Tänään ajattelin...

Itsensä määrittely

Pääsin jo loppuun tuon aiemmin mainitsemani Audre Lorden esseeteoksen Sister Outsider, mutta jäi mieleen ajatus siitä, miten me itsemme määritellään. Kuka minä olen? Tällaistahan ei tarvitse nykyisin tehdä, kun ei enää olla (ei tarvitse enää olla) niillä työnantajan kustantamilla ryhmätyö- ja itsetuntemuskursseilla. Kivoja kyllä aikoinaan, jolleivat sitten vähän väkinäisiä. Eihän sitä nyt työkavereiden kuullen ja nähden... Ajattelevat vielä mitä ties.

Mutta siis, miten määrittelisin itseni? Eläkeläinen? Valkoinen nainen? Toista kertaa naimisissa? Erilaisia määreitä voi luetella vaikka miten paljon, mutta mitkä olisivat juuri ne, jotka omasta mielestäni kertovat itsestäni? Löydän vaikka millä mitalla, en kylläkään halua julkisesti kertoa. Mitenkäs muut mahtaisivat minut määritellä? Ja miten itse olettaisin muiden määrittelevän minut? Audre määrittelee siis itsensä mustaksi lesbofeministinaiseksi. Minä lisäisi vielä adjektiivit vihainen, napakka, tarkkasilmäinen. Ja ehkä: yksipuolinen. Enhän minä tietenkään tunne häntä ollenkaan, mutta tuli tunne, ettei hän anna armoa meille valkoisille eikä ehkä tummaihoisille kanssasisarilleenkaan. 

Ihonväri tässä kavalassa maailmassa näyttää vielä olevan niin määräävä, että muut kuin valkoiset mainitsevat sen ensimmäisenä, kun pitää vastata kysymykseen: kuka sinä olet? Ihonväri lakkaa tummaihoislle olemasta olennainen osa omaa identiteettiä vasta kun rodut ovat riittävästi sekoittuneet. Olisiko tuhannen vuoden päästä lähellä oikeaa arvausta? 

Jos haluaa muuttua - niin, haluaako sitä? Kannattako sitä, ainakaan enää? Nythän tuo enää tarkoittaa; ei enää ennen hautaa - niin pitäisi määritellä itsensä rehellisesti ja miettiä sitten, mitä ominaisuutta en haluaisi muiden näkevän minussa. Noh, pitääpä miettiä!

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

10.09 | 17:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

...
15.06 | 20:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

...
15.06 | 16:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

...
18.05 | 12:34

Hei,
Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä teitkö joitain harjoituksia oireiden helpottamiseksi? Itsellä ollut samanlaisia oireita nyt.

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS