Tänään ajattelin...

näin muistutti tytär, ihan aiheellisesti. Silla kun on nyt saatu rokotukset, niin Bill Gates vahtaa meitä väsymättä 24/7. Meidät on sirutettu! Mutta ihan vielä ei kuitenkaan kuoltu, vähän vain tuntuu aralta tuo olkavarsi. Josko se siitä leviää kuolioksi, tiedä tuota. Mutta niin kuin kansanedustaja Ano Turtiainen ennusti, me vanhuksethan kuollaan kuitenkin tässä piakkoin. Aikamoinen ennustajaukko! Ettäkö me, vasta sadasta vuodesta kolme neljännestä tai neljä viidennestä eläneet olisimme seuraavana vuorossa astumaan taivaan iloihin? Outoa, että jotkut sen näin näkee 😉.

Kyllä oli tyytyväisen näköistä purukkaa rokotuspaikalla! Että jos tästä kurimuksesta nyt lopultakin päästäisiin. Moni on todella työlästynyt, kun ei mihinkään voi mennä, mitään ei voi tehdä. Meillä ihmisillä on erilainen paineensietokyky ja samat pelot ja uhkatkin näyttäytyvät jokaiselle erisuuruisina. 

Enhän minä pessimisti ole, mutta ei ole vaikeaa arvata, että ei tämä tähän lopu. Tulee uusia viruksia, ja nämä keskuudessamme jo pyörivät muuntautuvat nopeammin kuin uskommekaan. Lopulta virukset ehkä päihittävät meidät. Mutta jos miljardien vuosien päästä koko maapallo häviää (mikähän se taas olikaan se syy, valtava komeetta vaiko auringon sammuminen), eikö olisi parempi, että viimeinenkin sielu olisi täältä jo sitä ennen siirtynyt rajan taa vähemmän väkivaltaisesti? Virusten avulla?Tai ei, jos luonnonvarat ehtyvät ja tuloerot maailman maiden ja kunkin maan sisälläkin vain kasvat, tulee entistä julmempia sotia... Voi meitä. 

Mutta nyt kun kevätaurinko tuolla ulkona paistaa, niin elämä näyttää jo aika paljon valoisemmalta. Naatitaan nyt, kun elämä ainakin hetkellisesti näyttää voittavan! 🤩 Kyllä se tästä.

Katsoin juuri elokuvan Muiden elämä (Teemalta, Areenassa nähtävissä). Tietenkin minulle tyypillisesti muistin vasta leffan jälkeen, että olen nähnyt sen joskus aiemmin (dementia!), mutta eipä haitannut. Laitoin tyttärelle viestiä, että katsoisi poikansa kanssa, oppisi poika tietämään mikä oli Stasi. Tai tietäähän hän jo, mutta ihan todella tajuamaan. Sitä vaan ihmettelee, miten on voinut olla sellaista. Samoin kuin ihmettelee, että juutalaisten kansanmurha on voinut ikinä tapahtua. Tai nuo kauheudet, mitä monissa Afrikan maissa on tapahtunut ja tapahtuu.

Päivällä olen kuunnellut Obaman kirjaa Luvattu maa ja siinäkin kerrotut tarinat ahdistavat. Todella suositeltava kirja, niin omakohtainen ja persoonallisesti kerrottu. Olen vasta aika alussa, senaattorivaiheessa, odotan mielenkiinnolla jatkoa. Koska kerronta ei ole puisevaa tapahtumien luettelemista, vaan, kuten Michellenkin kirja, itse elettyä ja koettua. Lapset ja vaimo sekä ystävät kuuluvat siinä kuvaan ihan niinkuin elämässä oikeastikin kuuluvat. Mutta juuri tänään kirjassa kerrottiin Katrina-myrskyn tuhoista New Orleansissa ja oli pakko pysähtyä hetkeksi ajattelemaan niitä ihmisiä. Ahdistavaa.

