Olipa kiva, tiivis paketti tuo Hesarin Teema-lehden uusin numero, joka keskittyi 100-vuotisen Suomen kuvaan. Mukavia haastatteluja Suomen puhtaimmasta, Suomen pisimmästä, sinivalkoisesta äänestä jne. Ulkomaalaisia, jotka hehkuttivat Suomea, vanhasta ihmisestä, joka puhui rehellisesti kuluneesta elämästään. Ja Ilkka Malmbergin (R.I.P.) juttu helikopterikyydistä joka puolella Suomea.
JA entäs Unto Hämäläisen juttu Suomen itsenäistymisen vaiheista ja suhteesta Neuvostoliittoon ja Venäjään. Voiko enää selkeämmin kertoa asiaa tällaiselle historian tunneilla nuokkuneelle joka vielä kouluaikaan tykkäsi että oli kovinkin vitsikästä sanoa: joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Että sitä voikin olla tyhmä! Vai oliko vika opettajissa? Kirjoissa? Menetelmissä? En voi kun aina vain ihmetellä, että historia muka olisi tarpeetonta ja tylsää! Nyt taas elämme "esimerkillistä" aikaa: jos USA:ssa, Lähi-Idässä (ja Euroopassakin) olisi hieman syvällisempää tietoa menneisyydestä, syistä ja seurauksista, ehkä ajat olisivat leppoisammat. Nythän ollaan taas kuin veitsen terällä, kummallekaan puolelle ei ole hyvä pudota, mutta terällä kököttäminenkin saa haavoille.
Mutta siihen juttuun: milloin Ilkka kirjoitti tarkalla silmällä ja korvalla havannoituja human interest -stories, kirjoitti Unto taas politiikasta ja historiasta. Valaisevia, kokonaiskuvan antavia juttuja. Tavallisille ihmisille. - Jotkut sanovat, että Hesari on puolueellinen, mutta itse en sellaista huomaa. Ehkä se johtuu minun viherpunertavasta maailmankatsomuksestani.
Unton jutusta kävi ilmi, miten jännittäviä aikoja silloin vuonna 1917 elettiin, on sitä jouduttu vähäsen "suomettumaan". En yhtään ymmärrä, että sellaiseen termiin suhtaudutaan niin negatiivisesti, sehän on ollut fiksua. Ei herätetä nukkuvaa karhua, ei aleta isotella, kun ollaan pieniä. Nyt, kun taas siellä ja täällä pullistellaan, leijuu sodan uhka ilmassa siellä, missä ei jo nyt sodita.
Jossakin oli otsikko: CIA varoitti Kekkosen valinnasta. Juttua en lukenut, mutta olisko varoittanut siksi, että Kekkonen metsästeli ja juopotteli Hrutschevin kanssa, että josko se oikeesti onkin kommunisti vaikka esittää maalaisliittolaista. Myy sitten Suomen itänaapurille tuosta vaan? Pitää muistaa, että Kekkosen valinnan aikoihin Amerikassa vallitsi hysteerinen kommunismin pelko, mccarthyismi.
Stalian ja Lenin, "kunnioitetut" ystävät, yya-sopimus jne jne, mukavassa minikoossa Hesarin Teemassa. Joka koululaiselle luettavaksi, selvät sävelet. Oppivat, millaista on ollut elää itänaapurin kyljessä ja miten taitavaa politiikkaa Suomessa on tehty. (Huokaus: se oli silloin se...)
Ja sitten kaikille pienille it-neroille mielenkiintoinen artikkeli: Kuvitelma Suomesta vuonna 2042. Huimia näkymiä! Kun mietit (jos muisti vielä kantaa niin pitkälle), millainen Suomi oli 25 vuotta sitten, v. 1992, huomaatko asioita, jotka ovat muuttuneet? No ainakin atk, eiku it tai siis...Kotona ei tainnut olla tietokonetta (Mikro-Mikko?), oliko pankkikorttia? Kännykkä? Goretex, hybridi, terrorismi (no se oli, tottavie!). Voi, voi, ei sitä muista.
Vuonna 2042. Hm. Nousee taas joitakin ikuisuuskysymyksiä mieleen...
.
Uusimmat kommentit
10.09 | 14:46
Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti
15.06 | 17:17
Sitä ajatellen juuri, klo 9
15.06 | 13:12
Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita
18.05 | 09:34
Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...