Tänään ajattelin...

Se se sitten varmaan on, siis podcast: kuunnelma Armi Aavikosta. 

Ennen kuunneltiin aina kuunnelmia, istuttiin korvat hörössä radion ääreen kuunnelmailtana (sunnuntai vaiko torstai?). Ja tietenkin jatkosarjat Nimeni on Cox ja Nimeni on edelleen Cox. Pekka Lipposta unohtamatta. Viimeksi olen kuunnellut kuunnelmaa varmaan 50 vuotta sitten. Armi Aavikosta kertovaa on nyt mainostettu koko ajan ykkösellä ja arvostelutkin oli niin ylistävät, että saivat ylipuhuttua. kaksikymmentä 20 minuuton pätkää. Jäin koukkuun ekasta jaksosta , nyt olen sitten jatkanut kuuntelua pitkin päivää.

Kyllä on ensinnäkin loistavasti toteutettu, Armi (Minka Kuustosen äänellä) kertoo elämästään, on haastatteluja ja muisteluita kaiken lomassa. Dannyn näyttelijä (Ilkka Heiskanen) kuulostaa aivan Dannyltä, Liisa Lipsanen (Wanda Dubiel) Liisalta jne. Muutkin näyttelijät on huippuja!

Aivan hirveetä elämää, sua revitään sinne ja tänne, otsikot kertoo vaikka mitä, olet liian kiltti, etkä osaa pitää puoliasi kovassa showmaailmassa. Danny määräilee tullen mennen, et saa edes mennä ystäväsi kanssa (Seija Paakkola) ravintolaan, kun se ei sovi tuotteen 'Danny ja Armi' imagoon. Jne. Todella sydämeenkäypä tarina, kylmät väreet kulki useaan otteeseen, kyyneliltäkään en välttynyt.

Armista olis tullut hyvä empaattinen sairaanhoitaja, hänen ei ikinä olisi pitänyt osallistua missikisoihin. Vähitellen Armin elämä muuttui ihan julmaksi, oli kuin suoraan kauhuleffasta. Häiriköintiä, haukkumisia, solvauksia. Olisi vielä elossa, olisi vasta 63-vuotias. Surku. Kuunnelma paljastaa, miten kamalaa on julkkisten elämä. Sitä se on varmasti monen kohdalla tänäänkin, itse asiassa vielä pahempaa, kun on tuo hiivatin some, joka ujuttaa ilkeät sormensa joka paikkaan.

Mutta tästä edes siis muitakin Ylen podcasteja! Eli kuunnelmia 😉.

 

 

 

Äidillä oli tapana kysellä "onko se vaatetta vai ruokaa?" Niin olisi minustakin parasta kysyä näitten nykyajan kotkotusten kanssa. Onneksi on Wikipedia, kiitos niille ihmisille, jotka sen on keksineet ja niille lukemattomille, jotka siihen vaivautuvat kirjoittamaan. - Sitäpaitsi vain kerran olen törmännyt tekstin keskellä asiattomuuksiin ja ilmoitin tästä Wikipedialle (joka ei ollut todellakaan helppoa, osoitti, että mitä tahansa sinne ei voi kirjoitella, ei ainakaan helposti).

Podcastista Wikipedia kertoo, että se on sana, joka tulee Applen MP3 (!!!)- soittimeen siirretyistä tiedostoista (broadcasting, lähettää ohjelmia) ja myöhemmin sille on keksitty uusi selitys: portable on demand. No maksaako se mitään? Onko se joku laite? Ei maksa ja laitteessasi pitää olla ohjelma näitten tallennettujen lähetysten kuunteluun. Tai sitten ei. Youtubesta löytää. Voi jessus, tämähän on kuin kiinankieltyä kirjoittaisi, mutta latinalaisille kirjaimilla: podcast, broadcasting, youtube, lisätään siihen vielä spotify. Mikähän se sekin lienee...

Eilen ostin bluetooth- kuulokkeet (!!!). Lapsenlapsen kanssa Claes Ohlssonilta. Sellaiset pienet, ilman johtoa joita ihmisillä näkyy korvissa, nyt sitten tavailen käyttöohjeita, että voisin ulkona kävellessä linnunlaulun sijasta kuunnella kirjoja. On se vaan niin maar kätevää! On, kunhan vaan oppii...

Meidän vanhemmat kääntyy haudassaan.

 

Katsoin Nat.Geographicilta sarjan Cosmos: Kaikki elämästä. Sen luotsasi asiantuntevasti astrofyysikko Neil deGrasse-Tyson. Ensin ajattelin, että hän on joku näyttelijä, kun oli niin luonteva, piti oikein tsekata. Onkin tiedemies, joka myös osaa esittää asiansa mukaansa tempaavasti.