Eilen kuuntelin suoraa lähetystä USA:n senaatista, jossa oli vuorossa Trumpin virkarikossyytteen syyttäjäpuolen puheet ja filmit. Upeita puheita, pöyristyttäviä videoita. Ei epäilystäkään, etteikö Trump yksin olisi syypää kongressitalon valtaukseen. Ei pienintäkään. Hänet pitäisi ehdottomasti sulkea vankilaan, mutta... Eihän kyseessä ole tuomioistuin vaan tätä "oikeutta" käydään niiden toimesta, jotka ovat yhtäaikaa syyttäjiä ja tuomareita sekä uhreja. Ja taas vaan ahdistaa. Tällä kertaa siitä syystä, että ennusteiden mukaan oikeus ei toteudu, koska republikaanit eivät halua hajota kahdeksi: vanhakantaisiin, arvovaltaisiin konservatiiveihin ja populistisiin äärioikeistolaisiin nationalisteihin. Puolueen pitäisi kyllä hajota. Ollaanhan me  kyllä luettu, että olisi mukamas suunnitteilla tai tekeillä omat puolueet sekä vanhakonservatiiveille että trumppilaisille, mutta mahtaako se Great America pystyä tällaiseen? Oma napa on tärkeämpi kuin totuus ja oikeus.

Onko tämä maailma sittenkin tuhoutumassa? Niin tietenkin ilmaston lämpeneminen (jotkut eivät tajua mitä yhteistä voi olla hirmupakkasilla ja ilmaston lämpenemisellä. Kannattaa googlata!), lajien sukupuutto (johtuu osittain edellisestä, osittain salametsästyksestä), luonnonvarojen holtiton käyttö, populismin nousu ja valtapyrkimys vähän joka puolella, huumeet, rikollisuus, suurvaltojen vastuuttomat, omahyväiset johtajat, globalisaation varjopuolet, vastuuton suurteollisuus, digimaailma... Onko ennen ollut tällaista? Onko maailma aina mennyt havainnoitsijoiden mielestä (filosofit, historioitsijat, sosiologit jne) vain huononpaan suuntaan?

Ruvetaanko vain kaikki seuraamaan Putousta (mun lemppari!) ja ehkä sitten Suomen Temptation Island Afterski:tä, heitetään ahdistukset nurkkaan, eihän me kuitenkaan voida tehdä mitään. Sanotaan vaan, ettei mua niin kauheesti kiinnosta, who cares?

Näitä puheluita minulle on tullut viimeaikoina melkein joka toinen päivä. Pieterille ei yhtään, jostain syystä 🤨. Eli, kun näitä soittajia  rikollisten toimesta rekrytoidaan, ohjataan heidät varmaan soittamaan vain naisille.  On eroteltu nimet, jotka kuuluvat vanhoille ihmisille (siinä sitä taas ollaan!). Mahtaako tulla soittoja Jasminille ja Ellinooralle, tuskin edes Minnalle tai Jonnalle? Veikkaampa, että soittajien listalla ovat nimet Riitta, Marja-Leena, Tuula ja Kaarina. Pirkko, Pirjo sekä Marjatta. Tyypillisiä nimiä 30- ja 40-luvuilla syntyneille. Vanhoja naisia, joilla kuitenkin on edes jonkinlaiset digitaidot. Mutta sen verran huonot, että lankaan menevät. Antavat soittajalle luvan päästä koneelleen, jolloin kaikki salasanat luultavasti ovat siellä automaattisen täytön takana ja pääsy siten suoraan pankkitileille ja nettiostoksille.

Moni meistä ei edes tajua mitä voi tapahtua, kun uskot noita soittajia, jotka väittävät että he siellä Microsoftilla näkevät, että nyt koneessasi on virus! Sinun tulee toimia seuraavasti: plääp plääp plääp. Oikeasti en tiedä, mitä he kehottaisivat tekemään, mutta olettaisin, että sinulle tulee puhelimeen koodi, joka pitää antaa heille, että he pääsevät koneellesi korjaamaan "vian".

Näin tehtiin kerran vuosia sitten, kun meidän entinen naapuri, luottokorjaaja ja -tehostaja kaikissa tietokoneasioissa, korjasi jotain juttua koneellani. Annoin luvan ja koodin, sitten alkoi kursori liikkua näytössäni ilman, että itse koskin ollenkaan hiireen. Hänellä oli siis lupa tehdä koneellani ihan mitä vain. Jos olisi ollut rikollinen kyseessä, olisivat loputkin kympit hävinneet pankkitilitäni. Olisi ehkä tullut asennettua joku juttu, jolla ainakin osa tulevistakin tuloistani olisi ohjautunut johinkin kummalliseen "hyväntekeväisyyteen".

