Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olin löytänyt netistä pitkällisen etsimisen jälkeen sen naislaulajan, joka laulaa Lapsuuden loppu-sarjan alkumetreillä John Lennonin iki-ihanan Imaginen. Se on Eva Cassidy. Ihana ääni. Laulun teema -utopia - sopii sarjan ideologiaan. Liekö Lennon saanut aiheen kappaleeseen juuri tästä kirjasta (ja nyt sitten sarjaksi tehdystä)? Kirjahan ilmestyi jo vuonna 1953. Laulajaa etsiessäni törmäsin sarjasta ja kirjasta kirjoitettuhin reaktioihin: "tämän kirjan muistan ikuisesti" (ihan kuin minä itse, mutta kirjoittaja oli joku ulkomaalainen) tai "onkohan tässä vihje siitä, mihin ollaan menossa?" Sanoisin tuohon viimeiseen, että toivottavasti. Tai siis...

Illemmalla tuli sitten Teemalta(Femiltä) toinen sarja (4 osaa), nykyaikaan paljon paremmin soveltuva: toinen osa dokumenttisarjasta, joka kertoo Euroopan juutalaisista. Tuntui välillä, että ei voi hengittää. Mitkä vainot olivatkaan alkaneet juutalaisia kohtaan jo vuonna 1933 ja jatkuivat aina vaan paheten koko -39 alkaneen sodan ajan. Tässä osassa puhuttiin Puolasta: läntisessä osassa juutalaiset olivat saksalaisten vapaata riistaa, itäisessä taas Stalinin armoilla. Ohjelman filmimateriaali on pääosin saksalaisten kuvaamaa, natsien arkistoista. Filmit on televisioon leikattu juuri sitä ennen, kun riviin marssitetut uhrit ammutaan, tai hirtettäviltä viedään lattia jalkojen alta. Hävettävää katsottavaa. Miten paljon noista asioista tiedettiin 30-luvulla? Miten niistä informoitiin? Millainen  todellisuudessa oli suomalais-tavisten uutismateriaali tuohon aikaan, miten ja kenen saavutettavissa?

Puhuttiin Pieterin kanssa (joka taas tulee näkemään pahoja unia. Hänellä on usein painajaisia, joissa hän taistelee niin, että joudun herättämään!), mitenkähän me oltaisiin suhtauduttu. Varmasti, ihan varmasti, oltaisiin oltu tuollaista hirviömäistä joukkohysteriaa vastaan. Työskennelty henkemme uhalla vastarintaliikkeessä. - Vai oltaisko? 

Oltaisko vain käännetty katseemme, olevinamme niin kuin emme tietäisi, nyökytelty ja huudeltu hyväksyttyjä tervehdyksiä? Olisiko propaganda uponnut? Olisimmeko olleet olevinamme (mahdollisille) juutalaisille ystävillemme edelleen ystäviä, mutta kohautelleet vain hartioitamme: kai te ymmärrätte, emme me nyt tälle mitään mahda. Eihän tämä nyt ole meidän vika!

Siis tulee huono omatunto jo ajatuksesta, että EHKÄ olisimme sittenkin pelastaneet oman nahkamme, kiemurrelleet kuin  mato koukussa: ajat nyt vain on tällaisia, kyllä se tästä rauhoittuu. Silloin oli tunnuslause: Deutschland, Deutschland, ûber alles.Minkäs teit. Hm...(Nyt tunnuslause on sitten: America first!...MInkäs teet!)

Pieter hollantilaisena on saanut verenperintönä tietynlaisen asenteen saksalaisia kohtaan, ihan niin kuin mesuomalaiset itänaapurin suuntaan. Mutta voi toki, kaikkihan on lientynyt, nyt meillä on EU, saksalaiset ovat kelpo kansaa, kuka heitä nyt enää natseina pitäisi! Ja kuka vihaisi juutalaisia? Meidän kaikkien ikioma Ben Zyskowics, hyvänen aika, harmiton mies! Ihan samaa populaa kuin me muutkin. Ja kuka italialainen olisi minkään sortin fasisti? No jaa, onhan noita poikkeuksia tietty. Missäpä ei olisi. - Uskonto on aina hyvä syy vihaamiseen. Käy paremmin kuin hyvin keppihevosesta.(Ja se valkopartainen katselee pilven reunalta! Huokailee ja puistelee päätään! Naureskelee partaansa: siinähän vihaatte ja tapatte toisianne!)

Mikä ihme saa meidät ihmiset aina ja jatkuvasti vihaamaan ja vainoamaan jotain kansanryhmää? Nyt ovat muslimit kohteena, terroristit tietenkin (jotka ovat terroristeja MISTÄ syystä?? Niin, kysyn vaan!) ja varmuuden vuoksi kaikki terrorismia pakenevat miljoonat muutkin turvapaikanhakijat -islaminuskoiset ja kristityt! Turkissa erotetaan massoittain virkamiehiä ja suljetaan toimittajia vankiloihin - tieto kun nähtävästi lisäisi kansan tuskaa, ainakin presidentin mielestä. Pohjois-Koreassa... Voi luoja, mitä me voidaan tehdä? Ei mitään. Odotetaan vain, mitä tuleman pitää.

Mutta sillä välin (kuuntele Youtubesta vaikka Eva Cassidyn tulkinta):

"Imagine"

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today... Aha-ah...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion, too
Imagine all the people
Living life in peace... You...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world... You...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

3. touko, 2017

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...