Viimeisessä osassa hän kyseli, että jos meille kerrottaisiin, että tuolla jossain Universumissa on pölyhiukkanen, jossa on tiedostavaa elämää, ja tämä elämä, nämä elävät olennot kuvittelisivat olevansa maailmankaikkeuden napa, mahtaisiko meitä naurattaa. Hän myös kertoi jostain henkilöstä, joka oli katsellut maapalloa avaruudesta käsin, eikä nähnyt siellä mitään maiden välisiä rajoja. Me itse ollaan ne rajat luotu ja verisesti niitä puolustetaan. Tänne et tule, tämä alua on meidän. Mutta niinhän se on, ei tällaisella ihmisluonnolla muuten voitais olla. Jos naapurit tuosta vaan tulis meidän tontille, poimis omenoita meidän puista, levittäis huovan meidän etupihalle ja asettuis piknikille, mitäs siitä sanoisit! Se oli kai se kommunismin idea alunperin ja mehän tiedetään, miten siinä sitten kävi... 

Ihan lopussa tässä Cosmos-ohjelmassa näytettiin Nasan kuuluisa kuva The Pale Blue Dot. Voyager 1:n viimeinen kuva,  jonka se otti maapallosta jättäessään aurinkokuntamme( vaiko koko galaksin) ja siirtyessään kiitämään tähtien väliseen avaruuteen. Mukanaan Voyagereilla on mielenkiintoista tietoa meistä: matematiikkaa, kieliä, musiikkia, historiaa, sijaintikin. Oletus on, että joku joskus jossain löytää ja osaa tulkita. Astrofyysikko Carl Sagan on kirjoittanut tämän nimisen kirjan The Pale Blue Dot, joka kyllä täytyy lukea. On varmaan suomeksikin (Haalea sininen piste). Miten suhteellista kaikki onkaan! Ihan ylimaallisen suhteellista! Neil selosti, miten tuolla kalpealla pisteellä on tapahtunut kaikki, mitä me tiedämme, on rakastettu ja vihattu, taisteltu verissäpäin, on ollut enemmän tai vähemmän hulluja johtajia, vallanhimoisia hirmuvaltiaita, on uskottu, on toivottu, on rukoiltu.

Tänään oli Hesarissa saamelaisista. Muistin tuon ohjelman lukiessani artikkelia. Miten monta kertaa he kävivät OAJ:ssakin delegaationa, miten monet kerrat eduskunnassa, ennen kuin heidän asiansa saatiin liikahtamaan. Millaista diskriminaatiota! Meillä Suomessa? Ja lukemani mukaan jopa saamelaisten kesken, oletko koltta vai Inarin saamelainen! Joka puolella maapalloa on ollut ja on edelleen syrjintää, tämä kieli vain on sallittu, tämä ihonväri ainoa oikea, tämä alue kuuluu meille...

Kun  katseli sitä Nat Geo -kanavan ohjelmaa, tajusi taas pienen hetken, miten pieniä me ollaan, niin fyysiseltä kuin henkiseltäkin olemukseltamme. Huomenna olen sen tietenkin jo unohtanut ja touhotan taas tuohtuneena siitä tai tästä.

Kovasti tykkäsin aikoinaan tuosta Rosa Liksomin kirjasta, niin kuin muistakin hänen teksteistään. Oli joku novellikokoelma, oliko se Yhden yön pysäkki vai joku muu, jossa oli novelleja maalta, peräkammarin pojista ja toisaalta sitten taas noista stadilaisista yön kulkijoista, joita veri ja huumeet vetää steissille, toisten samanlaisten sekaan. Kuvaus oli tarkkaa, tunnelma syttyi eloon muutamalla lauseella.

Samoin Hytti nr 6:ssa. Molemmat hahmot ovat niin aitoja kuin vain voi olla. Tilanne tuntuu todelliselta. Ehkä hän onkin joskus ollut itse se opiskelijatyttö ja kirjoittanut vain muistot talteen. Joku joskus sanoi, ettei tykännyt tästä kirjasta. Ihan niin kuin yksi ystäväni juuri sanoi, ettei voi sietää kansanlauluja. Minä taas tykkään. Kaikesta kansanomaisesta, jopa rahvaanomaisesta. Kyllähän siinä se tunne on taustalla, ettei tässä olla tosissaan, rehvastellaan vain vähän, ihan niin kuin ne kaksi poikaa Kurikasta, jotka niin komiasti liikkuu. Isottelevat siinä. Oikeastihan minä en ole (mielestäni) rahvaanoloinen, oikeastihan minä en kovasti tykkää sellaisesta, mutta olla olevinaan sellainen ja olla tykkäävinään sellaisesta, se on eri juttu se. On mukava hoilata renkutuksia ja haikeita balladeja. Pikajuna Meksikon, Jo Karjalan kunnailla lehtii puu, Äiti lasta tuudittaa, lasta tuntureiden...

