Tänään ajattelin...

Kunnon vanha sanonta. Kyllä vanhat ihmiset sitten on viisaita! Eli siis me itse, kun  se on nyt meidän vuoromme lukeutua näihin vanhoihin ja viisaisiin. Monihan tun tuu ottaneen itseensä, kun raja on vedetty 70:een. Eivät tajua, että elimistö se todellakin vanhenee, vaikka kuinka olisi priimakunnossa ja henkisesti nuori. Eikä ehkä olisi järkevää ilmoittaa, että "kaikki 70 vee ja yli, pysykää kotona, ellette tunne olevanne sitä nuorempia."

Törmäsin valitukseen, jossa joku surkutteli yli 8-kymppisen sukulaisensa puolesta, kun tämä pyyteli anteeksi että on yleensä lemassa ja nyt juuri niin isoksi vaivaksi yhteiskunnalle. En kyllä ymmärrä yhtään. Miten niin me oltaisiin vaivaksi? Meitähän pyritään suojelemaan, ja sitäpaitsi jokainen tulee vuorollaan vanhaksi. Nyt vain on tämä aika: vanhat ovat isommassa vaarassa ja siksi meitä kehotetaan välttämään kontakteja. Mikä vaiva se nyt on meille tai muille? Nuoret saa nyt vain auttaa tai yhteiskunta, samoin kuin nuoria autetaan tarvittaessa, sitten kun he ovat vanhoja.

Mutta piti ihan muuta asiaa. Olen huomannut, että opettajat ovat todella joutuneet näyttämään kyntensä (tytär vitsaili, että pitääpä käydä manikyyrissä, että kehtaa näyttää). Tehtävää pukkaa koululaisille ihan mahdottomasti!  Mitä se vaatii opettajilta. OPetushallituksella on mahtavat opetuspaketit (kiitos heille ja alihankkijoille!), mutta koulu tasolla on hallittava Wilmat sen muut järjestelmät. 

Tytär, joka on ammattikoulun opettaja, on sanonut, että ei ikinä olisi opetellut mokomia systeemejä, jollei olisi pakko. Nyt on kaikenmaailman virtuaaliluokat ja webinaarit rakennettava ja opeteltava. Koko liuta teknista tietoa on ollut hankittava muutamassa päiväsää. Minäkin olen ollut koekaniinina: "Kuuluuko, kaikuuko, näetkö kuvani, näetkö kollegan kuvan?" 

Lisäksi hän on joogaopettaja, jolla on tunteja kansalaisopistossa. Siitä vaan joogavideota tekemään! Sekin ihan uutta, mutta hyvin onnistui.

Mutta pitkiä päiviä on tyttärellä ollut! Joku rehtorin info alkaa kello 8.15, joku seminaari kello 9. Opiskelijoiden yksittäisiä tapaamisia, luentoja, kuulusteluja. Kello 17 on saattanut päivä olla ohi. Kaikki harjoittelut on peruutettu, joten moni asia menee uusiks niin opiskelijoilla kuin opettajillakin. Eipähän tarvitse ajella ympäri Uuttamaata, niin kuin normaalisti, kun opiskelijat harjoittelee erilaisissa laitoksissa melkein Lohjalta Mäntsälään.

Mutta toisaalta, paljon  uutta opitaan. Ei voi olla vertaamatta, miten  sodan jälkeen meillä kehittyi konepaja- ja metalliteollisuus. Nyt ei kuitenkaan tarvitse pommisuojaan juosta, eikä vallitse ydinlaskeuma.

ovat ykkösinhokkejani, jos elokuvista puhutaan (ja kauhu- sekä räiskintäfilmit on jo aiemmin raakattu yli ). Ja tässä sitä ollaan keskellä sellaista dystopiaa. Ihmis

et käyttäytyvät juuri niin kuin elokuvissakin, toiset hermoilee, toiset vähättelee ja naureskelee. Tässä todellisuudessa on vain se ero elokuviin nähden, ettei tule ketään Tom Cruisea tai Daniel Graigia, joka pelastaa koko maailman ja sitten taas kaikki palaa ennalleen.

Informaatiota ainakin saadaan. Ja valittajia löytyy: kerrotaan liikaa, turhaa meuhkataan, kerrotaan liian vähän, pimitetään tietoa.Ja uskokaa tai älkää, kunhan tämä katastrofi on joskus ohi,jälkiviisaita on maailma pullollaan. Sitten kertovat viisaat, että toimenpiteet oli liioitelutuja, ei tullutkaan hirveää määrää kuolleita (tai sitten väärät ihmiset kuolivat), ei tiedosteta, että ehkä juuri niiden toimenpiteiden ansiosta selvittiin. Joidenkin mielestöä toimenpiteet aloitettiin liian myöhään (koska meillä Suomessa ei koskaan osata yhtään mitään, aina on väärät ihmiset väärällä asialla, väärään aikaan).

