Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Tytär kertoi tohkeissaan n. 40 vuotta sitten, että hoitopaikanpa lapset oli nähneet tiellä kamelin. Minä siihen, että voi voi lapsikulta, ei Suomessa ole kameleita, johon tytär: ei tää ollutkaan Suomessa, vaan Savonlinnan lähellä.

Taisin jo joskus kertoa tän jutun, mutta eiks voida sopia, että tässä iässä jo viimeistään saa samat jutut kertoa aina silloin tällöin uudestaan. 

Kameli Suomessa? Ettei siis vain olis ollut ihan kotoisasti hirvi. Noh mutta, miksei kameli! Olihan Ruokolahdellakin leijona. Ruokolahti on samalla suunnalla kuin Savonlinna... Jos se vaikka oli karussa sirkuksesta ja kertoi sitten huimista seikkailuistaan saman sirkuksen leijonalle. Leijona aikansa haaveili Suomen metsistä ja lopulta päätti irtautua oravanpyörästä ja aloittaa itsekin uuden elämän.

Supikoira on juuri tunnustettu vieraslajiksi Suomen luonnossa. Kovin hyvin se tuntuu tänne kotoutuneen, joka paikassa heitä on. Entä majava ja valkohäntäpeura? Syntyperäisiä suomalaisia? Punkki, perhana. Sekin on maahanmuuttaja rajan takaa. Oleskelulupaa ei ole myönnetty, mutta niinpä vaan sikiää ja valloittaa tämän rakkaan isänmaamme. 

Muistelin, että Mantere-Sarvassa (esihistoriallisen ajan maantiedon oppikirja, siis 50-luvulta) olis sanottu, että Suomessakin on aikojen alussa ollut trooppinen ilmasto. Naapurin rouva (biologi) arveli, että ehkei nyt sentään, kyse lienee ajoista, jolloin mannerlaatat ovat ajelehtineet eri asennoissa kuin nyt. Oli miten oli, satuin törmäämään sivustoon www.tunturisusi.com, jossa kerrotaan, että hirmuliskot ja muut dinot sulostuttivat sekametsiämme joskus myöhäisemmällä liitukaudella eli vaivaiset 75 miljoonaa vuotta sitten. Kaikkialla maapallolla elettiin kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Ehkä silloin palmut huojuivat täälläkin sovussa koivujen ja leppäpuiden välissä.

Vieraslajeiksi palmut olisivat varmaan tervetulleita, elleivät ne olisi lopullisia todisteita ilmaston lämpenemisestä. Olisihan se niin hauskaa palmun siimeksessä lauleskella... Valeuutisia, sanoisi USA:n twiittaileva pressa. Ilmastohan ei ole lämmennyt, näkeehän sen nyt jo hyvänen aika tästä tämänvuotisesta Suomen kesästä! Koska pressa ei  millään jaksa ajatella niin pitkälle - jos mietintöjenkin pitää olla hänelle yhteen A4:een kutistetuja - että ilmaston läpeneminen näkyy esim Pohjoisnavan jäätikön sulamisena -> makeaa vettä alkaa virrata Venäjän Jäämereen laskevien jokien mukana Golf-virtaa vastaan -> Golf-virta ei voi sietää makeaa vettä ja kääntyy kiukkuisena takaisin jo paljon aiemmin kuin aikaisemmin -> ei viitsi enää toimittaa lämmintä vettä Britannian korkeudelle -> Pohjolassa hytistään jne jne. Päättelinkö tämän ihan itse? Joo, öh, tietenkin. Taiiii, pakko myöntää, luin jo 10-15 sitten Suomen Kuvalehdestä tai HS:n Kuukausiliitteestä (ilmestyikö se jo silloin?). Joka tapauksessa pitkä, mieleen jäänyt artikkeli isosta brittiläisestä tutkimuksesta.

Lupiinit! Lüneburgin nummet! Ooh ja aah! Ihanat saksalaiset pojat samassa junavaunussa. Sillä yhdellä niin ihanan pitkät ripset! - Ikinä en ollut nähnyt lupiineja (enkä sellaisia ripsiä suomalaisilla pojilla). Lüneburgin nummista ja lupiineista sen sijaan oli ollut luettava jotain pitkästyttävää juttua saksankirjasta. Varmaankaan ei nyt olisi pitkästyttävä, mutta voi jos sitä tietäisi nuorena, miten viisas sitä on vanhana, niin ehkä osaisi varustautua siihen viisauteen vähän paremmin (=lukisi ainakin läksyt huolella!).

Nyt lupiineja näkee kaikkialla. (Älä! Älä kysy niistä ripsistä! Se on varmaan joku olutta, hapankaalia ja makkaraa hyödyntänyt autokorjaamon omistaja, jolla on kuusi lasta ja kaksikymmentä lapsenlasta jossain kaukana nummilta). Mutta lupiinit ovat ikuisia (vai timantitko ne olivat?) Heinävedelläkin on pientareet täynnä. Kauniita ovat, mutta auta armias, jos ne valtaavat puutarhasi! Hiipivät salaa paksuin juurin syvällä maassa multaa pitkin, leimahtavat kukoistukseen siementen leikistä tuulen kanssa.

Vieraslajit. 

Näin ne vaan tulevat, ilman lupaa, ilman viisumia ja olemassa olevia perhesiteitä. Levittäytyvät MEIDÄN maalle kuin omalleen. 

Kyllä me niille vielä näytetään.

Mutta palmut, missä viivytte? Te joutenolon symboolit, vaurauden airuet, tulkaa! Bambumetsät, maamme vihreä katinkulta, täällä olisi tilaa ja lääniä ja pian uusi vieraslajikin, teille tuttu: panda. 

5. heinä, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...