Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Niin. paitsi että Leonardo Di Caprio on ihana - ja varmaan jonkun mielestä taas yks niitä yliarvostettuja Hollywoodin tähtiä - hän tuntuu olevan fiksu nuori mies (synt.1974). Paitsi, että osaa näytellä nuorta ja vanhaa ja on aina yhtä vakuuttava, hän todella välittää tästä pallostamme. 

Pari iltaa sitten tuli peräti parituntinen ohjelma uudelta ilmaiskanavalta National Geographilta, Before the flood. Leonardo se siinä matkusteli ympäri maailmaa etsien todisteita ilmaston muutoksesta. Vaikka amerikkalaiset valtaapitävät todistelivat kilvan, että kaikkinainen höpötys niin sanotusta ilmastonmuutoksesta on nyt  todellakin vain kiinalaisten keksimä salajuoni  ja niin sanottujen tiedemiesten niin sanottujen tutkimuksien nollatuloksia, ei Leon kauan tarvinnut niitä todisteita etsiskellä. Kyllä löytyi jo ihan kotikulmilta. Floridassa ihan lämpiminäkin päivinä meri työntyy jossakin rantakaupungissa viemäreistä kaduille. Pormestari oli todella huolestunut. Oli tehnyt kaikkensa saadakseen kuvernöörinkin huolestumaan ja tekemään jotain. Mutta ei, virkamiehillä ei ole lupaa edes lausua ääneen sanaa 'ilmastonmuutos'.

Leo kulki mantereelta mantereelle, Grönlannissa mitattiin, miten paljon (miten monta senttiä ja kuutiometriä) jäätikkö on sulanut viimeisen viiden vuoden aikana (ei ollut ihan vähän), jossain Papualla todistettiin, miten koko saaristo pian jäisi veden peittoon. Nuori tyttö oli puhumassa synnyinmaansa puolesta YK:n yleiskokouksessa: Minun kotimaani häviää kokonaan kartalta, jollemme tee jotain.

Todistettiin, miten paljon nautakarja edistää lämpenemistä. Välillä näytettiin Trumpia huutamassa yleisön edessä: "Lupailevat ilmaston lämpenemistä! Missä se viipyy? Tänäänkin piti olla 22 astetta (Celsiusta), mutta tännehän jäätyy! Minä haluan ilmaston muutoksen nyt ja heti!" - Kerrottiin, miten kuivuus koettelee Afrikkaa ja tulvat Aasiaa. Intiassa joku poliitikkonainen (oliko hän nyt sitten ympäristöministeri) puhui palavasti fossiilista energian tuotantoa vastaan, moitti - anteeksi nyt vain, näin hän sanoi - Amerikkaa tästä kaikesta. Grafikoin todisteltiin, miten paljon yhden amerikkalaisen energiankulutus on verrattuna eri maihin. Muistaakseni jossain Afrikan maassa tuli samalla, yhden  amerikkalaisen kuluttamalla energiamäärällä toimeen yli 600 ihmistä. Samoin todisteltiiin Kiinassa: USA on syyllinen tähän kaikkeen. Jos USA luopuisi fossiilisesta energian tuotannosta ja siirtyisi aina saatavilla olevaan ja (lähes)  ilmaiseen aurinko- ja tuulienergiaan, se olisi esimerkki muille maille.

Leo puhui myös YK:n yleiskokoukselle ja tapasi monien aktivistien ja ulkomaisten poliitikkojen lisäksi Clintonin ja Obaman, jutusteli heidän kanssaan ihan muina miehinä, pysytellen koko ajan tässä aiheessa: maapallon ilmastonmuutos.

Ohjelma oli järkyttävä ja järkyttävän hyvä. Joku jo sanoi: nii-in, kyllähän se Leo voipi matkustella, kun on rahaa. Voi hitto, sanon minä. Matkat on varmasti kustantanut joku "ylempi taho", se ei nyt ole se pointti. Vaan, että ihminen, jolla on vaikutusvaltaa ja näkyvyyttä myös nuorten ihmisten keskuudessa, tekee tällaista. Välittää, paneutuu asioihin. Hän on juuri sellainen ihminen, joka voi saada ihmisten silmät avautumaan, rahahanat aukeamaan ja poliittiset päätöksentekijät käsittämään: Ihmiskunta ensin. Eläimet ensin. Elämä ensin.

14. maalis, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...