Mielensä pahoittajia kyllä löytyy, niin kuin aina. Levillä juhlijat viis veisasivat määräyksistä ja ravintolan omistaja(porukka) vetosi siihen, että ravintolat saa olla auki. Ois nääs rahantulo loppunut.

Nyt kun se sitten loppuu, jos hiihtokeskuksetkin suljetaan, on kyseessä varmaan sairas yritys, joka Kalle Isokallion mukaan (Uusi Suomi 16.3.2020) joutaakin mennä konkkaan. Sellaisille ei teletappihallituksen (Isokallion ilmaisu) tulisi rahaa syytää. Siis, jos kampaajan asiakkaat jäävät kotiin ja föönaavat itse hiuksensa ja käyttelevät ihan itse fiskarsseja ylimääräisiin hiutupsuihinsa, on kampaajan puoti ollut jo alunperin tarpeeton. Vain ne, joilla on riittävästi pääomaa selvitä mokomasta pikku viruksesta, ovat elinkelpoisia ja mallikkaita, niitä pitää auttaa (jos sekään on tarpeen!). Onneksi Isokallio ei sentään filosofoinut sen enempää tästä tarpeettomuudesta ja hyödyttömyydestä. Ei siis ulottanut sitä muualle kuin yritysmaailmaan.

Eilen sain asiallisen artikkelin, jossa immunologi John Hopkins selvittää, miksi juuri tämä virus ja virustyyppi on paljon vaarallisempi kuin vuotuiset influenssavirukset. Tämän viruksen alkuperä ei ole "inhimillinen" (laitoin lainausmerkkeihin, koska ei kai meidän mielestä mikään virus kovin inhimillinen ole. Alkuperäinen ilmaisu oli siis human) On lähtöisin villieläimestä, tässä tapauksessa lepakosta, näin on arveltu ja  kai selvitettykin. Influenssaviruksiin meillä on jo jonkinasteinen immuniteetti, kun joka vuosi jokunen muunnelma niitä kiertää maailmaa. Kaikkea tätä on selvitetty jo mediassa. on ollut koko aukeaman kattava tietopaketti siitä, mitä tämä nimenomainen virus tekee kehossamme. 

Sitten luimme myös, että Venäjällä on taas valjastettu mittava valeuutiskampanja korona-viruksesta länsimaisen yhteiskunnan saattamiseksi kaaokseen (jossa se jo taitaa olla). Yksi tällainen ruli pari päivää sitten Chigagon serkulta. Lähetti viestin, jota yritin avata. Mutta fb ilmoitti heti, että kyseessä on valeuutinen ja alla oli riippumattomien kahden faktantarkistaja.toimiston tiedot. Näköjään fb on ryhdistäytynyt. Kuulin sitten, että kyseisessa viestissä oli kerrottu, että kurlaat vaan valkosipuli-etikkavedellä, niin jo kuolevat virukset.
Voisihan se olla, ettei niitä pahemmin levittäisi eteenpäin, jos tuollaista suuvettä hönkisi vastaantulijoiden suuntaan, mutta virusta se ei hengiltä saisi. On valkosipulin kestävää toisin kuin esim. vampyyrit
 
Nyt tätä dystopiaa on eletty vasta jokunen viikko. Ihmiset saadaan kaiketi ruotuun ja tottelemaan määräyksiä. Juuri tulleen tiedon mukaan Singaporessa (toinen serkku lähetti sieltä viestin) valvotaan ulkomailta tulleita siten, että satunnaisiin aikoihin tulee viranomaislta vieti , johon on vastattava. Paikannus on oltava puhelimessa päällä, niin että voivat tarkistaa oletko kotona vai huiteletko jo muualla. Kätevää, koska matkailijoita ei nyt ole paljon. Meihin yli 7-kymppisiin suomalaisiin tuota vahtimista ei voi soveltaa, kun me jääräpäät teemme mitä tahdomme, emmekä ainakaan käytä älypuhelimia, jos se vanha nokia vaan vielä suostuu toimimaan.😉

Amerikan serkku, joka kuuluu johonkin tosiuskovaisten lahkoon, oli jokunen vuosi sitten vakuuttunut, että maailmanloppu on ihan tuota pikaa käsillä. Oli tulossa huimaa vauhtia joku iso taicvaankappale, planeetta tai komeetta, suoraan maata kohti. Nasan salaista tietoa.

Nyt tämä virus sitten, tulee noin vain odottamatta ja tekee tuhojaan. Tänään todettuja tartuntoja oli  Suomessa jo reilusti yli 200, kuinka paljon lienee toteamattomia. Jos perusterveet ihmiset sairastaa sen lievänä, ja kotona käsketään pysymään, niin iso määrä tapauksia jää pimentoon. 

Mutta eipä olla tällaista nähty, kauppojen hyllyt tyhjillään. Ja se vessapaperin hamstraus! Meillä, jossa joka kodissa  on bideesuihkut. Hätätilassa pärjättäis jopa kokonaan ilman paperia. Siis hätätilassa. Mutta lehdessä kirjoitti joku sosiologi yai psykologi, että sessapaperi luo turvaa, tulee varmaan niin lambimainen olo, että bäää. 

Toinen professori (Olli Vapalahti) taas kertoi WHO:n lisänneen vuonna 2018 ihmiskuntaa uhkaavirn tautien listalle taudin X. Ja tässä se nyt on: korona-virus. Niinkuin espanjantauti tai musta surma. Nyt meillä on paremmat hoitovalmiudet ja paremmat keinot estää viruksen leviäminen, mutta toisaalta taas olosuhteet ehkä huonommat: matkustus, yleisötapahtumat. Hygieniatasonkin luulisi olevan paremman kuin sata tai satoja vuosia sitten, mutt ei kai sekään ole totta monissa maissa. Joka tapauksessa tämä virus on jokavuotisia influenssaviruksia pahempi. Ja paljon pahempi kuin sars ja mitä niitä nyt onkaan ollut. Olen ollut lukevinani, että tällaista korona-viruksen tyyppiäkin olis aiemmin ollut, mutta kun virus aina muuttaa muotoaan ja voimistuu, ei rokotusohjelma pysy millään perässä. Kaikki muistavat sikainfluenssarokotteen (n. 10 vuotta sitten), josta lukuislle aiheutui parantumaton narkolepsia! Kyllä rokotteen kehittäminen vie paljon aikaa eikä sitä voi ihan tuosta vaan ihmisillä testata.

Nyt meillä on siis korona-virus, sitten tulee taas uusi virus tai antibiotteja kestävä bakteeri. Näinkö se luonto apuharventaa ja estää lennot, vähentää turhaa kulutusta ja turhaa autoilua? Onko tämä luonnon vastaisku? Uskon, että luonto pyrkii aina tasapainoon, mutta onhan pienempiä mailmanloppuja tullut ennenkin. Eläinkunta on vaihtunut, neandertalin ihmisistä on jäljellä vain muutamia fossiileja. Jääkaudet ovat tulleet ja menneet, valtavat taivaankappaleet ovat iskeytyneet planeettaamme. Virukset ovat aina selvinneet voittajina. Niiden kehitys kipittää tutkijoiden edellä. Niin viisas kuin ihminen onkin, ei hän kuitenkaan pysy reaaliajassa mukana tässä kilpajuoksussa luonnon kanssa. 

Mutta jos nyt kuitenkin yritetään hermostumatta  selvitä tästä koettelemuksesta! Informaatiota ainakin on saatu, kukaan ei voi muuta väittää. Sitä ei pidä nähdä paniikin lietsomisena.

Junassa minua vastapäätä isti nuoripari, käsikädessä. Puheista ymmärsin, että olivat juuri alkaneet seurustella, ekaa kertaa oli vasta tavattu toistensa kavereita. Ulkoisesti he eivät mielestäni näyttäneet toisilleen sopivilta, tyttö oli söpö, siis söpöläinen, poika oli originellin älykön näköinen. Pojan kasvot olivat pienemmät kuin tytön. Saa olla miten vaan, mutta jotenkin tyttö vaikutti isommalta. En tietenkään tiedä pariskunnan pituutta saati pituuseroa. Mutta ne jutut! Ihastuin pojan puheisiin. Hän vaikutti varmalta, mutta ei ollenkaan besserwisseriltä, hän analysoi positiivisessa hengessä jotain  keskusteluaan tytön kavereiden kanssa. Tuntui tykänneen ystävistä, jostakin ystävästä ainakin. Oli puhuttu jotain taloustieteiden alaan kuuluvaa. Poika siis vaikutti mukavalta ja älykkäältä. Tyttö oli ihan kiva, mutta en saanut käsitystä, että olisivat ihan samalla tasolla. Siis hengenlahjoiltaan. Tai mikä minä olen sanomaan! Mutta teki kovasti mieli sanoa tytölle, niin kuin minulle sanottiin kerran:

Oltiin Pieterin kanssa Muoniossa, keskellä Lapin erämaata  kivassa erikoisessa kahvilassa. SIsustus oli hyvin värikäs, jotenkin enemmän meksikolais- kuin lappilais- tai lappalaistyylinen. Kahvilassa oli meidän lisäksi vain yksi muu asiakas, paikallinen. En muista, tuliko  hän peräti meidän pöytäämme vaiko huuteli vain omasta pöydästään: "Tyttö, mistä sinä olet löytänyt tuon timantin? Pidä kiinni siitä!"

Arvaat, että Pieter oli ihan vähän imarreltu! Mutta junan pariskunnalle en sanonut mitään. Tämähän on tätä tyypillistä suomalaista: teki kyllä mieli sanoa, mutta...

 

 

Nyt tuli sellainen elokuva Teemalta (norjalainen Mitä meistä puhutaan), että oli pakko muistuttaa itseään moneen kertaan että tämähän on vain elokuvaa, nuo ovat näyttelijöitä, eivätkä oikeasti ajattele tai toimi noin. Mutta tilanteet ja tapahtumat ovat varmasti totta monen muslimitytön ja -naisen kohdalla.

Norjalainen poikaystävä löytyy pakistanilaissyntyisen muslimitytön huoneesta, siinä vain vähän hiplataan ja pussaillaan, mutta sitäkös tytön isä uskoo. Perheen maine on pilalla! Tyttö roudataan Pakistaniin, hänelle ei tietenkään kerrota mitään, heitetään sinne vaan isän siskon perheen hoiviin. Ei puhelinta, ei tietokonetta, vain päivittäiset torikierrokset tädin kanssa. Paljonko maksavat retikat kilo? Entäs nauriit? Kuukaudet kuluvat, tytön ei ole auttanut muu kuin alistua. Lopulta hän ihastuu naapurin poikaan ja sitten tapahtuu ihan kauheita. Pussaillaan jollain kujalla ja siveyspoliisit saavat nuoret kiinni, pakottavat alasti ja ottavat kuvia. Perheen maine on taas täälläkin pilalla. Ei kun takas Norjaan.

Lastensuojelu tarjoaa apuaan, mutta tyttö ei uskalla kertoa mitään, perheen uhkaukset ovat sitä luokkaa. Mutta perhe on toki moderni, etsitään jostain sulhasehdokas, mutta tämä sentään  esitellään skypepuhelun kautta tytölle, ei tarvitse ihan näkemättä ottaa! Ylkä vaikuttaa vanhemmalta, nihkeältä ja pelottavalta, tiukkapipomuslimilta, mutta on sentään lääkäri. Se jo sinänsä auttaisi maineen palauttamisessa samoin edesauttaisi jos tytön veli myös pääsisi lääkikseen. Loppuisivat juorut ja huonot  puheet kertaheitolla!  Eikä tytön tarvitsisi enää opiskella eikä käydä töissä. Ei lääkärin rouvan tarvitse.

Ihan järkyttävää! Ahdistavaa. Miten selität noille ihmisille, miten saisit heidät ymmärtämään saati hyväksymään tasa-arvon ja yksilön vapauden!

Nämä olivat näyttelijöitä, joten he takuulla eivät ajattele noin, eivät Norjan osuudessa esiintyneet, eivätkä Pakistanissa. Mutta se, mitä he esittivät, niitä isiä, äitejä ja veljiä on vielä satojatuhansia, varmaan miljoonia.

Sitä ottaa viiteryhmänsä tästä lähempää, omasta ympäristöstään, siksi löytyy koko ajan valitettavaa täällä suloisessa Suomessammekin.  Mutta jos vertaa vaikkapa naisten asemaa noihin valtioihin, joissa koraanin varjolla naisia pidetään suorastaan vankeina, pakotetaan määrättyy muottiin, niin kyllä me saadaan olla onnellisia. Vapaita naisia ollaan! 

Uusimmat kommentit

21.11 | 23:22

Toi urheilun seuraamattomuus ja kyvyttömyys ymmärtää yhteisöllistä onnentunnetta maaleista ja voitoista on oltava geneettistä.

...
08.11 | 20:37

Mihin noita yksityisiä tarvitaan, kun julkinen puolikin toimii, ainakin vakavien sairauksien kohdalla hyvin! Ja kun niille tulee hoppiöu, tuovat julkiseen hoito

...
08.07 | 08:24

Oisko ollut mukana Suomen somali-naisia? Höyrätäneiden suomalaisten blondien lisäksi.

...
26.06 | 09:50

Hei!
Hyvin mielellään minäkin vaihtaisin ajatuksia. S-postini on kaarina.dewolff@gmail.com. Vasta pääsin kirjan loppuun ja yksi viikko systeemiä on mennyt!

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS