Tänään ajattelin...

On juhla ja juhannusilta

Oli juhla ja juhannusilta ja koivut ja seppeleet, 
soi laulelot rantamilta ja helkähti säveleet. 
Oli suvisen riemun raiku ja liekissä kokkopuut, 
kävi karkelo, kiiri kaiku, oli naurussa nuorten suut. 

Sinä ylinnä karkelossa, tuli silmissä hymysuin, 
minä piilossa, pimennossa sulountani uneksuin: 
on kammari lehvitetty, kukat pihlajan tuoksun luo, 
ja seinät on sivelletty, mies nuorikon taloon tuo!

 

Tämä laulu aina soi mielessä, kun on juhannus. (Se on Ilmari Hannikaisen säveltämä ja Erkki Helakorven näytelmästä Talkootanssit, vuodelta 1930). Kuuntelepa Mauno Kuusiston laulamana, Youtubesta löytyy.  Samalla löysin laulun "Äiti pien, äiti pien", sekin laulu tuo monelaista mieleen. 

No joo, juhannus. Eipä ole mitään tunnesiteitä tähän juhlaan. Onko kellään? Joku hersyvä tunne vain siitä, että nyt on sitten suvi vihdoinkin koittanut (tänään n. 12 °C), tai sitten se alkaa ensi viikolla. Ja TIETENKIN tietoisuus siitä, että kesä alkaa tästä puoliin vaihtua syksyksi... ja talveksi... Päivä lyhenee. Ei voi mitään, se on vuoden kierto tämä tällainen.

Mutta meillä kun eletään täällä Heinäveden Kermassa tällaista eurooppalaista arkea, enkä itse jaksa kovasta tätä juhannusta mainostaa, niin meno näyttää tällaiselta:

 

Tuo tuolla vierasmökin katonrajassa n. klo 22.00 juhannusiltana on Pieter. Noita katon sivulautoja siinä laittelee kaikessa rauhassa hyvän päivällisen ja parin roséviinilasillisen jälkeen. Telineet on tänään pystytetty maalausta varten. Pian alkaa iisakin kirkko olla valmis. Ehkä tänä tai sitten ensi vuonna. Odotellaan ihan rauhassa vain.

Hollantilaisilla ei ole tällaisia juhlia, ei mitään kovasti kansallista. Joskus on vaikeaa selittää, että tämä juttu on suomalaisille ihan must, pyhä, koskematon. Vappu on eri kuin joku mardi gras (ainakin nuorille), joulu, pyhäinpäivä, Jesus-fly-up-day  (näin sanoivat kiinalaiset Pieterille kerran) jne. Joka maassa omat jutut. Hollanti on kuitenkin sellainen maa, että siellä ei voi muuta kuin viihtyä. Jotain hyvin kotoista siellä on, vaikkei olekaan juhannusta. Eivät tee numeroa mistään.

Ensi viikolla Elly (hollantilainen ystävämme) tuo kaksi sukulais-ystävä-pariskuntaansa vierailulle tänne meitin mökille. Pitääpä kysellä vähän tarkemmin näistä kansallistunnoista. Löytyisikö sieltä kumminkin jotain kalevalaisuuteen verrattavaa, kansanlauluja esim. Olisiko jotain Wilhelm Oranialaisen peruja ilmassa jonkun kansanjuhlan tiimoilta? Olettehan panneet merkille, että hollantilaiset pukeutuvat aina oranssiin noissa matseissa vaikkei lipussa ole oranssin häivääkään. Pieter ei niin mokomista piittaa, mutta Elly tietää varmasti.

Oli miten oli, juhannuskin tuo muistoja mieleen. Oli joskus kokko jossain Vehmersalmen Rytökylän tiimoilla (Kalevan kisat järjestettin siellä tänä vuonna), vanhemmilla oli möki siellä. Kaipa se kokko oli siellä sitten useampanakin vuonna. Olivatko ne onnellisia juhannuksia? Ehkä olivat. Tai neutraaleja. Mitäpä siitä nyt sen enempää, makkaran paistoa pitkän oksan nenässä ja tuleen tuijottelua. Unelmia tulevasta ja muistoja menneestä.

Ne on ne juhannukset sellaisia. Ja nyt on tällainen. Selkä on kipeä koko päivän rikkaruohosulkeisista (Jo kolmas päivä putkeen!). Pieter oli väsynyt telineillä keikkumisistaan, otti yhden drinkin (hän on sellainen periaatteen mies) ja meni nukkumaan. Niin vissiin minäkin pian. Huomenna ei rikkaruohoja. Huomenna on juhannuspäivä.

Juhannuspäivä. Suomen suvi. Ja juhlan kuunniaksi, lasi roséta ja vielä kerran Mauno Kuusisto Youtubelta!

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

10.09 | 17:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

...
15.06 | 20:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

...
15.06 | 16:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

...
18.05 | 12:34

Hei,
Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä teitkö joitain harjoituksia oireiden helpottamiseksi? Itsellä ollut samanlaisia oireita nyt.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS