Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Saarikosken pariskunnalla on sitten Hesarissa mukavia juttuja Amerikasta. Ruohonjuuritasota (Lauralla), analyyttisiä ja pohdiskelevia (Saskalla). Nyt oli -ehkäpä jälleen kerran - Saksan kommenttipuheenvuoro: Miksi Trumpa valehtelee? 

Kukapa osaisi selittää, miksi yleensä valehdellaan. Tai kai sitä on yritetty selittää kautta aikojen. Vaölehteleminen on mukavampaa monessa tilanteessa kuin " ns.totuuksien laukominen" tai edes totuudessa pysyttely. Totuuden kiertäminen, jättäminen kertomatta jotain silloin kun pitäisi, onko sekin valehtelemista? No...on, oikeastaan on. Mutta totuuden kertomatta jättäminen hienotun teisuussyistä, se taas on (minusta) paikallaan. Ihan simppeli esimerkki, vaikkapa ulkonäöstä, ei pidä alkaa huomautella toisen rypyistä, mutta ei myöskään ylistää: kylläpä näytät nuorelta, jos ei näytä. No joo, tämähän tiedetään.

Mutta Trump: hän on oikein sanonut, että koska ihmiset haluavat uskoa valheisiin, se on oikeastaan vain  totuudellista liioittelua. Valehdella pitää aina härskisti, pienet valheet herättävät epäilystä, suuret valheet menevät yli ymmärryksen. Ei savua ilman tulta! Jos kerrotaan, että Clintonit murhasivat jonkun/joitakin ihmisiä... noh, ehkä valhe, ehkä he eivät ihan  suorastaan omakätisesti sitä tehneet, mutta "ei savua ilman tulta". Ja siinä se on, jutut alkvat kiertää, huhut saavat siivet.

Trumpin sanotaan olevan krooninen valehtelija. On kuulema vauuttunut siitä, että mitä hän sanoo, on totta, ainakin tavallaan, tai ainakin sen pitäisi olla totta. Jos sen pitäisi olla totta, miksei se oikeastaan olisi, voisi olla. Eikö sitten ole jo todistettu, että se on totta. Joka muuta väittää, valehtelee. Tiedotusvälineet valehtelevat, entäsä tiedustelupalvelut, ne ne vasta valehtelevatkin!

Tiedän muitakin valehtelijoita. Tosin heillä ei ole samaa vaikutusvaltaa kuin Trumpilla, joten "haittaaks se?" No eipä, omaa mainetta ehkä, mutta who cares, heidät jo tunnetaan ja puolet sanomisista osataan jättää noteeraamatta. Oikeastaan kummallista, että on muunneltava totuutta. Onko se liian noloa, että joku saa tietää, että sinulla ei ole nyt rahaa lähteä etelään, ehkä ei edes Tallinnaan? Onhan se tietenkin parempi kertoa, että et yhtään välitä matkustelusta. Tai että televisiosi maksoi melkein tonnin, vaikka oikeastaan sait sen viidellä kympillä kaverin kaverilta. Toisinpäin et ikinä kertoisi juttua. Ostit tv:n tonnilla, mutta kerrot sen maksaneen viiskymppiä. No jaa, jos olet ollut hölmö ja maksanut josain ylihintaa, etkä halua tunnustaa sitä... 

Mutta Trumpin valheet voivat maksaa Amerikan. Ne voivat maksaa maineen ja suhteet, ehkä taloudenkin (vaikka onkin bisnesmies, mutta kun ei ole kansantaloustieteilijä!), Valheet ja impulsiivisuus, siinäpä vasta yhdistelmä! Maailma pidättää henkeään.

25. tammi, 2017

3

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...