Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Teki mieli laittaa otsikoksi: Ylistäkää Herraa (Praise the Lord), mutta en tohtinut. En edes tällaisena tapauskovaisena (jos sitäkään), vaikkakin kirkosta eronneena. Niin tiukassa se istuu: toisin ajattelevien kunnioitus ja se, että uskonnosta ei saa puhua. Ei ole sopiva aihe. Nolo juttu.

    Tästä oli juuri kiva (tai sanoisko kiva ja kiva... ) reportaasi, vai kolumniksi sitä pitää sanoa, Hesarissa, muutama päivä sitten. Kaisa Viljasen "Usko asuu uimahallissa". Uskonto on sopimaton aihe. On on, ehdottomasti. Usko, siitä ei sovi kysyä, siitä ei sovi puhua. Ja kuitenkin uskonto, uskon asiat, USKON, ei tiedon, ovat aina olleet aiheita (tai niin sanottuja syitä) sotaan, vainoon ja julmuuksiin. Niistä on saanut oivan tekosyyn väkivaltaan. Kristityt käyvät kirkossa, kun niin kuuluu tehdä. Kaste ja rippi, kirkkohäistä puhumattakaan. Juupa juu. Joulukirkon tunnelma.

    Tänään luin, että buddhalaiset Myanmarissa kiihottavat kansaa vihaamaan ja vainoamaan jotain tiettyä muslimiryhmää. Buddhalaiset! Rauhan asialla olevat??? Käsittämätöntä. Parhaillaan katson (toisella silmällä) ohjelmaa Laukaus Hebronissa. Valottaa tätä ikiriitaa palestiinalaisten ja israelilaisten välillä. Siis muslimien ja juutalaisten. Siihen ei voi koskaan tulla muutosta. Pienet lapset siinä jo kivittävät niitä, joita isot ihmiset käskevät kivittää. Kuinka he koskaan voisivat muuta ymmärtää? Vihollisen on kuoltava. - Silloin tällöin näistä joukoista nousee yksilöitä, jotka ymmärtävät enemmän, yrittävät parhaansa, päätyvät ehkä johtajiksi, ehkäpä rauhanneuvotteluihin saakka, elleivät tule tapetuiksi nuorina tai viimeistään johtajina (saatanan pettureina!). Ja taas kaikki jatkuu. For ever and for ever.

    Entäs tämä juuri julkaistu Terho Miettisen ja Raija Pellin kirja lahkouskonnon kamalimmista puolista "Harhaan johdetut". Hyväksikäytöistä, ihmisten elämän pilaamisista. Lapset jo saattavat olla läsnä tilanteissa, joissa kaadetaan ihmisiä, ajetaan demoneja heistä pois, yritetään herättää (ilmeisen tuloksetta) kuolleita henkiin.Tai tuodaan seksuaalisuus vääristyneellä tavalla jopa lapsen mieleen.Ihan  mielettömän järisyttävää. Pitäiskö lukea, oppisiko sitä vielä enemmän vastustamaan uskontoa? Uskomista? 

     Ystävälläni on helluntailainen tausta. Hän on kertonut aika ikävistä kokemuksistaan nuorena teininä. Siis seurakunnan taholta. Saarnaajat antavat ymmärtää, ettei pitäisi (vai oliko se EHKÄ pitäisi) ymmärtää antaa.- Jeesuksen lapsia kaikki. Mehän (me siis "normaalit" enintään jouluna ja konfirmaatiopäivinä kirkossa käyvät kristityt kuvitellaan, että helluntailaisten kokouksissa olis joku iisi meininki. Ei ollenkaan sellaista jyrkkää kuin Jehovan todistajilla, mormooneilla (?) ja lestadiolaisilla. Vaan hellää ja anteeksiantavaa. Jeesusta ja herraa vain rukoiltaisiin, teetä juotaisiin ja rupateltaisiin niitä näitä. Ameriikoissahan kirkot edustavat monesti just vain tällaista sosiaalista yhdessäoloa. Siellä on sitä seurakuntaa ja tätä. Metodistit ja baptistit kokoontuvat omissa piireissään ja monenmoiset muut "Viattoman neitsytäitimme Pyhä Seurakunta"-nimiset (tai vastaavat) kirkot kokoavat naapurikortteleissaan omilla houkuttimillaan väkeä, liekö sitten Sanan ääreen vaiko vain tapaamaan naapureita. - Tekopyhyys huipussaan. Mutta paremmassa järjestyksessä kuin muualla maailmassa, jossa siitä saa jo erinomaisen syyn pommin heittoon. Tai itsemurhapommitukseen. 

    Siitä mieleen: näitkö pari iltaa sitten leffan Neljä kuningasta. Oisko tullut Teemalta. Näin muutaman vuosi sitten sen ihan valkokankaalta. Mainio elokuva. Kertoi itsemurhapommitukseen valmistautuvista kavereista. Hulvaton tarina siitä, miltä pohjalta jotkut lähtee sille tielle! Seitsemänkymmenen neitsyen tavoitteluun. Noh, liha on heikko, mutta henki on vahva. Ja usko. Jos et nähnyt sitä elokuvaa, on todella katsomisen väärti. Areenasta.

 Mutta että taas kerran päädyin tähän lempiaiheeseeni uskontoon, on että hiljan yksi sukulaistyttö heitti ihan tosissaan minulle: "et kai sinä TODELLA usko, että ihminen on kehittynyt apinasta?!" Lapsi, toisella kymmenellä oleva esiteini, kuulosti järkyttyneeltä. Jumalahan on luonut taivaan ja maan, seitsemässä päivässä jopa. Tietenkin, koska Jumala voi, Jumalalle kaikki on mahdollista. Onneksi tämän nuoren neidin sisarukset tuntuivat tietävän biologiasta ja evoluutiosta enemmän. Ei KAI vain ole niin, että jossakin  koulussa joku opettaja opettaa creationismia? Ei voi olla, ei ikinä Suomessa!!!

Serkkuni Chigagosta aina välillä muistaa muistuttaa siitä, että Jesus, Jesus, Jesus. Praise the Lord. Hänellä ja miehellään on uskolliset opetuslapset. Kun  tauti iskee, Jumala voi parantaa sen ihan tuosta vain, jos haluaa. Ilmeisesti ei halua. Eikö nyt kuitenkin voitais ajatella, että Jumala on laaatinut ihmisen (miljardien vuosien kuluessa) sellaiseksi, että hän pystyy kehittämään lääketiedettä niin, että vähitellen maailmankaikkeuden salat paljastuvat ja löytyy keinoja selättää syöpä, als-tauti jne...

Niin, ja sitten Jumala on luonut (siis biljoonien triljoonien vuosien aikana) ihmisen sellaiseksi, että se kokee huonoa omaatuntoa, kun arvostelee yhtään tippaa toisen uskontoa - ja varsikaan älynlahjoja!

PS. Näin kristittynä ja varsinkin pääsiäisen aikaan tulee mieleen: miksi emme voisi vain noudattaa Jeesuksen oppeja, pitääkö sitä Jeesusta vielä lisäksi palvoa, vieläpä oikein saarnamiesten ja yhteisön käskystä. Jeesus ei takuulla tykkää siitä palvonnasta. Tai ei siis tykkäis tai olis tykännyt. Tuskin hän tänään on sellaisesta yhtikäs mitään mieltä!

13. huhti, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...