Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Menin työkeikalle Kauppakeskus Kaareen. Olin aikaisessa. Aloin juttelemaan (härreguuden, olenko minäkin jo alkanut käyttää tuollaista suomea: aloin jutteleMAAN) siivoojan kanssa, joka oli siinä moppeineen. Hän kysyi, josko puhuisin englantia. No toki puhuin (hän itse puhui hyvin!) Kysyin, mistä maasta hän tuli. Bangladeshistä kuulema. Opiskelee suomea parhaillaan, kuulema. Ehkäpä jotain muutakin, sitä en kylläkään kysynyt. Ajattelin (minä: pikkurasisti!), että se olisi epäkohteliasta, ikään kuin hän ei voisi tulla tänne muustakin syystä kuin opiskelemaan.

Sanoin toivovani, että suomalaiset olisivat mukavia hänelle. Hän sanoi, että kukaan ei ole aikoihin puhunut hänelle mitään, minä puolestani, että suomalaiset ovat ujoja, pelkäävät puhua vieraita kieliä. Ja muutenkin saattavat olla tylynoloisia vain omaa sulkeutuneisuuttaan. Toivottavasti hänellä oli kiva mieli pikku keskustelumme jälkeen. Edes vähän.

Hesarissa oli taas juttua maahanmuutajista: pakolaisista ja siirtolaisista. Jostakin kaverista, joka tuli Afrikasta, jostakin valtiosta (kaikki Afrikan maathan ovat meille ihan samanlaisia, samaa maanosaa, kuten varmaan Euroopan valtiot ovat heille: Kreikka sama kuin Suomi, Bulgaria sama kuin Ruotsi jne). Tämä kaveri 17-vee oli nyt Italiassa odottamassa pääsyä jonnekin, ehkä Saksaan. Ei hakenut turvapaikkaa, ei edes ymmärtänyt, mikä se sellainen oli, miksi ois pitänyt. Koska hän oli lähtenyt kotoa pelkästään siksi, että siellä oli 5 muuta lasta ja äiti (isä oli kuollut tautiin, ei ammuttuna), eikä siellä ollut töitä, ei ruokaa, ei mitään. Hänellä oli toiveissa parempi elämä. Voida lähettää rahaa kotiin perheelle.

Jos sinä olisit tuo nuori kaveri, nuokkumassa puupenkillä, pakolaisleirillä, toisten samanlaisten ympäröimänä, mielessä koti ja äiti... Onko väärin lähteä kotoa paremman elämän toivossa?

Sinä olet syntynyt väärään maahan, ihosi on väärän värinen, olet syntynyt väärään aikaan, perheesi harjoittaa "väärää" uskontoa... Oiskohan ollut parempi olla syntymättä ollenkaan?

Niin, sitten oli Hesarissa (lempilehteni!) pitkä tarina Sisiliaan rantautuvista pakolaisista, siirtolaisista sekä paikallisista asukkaista. Niistä, jotka auttavat mereltä tulijoita. Niistä, joita Halla-aho haluaisi rangaistavan siitä, että heillä on humanitäärinen sielu, jotka haluvat auttaa ja kokevat velvollisuudekseen auttaa tulijoita. Palermon pormestarista, joka menee joka venettä vastaan, joka näkee ne ihmiset. Papista, joka haluaisi, että kaikki maahantulokiellot ja esteet poistettaisiin ja maailmassa kuka tahansa saisi valita asuinpaikkansa vapaasti.

Niin minäkin haluaisin.

Mutta kun elämässä on säännöt. Enemmän tai vähemmän demokraattiset. On rajat, on valtiot. On meidän, on teidän. Ja maassa maan tavalla. Sekin ihan hyvä ja oikein. Mutta mutta...

12. heinä, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...