Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Siis ravinnosta on nyt kyse. Tuli juuri telkkarista uusintana ohjelma 30 päivän ihmiskoe, jossa personal trainer Tomi Kokko söi virallisten ravintosuositusten mukaisesti 30 päivää (vaivaiset). Ilmeisesti virallinen taho (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) oli jo aiemmin arvostellut tällaista kvasiravintotieteilijää, mokomaa personaltraineria joistakin terveysohjeista, joita hän lie antanut. Muistelen nähneeni jotain tällaisia kirjoituksia jossain. Niin, personal trainerit, samoin kuin opettajat, vahtomestari, insinöörit summuut, hehän eivät ole ravinnon asiantuntijoita. Pelkästään kokemusasiantuntijoita, niin kuin nykyinen käsite kuuluu.

Niinpä tämä parjattu Tomi päätti, että hän hylkää voita, kermaa, kasviksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa sisältävän vähähiilarisen (liekö ollut myös gluteeniton) ruokavalionsa ja syö 30 pv täysin virallisten ohjeiden mukaan. Tulos: hän oli unelias, tarvitsi päiväunet, paino nousi 6 kg, sokerit nousivat vaarallisesti, kolestroli nousi (oliko se niin, että sekä hyvä että paha). Hänen lääkärinsä sanoi, että hän lopettaisi tuollaisen kokeen heti, eikä itse sellaiselle ryhtyisi. THL:n Fogelholm (ihme kyllä oli suostunut ohjelmaan), ei halunnut ottaa neuvoja vastaan Tomilta, koska he muuttavat virallisia suosituksia vain sen mukaan, mitä tieteelliset tutkimukset sanovat. No, kuunteli hän kuitenkin, kun Tomi ehdotti, että leipää vähennettäisiin edes puoleen. Niin, Fogelholm oli sitä mieltä, että heidän suositukset ovat vain suosituksia, ei niitä ole pakko noudattaa. Niinpä. Ohjlmassa haastateltiin myös edesmennyttä professori Kari Salmista, tiukkaa voin puolesta puhujaa. Hän oli mm. sitä mieltä, että päiväkodeissa on meneillään mittava ihmiskoe, kun lapsille pakkosyötetään margariinia (joka on monenkertaisesti prosessoitu) voin sijaan.

Itse olen hyvin innostunut ravinnosta ja lue kaiken, mikä eteen tulee. TIETYSTI pitää osata erottaa -ja osaako sitä - mikä on sitä oikeata huuhaata ja mikä taas todellista tutkimustietoa. Mutta eikö omakohtainen ihmiskoe ja sen tuloksena näkyvät veriarvot ole todiste? Niin kuin netissä sanovat: tuskin parin kuukauden kokeilu on vaaraksi terveydelle. Jospa siis jättäisit höttöhiilarit ja ehkä myös gluteenin. tee johtopäätökset sitten fiilisten jälkeen. Et kuole siihen. Palaa entiseen, jos et ole tyytyväinen.

 Meillä siis syödään vähähiilarista mutta aika rasvaista ruokaa. Oliiviöljyä (ei rypsi-), sekä paistamiseen sopivaa, että neitsytöljyä, voita, kookosrasvaa (kovaa vissiin, mutta ei  sentään transrasvaa, eli kovetettua. SITÄPAITSI: kookosöljyssä on lauriinihappoa, rasvaa, jota aivosi tarvitsevat pysyäkseen vireinä. Todistettu apu dementiaan!). Paljon paljon paljon kasviksia, kaikkia sortteja, mutta ei perunaa. Joskus harvoin sitäkin. Spagetti on aina pavuista tehtyä (Ruohonjuuresta tai YesDelistä). Kurkumaa hiljaiseen tulehdukseen joka ainoa päivä jossakin ruoassa ja sen seurana mustapippuria. Hyvää ja halpaa. Leipääkin on syöty, mutta vain vähähiilarista, esim Ullan ihmesämpylöitä (Ullan Pakarin tuote, saa kaikista kaupoista ja on hyvää) tai Lidlin siemensämpylöitä (min usta aika kamalia) tai kaurasydämiä tai Kuntokaura-leipiä. Joku ihmetteli myös, mitä teillä on sitten perunan korvikkeena. Itsekin ajattelin ekaks, että nytpä ollaankin tenkkapoon edessä. Mutta kävi just päinvastoin: yhtäkkiä tajusin, miten paljon erilaisia vihanneksia ja kasviksia on olemassa ja miten niistä voi tehdä vaikka mitä. - Tätä ruokavaliota on noudatettu jo monta vuotta. Arvot on hyvät, enää ei mitata sokereitakaan, jotka huiteli välillä jo aika ikävissä lukemissa. Niin, ja joka päivä otetaan kollageenia (eli gelatiinia), nivelrikkoon sitäkin. -Ja ihoon!

Nyt olen sitten itse aloittanut todellisen ihmiskokeen: viljat pois. On alkanut olla nivelkipuja sormissa. Luin gluteenista ja nivelistä. Pitäisi tehota nivelkipuihin, kun jättää gluteenin pois. Ollakseen yliherkkä gluteenille, ei tarvitse olla keliaatikko. Serkku ei syö muruakaan gluteeniä lääkärinsä Antti Heikkilän neuvosta ja hänen karmeat, sairaalahoitoa ja jättimäisiä kortisaanoannoksia vaatineet nivelkipunsa ovat poissa (jo yli vuoden). Netistä luin (niinhän me maallikot, me kokemusasiantuntijat tehdään! Nettihän se on se paras lääkäri), että monet ovat todistaneet gluteenin poisjättämisen vienneen mennessään nivelkivut. Ne palaavat heti, jos hairahtuu. Gluteeniin pätee, niin kuin serkku sanoo, sitä joko syö tai ei syö, ihan niin kuin joko on raskaana tai sitten ei ole. Ei voi olla vähän raskaana, eikä syödä vähän gluteenia (jos siis on gluteiinittomalla ruokavaliolla).

Vanhenemista ei voi estää, näin elämän kuuluu mennä. Mutta, jos voi vähentää vanhuuden "oireita", miksei niin tekisi. Joku kirjoitti neitssä: pulla vai kivuton elämä? Enkö siis pystyisi välttämään sitä hiilareiden himoa, joka saa minut samalla ahmimaan gluteenia. Saas nähdä nyt, yritetään.  Aion muutaman kuukauden olla tiukkana, eli pitää tarkistaa kaikki tuoteselosteet, ettei vain ole viljaa. Ehkä joskus jotain gluteenitonta. Katsotaan nivelten kunto sitten  joskus keväämmällä.

PS Ai niin: siemennäkkäriä leivännälkään. Ihan riittää ja on hyvää.

PS 2 Etsi tietoa netistä, googlaa. Erota oikea ja kvasitieto, huuhaa. Huomaat, että paljon tarjotaan vain , koska aina on uskottu näin. Kyseenalaista, etsi lisää.

PS 3 Tee ihmiskoe: sinä itse olet paras asiantuntijasi.

28. joulu, 2016

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...