Muutama vuosi sitten olin metsässä Waya-hauvelin kanssa, kun tuli ensimmäinen tällainen rikollissoitto. Sveitsistä sanoi soittavansa. Kauhistelin siinä, että ihanko totta on virus, olenkin ollut huomaavinani, että kone on hidastunut (tms), mutta jospa hän soittaisi myöhemmin, kun olen kotona koneen ääressä. Minä siitä tohkeissani kotiin selostamaan Pieterille, että kohta tulee puhelu, puhu sinä sen kanssa, kun paremmin ymmärrät! Pieter siihen: hulluko olet? Uskot tuollaista, estä se numero nyt heti. Roistoja ovat, ei mistään Microsoftilta soitella. Minä: mutta mutta, kun se kyllä oli ihan rehellisen oloinen... Noh, estin kuitenkin numeron.

Nyt olen näille uusille soittajille sanonut vaihdellen: I am not talking with you anything  about my computer tai puhu suomea, en ymmärrä! Ja sitten laittanut eston numerolle. Ensi kerralla ajattelin sanoa, että annankin puhelimen miehelleni, hän on poliisi, tietää enemmän näistä tietotekniikka-asioista. Mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti puhelu sitten katkeaa!

PS. Säälittää nämä ihmiset, jotka on rekrytoitu tällaiseen työhön. 

Ja miljoona kertaa vaikeampaa ja työläämpää kuin vaikeaselkoisissakaan elokuvissa on esitetty. Ainakin, jos joutuu selvittelemään parikymmentä vuotta sitten jossain Afrikan valtiossa tapahtuneita sotarikoksia. 

Hesarin uusimmassa kuukausiliitteitteessä on Anu Nousiaisen kattava 14-sivuinen raportti  miehestä, joka on ilmeisesti syyllistynyt Liberiassa 1999-2003 mitä hirveimpiin tekoihin. Oikea suurteko Anulta tämä artikkeli, mutta kerrassaan käsittämätön uroteko suomalaisilta poliiseilta selvittää koko tapahtumien ketju, joka johti varhain tiistaiaamuna 10.3.2020 mustaihoisen tamperelaisen lehdenjakajan (ja siivoojan) pidätykseen hänen kotinsa ala-ovella, kun hän oli palaamassa töistä.

Eipä voi enää vitsailla poliiseista, joista toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa. Ja hävetköön ne suomalaiset veronmaksajat, jotka valittavat veroeurojensa hupenemisesta tällaiseen selvitystyöhön. Oikeassa ovat ne, jotka sanovat, että Suomi ei saa olla se maa, johon voi rauhassa paeta tekemiään hirvittäviä, epäinhimillisiä julmuuksia. Koskaan ei jää kiinni, siellä elelet sitten lintukodossa loppuikäsi. 

Mutta että poliisina olet saanut vihjeen ja alat kyselemään perään. Et oikein tiedä, mistä aloittaisit: esimies saattaa olla vastahakoinen (niinkuin elokuvissa on tapana), budjetti on rajallinen, tiedot ovat hataria. Kun lopulta olet ryhminesi etsimässä todistajia haastatellaksesi heitä, kieli ja käsitteet ovat vieraita, jopa englanti on käsittämätöntä mongerrusta, ajankulusta on käytössä ihan eri määreet kuin meillä (silloin, kun olin nuori, silloin kun sadekausi alkoi, silloin kun riisi kypsyi...), olosuhteet ovat kaikkea muuta kuin jännittävällä safarimatkalla jossain eksoottisessa Afrikan maassa, ja silti et luovuta. Jaksat jatkaa. Ja kaiken aikaa on otettava huomioon, että ehkä oletkin väärillä jäljillä tai ainakaan et saa koottua tarpeeksi pitäviä todisteita, että henkilö voitaisiin pidättää ja asettaa syytteeseen.

Huh, mikä kertomus. Ravisuttava. Kolminkertainen eläköönhuuto Suomen poliisille!!

 

 

Mitä tehdä diktaattorille?  Tässä vaan ihmettelemme tumput suorina mitä kohtuuttomuuksia, rikoksia ja julmuuksia  tapahtuu Myanmarissa (no, sehän on niin kaukana), Kiinassa (vielä kauempana) ja itäisessä naapurissa. Se on sentään lähellä. Enää ei sinne meidän presidentti tee metsästys-, kalastus- ja juopottelumatkoja. Häntä ei kiinnosta pätkääkään sellainen, ei edes diplomatian nimissä. Ei tarvitse, kun yya:takaan ei enää ole. Mutta myöskään Putin ei naapurisuhteista perusta. On liian suuri pieni mies, välittää vain itsestään. Tuskin kansastaankaan muuten kuin pullistellakseen lännelle. 

Viime kesästä asti ollaan luettu Navalnyistä. Aluksi tuskin kiinnitimme huomiota, joku toisinajattelija Venäjällä, joka veljensä kanssa lavastettiin petoksen tekijöiksi jossain tavarankuljetusasiassa. Voi voi sentään, ovela kettu tuo Putin.  Euroopan ihmisoikeustuomioistuinkin totesi Navalnyin syyttömäksi, joten hän pääsi ehdonalaiseen. Vaikka piti vapaaksi päästä. Mutta eihän nyt sellaista sentään, joku tolkku. Venäjän ulkopuoliset tuomarit ei Venäjän sisäisistä asioista päätä, se nyt vielä puuttuu! Ettei tuo röyhkeä, itsepäinen jukuri nyt vaan ala kansaa sen enempää villitsemään, opetetaan sitä vähän. Tai päästetäänpä se kerralla päiviltään! Oppivat muut. Kalsarimyrkyttäjä antoi käskyn - taas kerran. Mutta tälläkin kerralla meni pieleen.

Navalnyistä on saatu lukea viime päivinä paljon. Nykyinen ja entinen presidenttimme ovat antaneet aika varovaisia lausuntoja, muistuu mieleen Koiviston varovaisuus silloin kun Viro itsenäistyi. Navalnyitä on epäilty oikeistopopulistiksikin, mutta minut ainakin vakuutti tämänpäiväisessä Hesarissa Jussi Niemeläisen artikkeli. Navalnyi on aito ihminen, haluaa Venäjän parasta, diktatuurin kumoamista, korruption lopettamista, kansainvälisten suhteiden normalisointia. On rohkea. - Onko meidän siis aina vaan oltava vähän varpaillaan naapurin suhteen? Varmuuden vuoksi.

Tietenkin koko tuomio nyt sekä aiemmin on totaalisen väärin, laiton. Entäs tämä kaiken kukkuraksi tullut: sotaveteraanin kunnianloukkaus! Naurettavuuden huippu. Navalnyi oli kutsunut -oliko se nyt ihdiooteiksi tai vastaaviksi kaikkia, jotka tykkäsivät somessa jostain ainoan sallitun puolueen postauksesta. Näiden tykkääjien joukossa sattui olemaan 98-vuotias sotaveteraani. Omaiset suuttuivat (mahdollisesti tarvitsivat pienen tönäisyn ja ehkäpä pienen lohdutuslahjankin Kremlistä, kuka tietää) ja haastoivat Navalnyin oikeuteen. Voi hallelujaa!

Juuri, kun Amerikkaan aletaan taas rakentaa demokratiaa - jos se nyt siinä maassa mitenkään onnistuu -, loputkin demokratian rippeet karisevat idässä. Tai meiltä laput silmiltä, tajutaan millaisiin äärimmäisyyksiin se vanha kettu siellä pystyy. Mitä väliä, sanoo moni. Putin nyt on mikä on. Mitä me muka voidaan tehdä?

Jos se maailmanloppu ei nyt ihan heti tulekaan (tulee muutaman sadan tai tuhannen vuoden viiveellä ilmaston lämpenemisen takia), olisi mielenkiintoista lukea, mitä tästä meidän ajasta kirjoitetaan historian kirjoissa? Pimeä keskiaika, valistuksen aika, teollisen vallankumouksen aika, some- ja digiaika...myrskyinen vaihtoehtoisen todellisuuden aika.

 

Uusimmat kommentit

25.05 | 20:49

minulla samat oireet jo 8 vuotta joka päivä.keinuntaa kävellessä hämärässämyö pahempi. aamuisin kaikki paikallaan muutaman tunnin kun liikkuu rauhallisesti, mut

...
21.11 | 23:22

Toi urheilun seuraamattomuus ja kyvyttömyys ymmärtää yhteisöllistä onnentunnetta maaleista ja voitoista on oltava geneettistä.

...
08.11 | 20:37

Mihin noita yksityisiä tarvitaan, kun julkinen puolikin toimii, ainakin vakavien sairauksien kohdalla hyvin! Ja kun niille tulee hoppiöu, tuovat julkiseen hoito

...
08.07 | 08:24

Oisko ollut mukana Suomen somali-naisia? Höyrätäneiden suomalaisten blondien lisäksi.

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS