsenlapsi) oli psykoterapeutti ja sitä luokkaa.

Rouva vähätteli itseään: "minä oon vain tällainen mökin muija, yksin tein kaiken, kun  mies oli kirvesmiehenä milloin missäkinpäin Suomea. Lumenluonti aamuisin, että pääsivät kouluun, polttopuiden teko, vesien kanto... Mutta koulunkäynti oli tärkeää, minulla itselläni oli 12 sisarusta ja vain pojat saivat käydä koulua. Se oli sellaista siihen aikaan maalla." Pohjanmaalta rouva oli kotoisin, mutta kyllä se muuallakin oli samanlaista, ainakin maaseudulla. Dementoituneen ystäväni lapsuuden perheessä oli 10 lasta, sama juttu. Pojat kouluun, tyttöjen kohdalla se olisi vain ajanhukkaa! Ystäväni veljet ovat professoreita, yritysjohtajia...

Tämän  90-vuotiaan muistot virtasivat vuolaina, dementiasta ei tietoakaan!  Yksi hänen sisaristaan oli alkoholisoitunut, hylännyt oman lapsensa. Onneksi vanhan rouvan kotipaikkakunnan rehtori oli ottanut lapsen kasvatikseen. Mutta liekö lapsi jo pienenä traumatisoitunut, kun hänestä tuli sitten varasteleva teini. Isänsä jäi myöhemmin junan alle. Hui.

"Mutta minä olen onnellinen. En halua mitenkään kehua, oon ihan tavallinen. Maailmassa on niin paljon onnistuneita, älykkäitä ihmisiä. Oon onnellinen jo ihan siitäkin syystä, ettei oo mitään syytä olla onneton! Ei yhtäkään syytä valittaa mistään." Hämeenlinnassa rouva heitti repun selkäänsä, keräsi kassinsa ja kukkapakettinsa sekä keppinsä ja astui reippaasti asemalaiturille.

Minulle jäi hyvä mieli. Tuohon tulisi pyrkiä.

Savolaisella aksentilla puhuva (eri asia kuin murre!) mies soittaa: Kaarinako se on? No, olipa kiva kun tavoitin, läksin tässä soittelemaan sellaisella mukavalla asialla kun että varmaan kiinnostut kun sanon, että olisi ehkä mahdollista saada noita sähkönsiirtohintoja alaspäin.

Tuttavallisesti, näin niitä on opastettu. Niitä reppanoita opiskelijoita tai työttömiä, jotka on joutuneet ottamaan tämän puhelinmyyjän vihonviimeisen työn vastaan. Olin bussissa ja jatkoin kuuntelemista, vaikka kuuluvuuskin oli huono. Lopulta sanoin, että ookoo, mutta haluan ensin tutustua papereihin ja tarjottavaan, ennen kuin sanon mitään. No, valitettavasti meillä ei ole sellaista systeemiä, sopimus on tehtävä nyt ja sen voi sitten peruuttaa 14 päivän kuluessa sopimuksen teosta.

No, perhana, ookoo sitten. Siis 14 päivän kuluessa, laita sitten tulemaan heti.Pikana tulee! Paperit tuli 3.6., sopimus oli tehty 28.5., eli se siitä pikana tulemisesta. Luin tietenkin sopimuksen läpi. Siinä ei ollut esim sopimusnumeroa, eikä papereista löytynyt tämän firman sähköpostiosoitetta. Osoite sentään ja asiakaspalvelun puhelinnumero. Siitä sähkönsiirrosta oli sanottu, että siirtohinta optimoidaan ottamalla selvää, onko siirtofirmalla tarjolla edullisempia siirtohintoja. Höh? Carunallako olisi? 

Tarkistin oman energiayhtiömme energiahinnat ja huomasin, että siellä on lukuisia vaihtoehtoja. Tuskin tämä Hankinta 365 siis edes energian hinnoilla pystyy kilpailemaan! Soitin asikaspalveluun, 20 minuutin kuluttua sama poika (varmaankin siis nuori mies) vastasi ja sitten oli taas, että hei Kaarina, miten voin auttaa. Kyselin, mitä he tarkoittaa sillä optimoinilla. Sain tuon em. selvityksen. Sanoin, että kaipa heillä jo tässä vaiheessa joku käsitys Carunan sähkönsiirtohinnoista on,  eli olisivat voineet jo sen mahdollisen halvemman hinnan mulle  tiedoksi laittaa. Tietenkin peruutin sopimuksen, kirjoitin vielä varmuuden vuoksi s-postinkin asiasta (s-posti löytyi netistä) ja pyysin siihen vahvistusta, ettei sitten laskun tullessa aleta tivata, etten ole peruuttanut. Netistä löytyi näet kommentteja, että lähettävät aiheettomia laskuja!

Tämä firma siis ratsastaa siirtohintojen alennuksilla! Olemattomilla alennuksilla. Kun on ensin maksanut vuoden perusmaksut kerralla (!!!) 9,90 €/kk, sitten ilmoittavat, että aprilliä, teidän alueen toimittajalla ei valitettavasti ole tarjota halvempia siirtohintoja.

Muistan, että tein vastaavan sopimuksen  jo jokunen vuosi sitten, sama juttu. Mutta kun olin bussissa, en siinä viitsinyt alkaa kinaamaan sen enemmän. Yleensä sanon noille tuputtajille, että minulla on markkinointikielto puhelimessani. On kyllä ihan oikeasti, mutta eipä näytä toimivan, puheluja vain tulee!

 

 

Kuuntelin (taas laiskuuttani) Finlandia-voittajakirjan Margarita. Anni Kytömäen teos, valitsijana tällä kertaa elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Kun kirja voittaa Finlandian, sitä juhlitaan -tietenkin - ja kukaan ei enää muista, että loppujen lopuksi vain yksi henkilö on valinnan takana. Se ja sama oikeastaan, mutta muut viisi ehdokasta olisivat varmasti yhtä paljon ansainneet tulla valituksi.

Ja ihan varmasti moni muukin kirja olisi voinut olla valinnan kohteena. Minulle suositeltiin juuri Petra Rautiaisen kirjaa Tuhkaan piirretty maa. Kertoo sodanjälkeisestä Lapista. Suosittelija on eräs talomme kirjallisuusihmisistä, hän sanoi, että tämä olisi pitänyt olla ainakin ehdolla Finlandiaan. Odotan mielenkiinnolla, kunhan ensin saan Enni Mustosen kehutun Näkijän alta pois. Sen alku vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Mutta tähän Margaritaan. Se oli mielestäni sellainen toisaalta ja toisaalta -kirja. Liian monta teemaa, liian epärealistisia tapahtumia: kuusen alla juhannysyön sateessa sai alkunsa lapsi, jonka isästä ei ollut tietoa!!!? Salli mun sanoa, että hm, hm ja hm. Ja toinen hämärä juttu kirjan lopussa: Senni jää (haluaa jäädä) yksin hämärtyvään metsään tuntemattomalle seudulle ja menee uimaan kylmään puroon tai jokeen. Ui lammelle saakka, johon joki laskee, on jo ihan pimeää... Ei. Ei sellaista voisi tapahtua, Sellaista ei tapahdu. Jo henkilöiden tiet kohtaavat ihan merkillisesti siellä sun täällä, kylpylässä, poliosairaalassa, konsertissa...

Luontokuvaukset ovat todella eläviä, samoin alun kylpyläelämä ja moni muukin kohta. Mutta en nyt kuitenkaan Finlandiaa olisi antanut. Kokonaisuus oli sillisalaattia. Ennemmin sille Tommi Kinnusen Ei sanonut katuvansa. Muita ehdokkaita en ole lukenut, mutta pitääkin lukea. Oikeastaan olisi kiva, jos olisi Finlandia-ahdokkaiden lukupiiri (varmaan sellaisia on) ja sitten katsottaisiin, mitä mieltä ihmiset ovat! Tai näkyyhän siellä olevan maininta: lukijoiden suosikki.

PS 1. Katselen netistä noita aiempia voittajia ja osui silmiin Laura Lindstedtin Oneiron vuodelta 2015. Siinä yks toinen, jota en edes jaksanut kahlata läpi! Eli ei näitä pidä ottaa niin vakavasti, ne on vaan makuasioita. Hyvä, kun edes jotain luetaan!

PS 2. Alex Sculmanin kirja isovanhemmistaan Polta nämä kirjeet oli mielestäni mielenkiintoinen. Ja opettavainen. Miten katkaista kierre. Alussa Alex ihmettelee, miksi hänen lapsensa pelkää häntä, vaikka hän ei ole edes ääntään korottanut. Sitten seuraa isoisän tarina ja ihan lopuksi hän palaa itseensä, tähän hetkeen: tästä alkaa uusi normaali. Kaava menee rikki juuri nyt.

Olipa mielenkiintoinen juttu 15.5. taas lempilehdessäni Hesarissa, Tuomas Niskakankaan artikkeli USA:n taloudesta ja siellä odotettavissa olevista muutoksista. Ettäkö valtiolle tulisi lisää sananvaltaa, rikkaat maksaisivat enemmän veroja, minimipalkkoja korotettaisiin, julkisiin investointeihin satsattaisiin?  Bidenin hallintoon on palkattu tällä tavoin ajattelevia uudistajia. Uutistoimisto Bloombergin huhtikuun lopussa julkaistussa artikkelissa on kuulema aprikoitu USA:n politiikan olevan nyt juuri suurten muutosten edessä.

Biden on niin vanha, että odotukset taitavat olla, että hän jäisi tasapainottavaksi presidentiksi uudistajan sijaan, ja toisaalta hän ehkä luopuu sovinnolla toisesta kaudesta, jolloin hän voi riskeerata enemmän kuin sellainen, joka tähtää seuraavaan 4-vuotiskauteen. Niskakankaan artikkelissa sanotaan, että USA:n vuosikymmeniä vallalla ollutta, pientä valtionhallintoa suosiva politiikka olisi nyt osoittanut tulleensa tiensä päähän. Yksityisiin investointeihin perustuvat talous- ja työllisyysvaikutukset jakautuvat epätasaisesti ja iso osa amerikkalaisista on jäänyt nuolemaan näppejään pienen osan rikastuessa entisestään. Vähän väliähän me luetaan bezoseista ja gateseista, uskomattomia rikkauksia omistavista miljardööreistä. Niin kuin ihmiselle ei riittäisi se, että tulee mukavasti toimeen. Onneksi nuo esimerkki-roope-ankat sentään  lahjoittavat omaisuuttaan valtavissa määrin myös tutkimukseen ja erilaisiin avustusohjelmiin.

On katsottu telkkarista Simon Reeven ohjelmaa (Teemalta), jossa hän kulkee läpi Amerikan alkaen Alaskasta. Kaiketi jatkaa USA:n jälkeen myös Väli- ja Etelä-Amerikkaankin. Nyt on vasta tullut toinen osa, joten Areenasta löydät ne. Taas järkyttävää kuvaa todellisesta USA:sta, siitä mitä ei Frendeissä ja vastaavissa saippuasarjoissa näe. (Reeven sarja Välimeren maista oli myös todella silmiä avaava, pääsit paikkoihin, jonne ei turistilla ole asiaa!) Käydään reservaatissa, käydään kaupungeissa, jossa on kaivosten sulkemisen vaikutuksena jäänyt jäljelle vain köyhyyttä, käydään luonnonsuojelualueilla jne. Telkkarihan on viime vuosina suoltanut noita hienoja, mutta järkyttäviä ohjelmia USA:n köyhistä, Trumpin ajan ongelmista, kaikesta siitä ankeudesta. Oli myös Michael Portillon luotsaama hieno sarja Junalla halki Amerikan, jossa esiteltiin myös rikkauksia, innovaatioita, historiaa, arkkitehtuuria. (Hänen seurassaanhan päästiin junalla myös ympäri Australiaa.)

Mutta tähän Niskakankaan artikkeliin. Jos ennusteet Bidenin ajasta pitävät paikkansa, maailman historia voisi jälleen kerran tehdä ison käännöksen. Nyt kun kongressin molemmat huoneet (senaatti ja edustajainhuone) ovat demokraattien hallussa, voisivat uudistukset jopa onnistua. Ympäristövaikutukset nostettaisiin kaikissa päätöksissä tikun nokkaan, koulutus, työpaikkademokratia, tulonjako olisivat tulevan politiikan a ja o. Lue em. artikkeli, siitä viisastuu. Ehkä. Toivottavasti  USA:ssa edetään suunnitelmista toteutuksiin, vai onko maa sittenkin liian iso laiva kääntymään neljän vuoden aikana? - Koska sittenhän on tavan mukaan taas vuorossa joku trumpilainen, ellei peräti hän itse 🤒.

PS. Eilen tuli kolmas osa Simon Reeven Amerikkaa. Huh. Hän näytti sen puolen Kaliforniaa, johon mekin hieman tutustuimme Altadenassa mutta varsinkin Long Beachilla (Rakkahin sisko-kirjassani on tästä jo hiukan, mutta siinähän en ole kertonut siitä puolesta vuodesta, jonka asuimme Long Beachilla) . Telttakyliä katujen varsilla. Ongelmasta päästään niin, että teltat kaduilla kielletään! Aika kätevää, kyllä ne jenkkilässä osaa.  Entäs se, että kokonaisen moottoritien sisällä asuu ihmisiä! En ole tiennyt, että siellä on ottoja osioita, joihin voi kiivetä sisälle. Kun ei ole sitä sosiaalihuoltoa ja vuokrat on pilvissä. Ja tuhannet ja tuhannet on tippuneet systeemin ulkopuolelle.Los Angelesissa on 4 (neljä) katulääkäriä, jotka kulkevat näiden kodittomien luona antamassa ensiapua. Näiden mukana Simon kulki.

Uusimmat kommentit

18.05 | 12:34

Hei,
Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä teitkö joitain harjoituksia oireiden helpottamiseksi? Itsellä ollut samanlaisia oireita nyt.

...
25.05 | 20:49

minulla samat oireet jo 8 vuotta joka päivä.keinuntaa kävellessä hämärässämyö pahempi. aamuisin kaikki paikallaan muutaman tunnin kun liikkuu rauhallisesti, mut

...
21.11 | 23:22

Toi urheilun seuraamattomuus ja kyvyttömyys ymmärtää yhteisöllistä onnentunnetta maaleista ja voitoista on oltava geneettistä.

...
08.11 | 20:37

Mihin noita yksityisiä tarvitaan, kun julkinen puolikin toimii, ainakin vakavien sairauksien kohdalla hyvin! Ja kun niille tulee hoppiöu, tuovat julkiseen hoito

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS