Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Poika kehui jotain dokumenttia tv:ssä. Kyseli: katsoitko? No en. Kun nimi oli *Houston, we have a problem', niin ajattelin, että Apollo 13:n tarina on jo tuttu, leffa nähty moneen kertaan sekä mahdolliset dokumentit. Mutta, kun tää onkin jotain ihan muuta.

Niinpä sitten eilen päätin katsoa Yle Areenasta. Juttu olikin historiadokkari, Jugoslavian ja USA:n suhteista, Jugoslavian salaisesta avaruusohjelmasta, jonka loppuun kehittämiseen eivät sosialistisen maan rahat riittäneet. Möivät sen USA:lle, joka oli jäänyt kilpailussa jälkeen Neukkulasta (joka sekin oli ekan Sputnikkinsa lähettänyt taivaalle Jugoslavian kehittämänä). 

Kaikki pidettiin täysin salassa, neuvottelut, laitteiston ja moduulin ynnä muun kuljetus meren yli. Se naamioitiin Titon Marokon vierailuksi, jolloin saatiin kamat pakattua USA:n Marokon tukikohdassa amerikkalaiseen laivaan. - Mutta voi, koko avaruusohjelma osoittautui sudeksi, vanhat jugo-konkari-inssit myönsivät, että vähän liioiteltiin jne. USA oli pulittanut biljoonia dollareita ja vaativat rahansa takaisin tai ohjelman korjaamisen.

Jne jne. Rinnalla kulki human story. USA:an lähetetyt avaruusinsinöörit julistettiin kuolleiksi, hautajaiset pidettiin, heidän perheistään huolehdittiin... Koko projekti oli niin maar äärimmäisen salainen, Neuvostoliitolle ei saanut tihkua tiedon murustakaan. Nyt sitten yksi tytär sai puhelinsoiton: isä täällä. Olenkin ollut koko ajan täällä USA:ssa, Nasassa töissä, sori nyt vaan. Tulen käymään, kun tehdään parhaillaan dokumenttia... 

Dokumentti oli todella hyvin ja huolella tehty ja suunniteltu. Hienosti ohjattu, jännittävä juttu. Yhdistetty vanhoja filmejä, arkistopapereita, puheluja... Valtion päämiesten vierailut, Jugoslavian USA:n lähetystön pommi-isku...Kaikki. Vihjailut, että Kennedyn murha ja Jugoslavian hajoaminen olisivat kytköksissä tähän...

Nyt, jos aiot katsoa tämän superhyvän dokkarin Yle Areenasta, älä lue tätä enempää.

Sillä:

Koko juttu oli keksitty eikä ollenkaan mikään dokumentti, vaan mokumentti. Niin kuin Orson Wellesin Marsilaisten tulosta kertova kuunnelma, joka sai USA:n sekaisin vuonna 1938.

Poika oli sanonut, että lopussa on jippo. Katsoin loppuun. En tajunnut ollenkaan, mikä jippo, missä? Vähän väliä oli filmissä esiintynyt nimekäs filosofi, ärhäkkä persoona, joka näytti tutulta. Ilmeisesti esiintynyt televisossa ja lehdistössä silloin töllöin. Hänellä oli jotain viisasta sanottavaa, joka kuitenkin meni minulta, yksinkertaiselta tavikselta, hieman ohi. - Jäin leffan loputtua  äimistyneenä etsimään tietoa netistä Jugoslavian avaruusohjelmasta. Poika valisti minua: älä usko. Ei sellaista ole koskaan ollut olemassa. Miten niin ei? Mutta näinhän minä itse siinä leffassa ne salaiset ränsistyneet luolat ja neuvotteluhuoneet ja Titon vanhan, ruostuneen laivan...

Olin ihan loukkaantunut: miten minua nyt näin pahasti huijattiin. Onneksi huomasin, että monia muitakin, mm. mediaa dokumenttifestivaaleilla oli myös huijattu.

Mitäh? Eikö ollutkaan rakettikoetta, jossa sika lensi moduulissa stratosfääriin ja putosi (säilyi elossa) mereen Italian  edustalle? Vietiinkö Yogo-autoja USAan (historian kaameimpia rotteloita, filmissä kerrottiin) vai eikö viety? Velanmaksuksi, koska avaruusohjelmasta maksettu hinta oli muutettu lainaksi?  Mikä tässä siis oli totta ja mikä ei? Miksi minun elämästäni vietiin 1,5 tuntia tällaiseen, voi perhana! Fiktiot on fiktioita ja ne onvat todellakin ihan paikallaan, mutta fakta, joka ei olekaan faktaa, se se se on, sanonko mitä!!!

Näin jopa unta, että etsin Wikipediasta niitä ihmisiä, jotka olivat niin aitoja, että. Eivät millään voineet olla näyttelijöitä, mutta kun olivat. Vai olivatko? En usko.

Kyllä se kaikki on ihan oikeasti tapahtunut, muuten ei tuollaista voisi filmata. On on, älkää nyt tulko mulle sanomaan, että muka keksittyä... Kaikkea sitä kuuleekin, menee liian paksuksi. Totta se oli, näinhän minä itse siitä filmiltä. Niin kuin joulupukkikin on olemassa! Justhan se oli naapurin lastenlasten kanssa fb:n kuvassa, jossa tekstinä oli: ensi jouluna tavataan!

Olen todella hämmentynyt. Ja niin juuri on elokuvan tekijä tarkoittanutkin. On halunnut osoittaa, miten meidät saadaan manipuloitua uskomaan mitä tahansa, kun vain tarpeeksi vakuuttavasti esitetään.

Siis suositten; katso silti Areenasta, vaikka tiedätkin totuuden. Ehkä se filmi kuitenkin on totta. Who knows.

28. helmi, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...