Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Niitä on ollut maailman sivu. Parin illan takainen kanadalainen dokumentti Totuus pelissä (All governments lie) valotti selkeästi, miten meitä viedään kuin pässiä narussa. Nyt, kun valeuutiset kattavat lähes kaiken, kukaan ei enää tiedä, mitä uskoa ja mitä ei. Parasta epäillä kaikkea.

Dokumentti oli rakennettu totuuden airuen (piti muuten katsoa oikein kielitomiston sanakirjasta, kuinka airut-sana taipuu!), toimittaja I.F.Stonen (1907-1989) ympärille. En ollut kuullutkaan herrasta aiemmin! Mukavan näköinen heppuli, joka toimitti viikottaista I.F.Stone Weekly-julkaisua. Valtaapitävät eivät tietenkään tykänneet kaverista saati julkaisusta. Iso raha on jyllännyt silloin ja aina. 

Michael Moore kertoi dokkarissa oppineensa Stonelta (Izzy oli muuten hänen lempinimensä. Izzy-palkinto jaetaan - oliko se peräti vuosittain, en nyt muista - merkittävistä totuudentorviansioista. Miten hauska sana!), että totuus on aina jossakin lauseen keskellä sivulla 17 tai 19, ei koskaan etusivun otsikoissa. Ne loistavat lööppeinä kioskin seinältä: valhetta, älä usko! Mutta ihmiset uskovat, valheet ovat niin mukavia.

Nythän jo tiedetään, ettei Irakilla ollut ydinaseita eikä uraania eikä edes alumiiniputkia ja silti aloitettiin sota. Sotia sotien jälkeen. Sotateollisuuden ylläpitämiseksi. Vallan ylläpitämiseksi. Mutta enpä tiennyt, että Vietnaminkin sota perustui ihan suoranaiseen petokseen ja valheeseen. Nyt vasta on  julkistettu nauhoja, joiden perusteella sota oikeutettiin. Kommunismi levittää valtavat siipensä, Pohjois-Vietnam hyökkää ja upottaa alleen koko läntisen demokratian! 

Watergateä käsiteltiin dokumentissa myös tietenkin. Miten toimittajat saivat taistella omankin lehtensä kanssa, että asia saatiin julkaistua, Ja kuitenkin totuus oli jo vedenpitävästi tiedossa (omassa lehdessä ja päätoimittajalla). Totuudet voivat olla v aarallisia, siinä saattaa käydä niin, että men että päänsä tai ainakin miljoonansa.

No nythän sitten on menossa oikein valheiden buumi. Valeuutisia! julistaa Trump kaikesta, mikä ei miellytä. Brexitin läpimeno perustui suoranaisiin valheisiin.Amerikan v aalit, valhetta, valhetta, valhetta vain!  Käsite on tarttunut koko maailmaan. Terveystiedot ovat yhtä valetta, politiikka joka maailman kolkassa samoin.Julkaistaan valheellisia lukuja, jätetään julkaisematta (paitsi siellä 17.:llä sivulla) tärkeitä asiaan vaikuttavia asioita. Politikko katsoo suoraan kameraan ja sanoo:... Kuka siitä näkee ja tietää, että tuo on ihan täyttä peetä? Kuka jaksaa kaiv aa esille totuuden? Kuka välittää? Ja kuka uskoisi tätä totuudentorvea?  Tämä I.F. Stone näki ja huomasi, selvitti jutun juurta jaksain. Onneksi hänen viikkojulkaisullaan oli paljon tilaajia, ihan arvovaltaisiakin. Ja onneksi hänen esimerkkiään edelleen seuraavat monet rohkeat ja vastuulliset journalistit. Hattua nostan heille! 

Katso tämä dokumentti Areenasta niin kauan kuin se on siellä! Puolitoistatuntinen, joka kannattaa. Ja tsekaa I.F.Stone Wikipediasta!

25. maalis, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...