Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Joku päivä sitten sattui tuo otsikko silmiini lähimatkustajan iltalehdestä. Pahaa teki. Olikohan se joku kansainvälisen kärsimyksen päivä tai vastaava. Hm. Jokainen päivä on nykyisin omistettu tuollaiselle. Kotona lehti täynnä pakolaisten kuvia, pommitusten kuvia, kuolleita, haavoitteuneita, täyteen lastattuja veneitä. Amerikan vaaleja, lupauksia sallimisista, lupauksia ja uhkauksia estoista ja muureista. 

Älä käännä katsettasi. Jälleen kerran muistin Anu Kaipaisen kirjan Magdaleena ja maailman lapset, jossa maailman hätä saa päähenkilön sekaisin, täysin pois tasapainostaan. Silloin oli ajankohtainen Biafra, valtio, jota ei enää ole. Nälänhätä tuli varmaan ensimmäistä kertaa iholle meillä Suomessakin. Moni sanoi, että on meillä täällä kotomaassakin nälkää ja huolta ihan omasta takaa. Ei tarvitse muille mantereille mennä hakemaan.

Samanhan on tilanne tänäänkin. Asunnottomia on, nälkää on, huolta ja murhetta riittää. Maailmanloppu varmaan tulossa, kun kaikki tuntuu kaaokselta. Jari Tervo puhuu inkeriläisten unohtamisesta, kansanmurhasta, jonka me olemme ohittaneet ihan olankohautuksella. Joku väittää vastaan: ei se niin ollut. Tai: siihen oli syynsä, ei auttanut puuttua. Oltais pian itsemme löydetty allikosta. Viron aiempi presidentti kertoi järkyttyneensä Suomessa näkemästään seinäkirjoituksesta: Amerikka pois Vietnamista! (Tai joku vastaava viesti) Entäs Neuvostoliitto pois Virosta? - Silmät suljetaan, katse käännetään. Ollaan rähmällään, suometutaan. Onko se sitten vähempi hätä, jos se on kaukana? Pitäisikö solidaarisuuden nimissä vain kohdalla oleva hätä ja vaino ja ahdistus huomata? Vai onko se vähemmän uhkarohkeata (näillä leveys- ja pituuspiireillä) katsoa vähän kauemmaksi.

No niin, taas eksyin kauaksi asiasta. Tavoilleni uskollisena. Tänään Joensuussa taitava harmonikkamies, ilmiselvästi kotoisin Romaniasta, soitteli ostoskeskuksen edessä jotain Valkoakaasioita. Hymyili iloisesti. Kaivelimme taskunpohjilta joitakin kolikoita hänelle. Kun ei kerjää vaan tekee töitä rahansa eteen. Jeps, siinäpä syy. - Entä ne, jotka eivät pysty, eivät jaksa, ne, joilla ei ole mitään toivoa enää, ei yhtään mitään?

Kuuntelepa vaikka tätä (kopioi osoite alta, avaa sitten youtube, liitä osoite):

https://youtu.be/DiWomXklfv8

4. marras, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...