Mut ihana juttu, että tuosta Rosan kirjasta tehty leffa oli niin hyvä, että se Cannesissa katsottiin Grand Prix-palkinnon arvoiseksi. 

Enni Mustosta moni kehuu. Hänen kirjoissaanhan on sitä peräänkuuluttamaani rahvaanomaisuutta. Mutta ei kuitenkaan ihan minun makuuni. Kuuntelin juuri Näkijä-teoksen, joka sai hyvät arvostelut. Yritin etsiä netistä, olisiko irjassa mitään todenperäistä, mutta en löytänyt. Eihän kirjoitta tarvitse olla mitään totta, mutta jotenkin tuntuu liioittelulta, että pienen Suomen ihmisiä olisi kasautunut läjäpäin Hollywoodiin, jonnekin Foxille tai Universalille ja huipputähtien yksityisiksi pukijoiksi ja apulaisiksi. Puhumaan levveetä murretta, jotakin pohojanmaalaasta. Viskytluvulla. Minulle tuli kirjasta lähinnä koti-ikävä, niin kuin Amerikan vuoden aikana oli ollut. Että niin hyvin oli kyllä ympäristö kuvattu. 

Aloin kuunnella juuri Tervi Kokkosen Rajamaata. Terhi lauloi aikoinaan Ultra Brassa. Kirja vaikuttaa kivalta, saihan se jonkun palkinnonkin. Ehkä siis loppukin on hyvä. (Tämä ei kyllä ole tae, Finlandian voittaneesta Margaritasta en erityisemmin tykännyt, en kokonaisuutena, ja lopusta en erityisesti! Enkä myöskään Juoksuhaudantiestä)

Eikös se niin ole? Jossain kolmansissa maissa, ei sivitysvaltioissa, ei toki. Niiden sodat on jo sodittu ja demokratia juurrutettu syvään maahan.

Nyt on 20 vuotta Afganistania demokratisoitu, saa riittää. Jos ei kelpaa, antaa olla. Otan omat lehmät pois ja meen omaan pihaan leikkimään! Palautetaan elossa olevat omiin maihin, Amerikassa heitä tarvitaan pian enemmän kuin muualla. Todennäköisesti Boogaloo poikien tai Proud Boysien riveissä, kun nämä valmistautuvat aseelliseen kapinaan. 

Näin nimittäin uhosivat hiljattaisessa Ulkolinjan dokumentissa Amerikan äärioikeiston kapina (Frontline: American insurrection) nämä hawaijinpaitaiset boogaloo-pojat ja keltamustin tunnuksin koristautuneet Proud Boysit, että seuraava vaihe on aseellinen kapina. Sisällissota?  Nämä ovat just niitä, joita Trump kutsui marssille Capitolille: "and we will fight like hell", hän sanoi, toivoi ja/tai/vai kehoitti. Samat joukot ja ihan samat tyypitkin ovat riehuneet siellä sun täällä, suunnitelleet kongressiedustajien ja poliisien kidnappaamista, tappamista.  On käynyt ilmi, että monet näistä ovat veteraaneja, huomattavasti suurempi prosentuaalinen osa kuin koko kansasta.

Hampaisiin asti aseistautuneena saa Amerikassa kulkea! Pitäähän kotiaan ja perhettään saada puolustaa. Mitä he haluavat? Vain vapautta, vapautta tehdä mitä haluaa, ihan mitä haluaa. Kohta siellä varmaan papillakin on kaavun alla joku automaattiase. Että hyvin menee, kun meidän presidentti on meidän tukena. Trumphan on tietenkin se oikea vallanpitäjä, Biden vain varasti vaalit ihan tuosta vaan! Mutta täältä tullaan, kyllä me vielä näytetään!

Oikeasti on todellinen pelko, että näyttävätkin. Pyrkivät ainakin. Pitääkö sitten EU:n joukkojen ja itäisten Nato-maiden rynnätä tämän banaanivaltion avuksi sotimaan?

Dokumentti oli kylmäävin pitkiin aikoihin!

 

Uusimmat kommentit

10.09 | 17:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

...
15.06 | 20:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

...
15.06 | 16:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

...
18.05 | 12:34

Hei,
Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä teitkö joitain harjoituksia oireiden helpottamiseksi? Itsellä ollut samanlaisia oireita nyt.

...
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS