Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Taidanpa jo liittyä siihen kuoroon, joka haikailee entisten hyvien aikojen perään! Oli mustavalkoinen telkkari, siinä kaksi kanavaa, joiden lähetykset alkoivat iltakuudelta ja päättyivät puoleltaöin joutsenten lentoon. Ja tietenkin olivat ne ajat, jolloin Markus-sedän tunti tuli torstaisin ja Lauvantain toivotut lauantaisin, ja "Hyvää iltaa, nimeni on Cox", minä iltana se mahtoikaan tulla? Voi niitä aikoja. Kuuluttajana Kaisu Puuska-Joki tai Carl-Erik Creutz. Oli LANKAPUHELIN. Salaisia puheluja varten puhelimen saattoi siirtää toiseen pistorasiaan, meillä kotona kellarikerroksen askarteluhuoneeseen (siellä askarteli vain isä, kouli kaalintaimiaan). Jos oli utelias pikkusisko tai isoveli, tämä saattoi avata rappusten yläpään oven hiirenhiljaa ja hiipiä portaille kuuntelemaan.

Nyt meillä on telkkarissa sata kanavaa, eikä taida riittääkään, yötä päivää sieltä jotain pukkaa, mutta kaikille ei riitä sekään. Telkkarista ei nykyisin tule mitään!  Onneksi meillä on KÄNNYKKÄ. Oiva nimi, muuten. Parempi kuin matkapuhelin. Kännykässä voi pelata, tsekata facebookin, surffailla iltalehtien otsikoissa, katsoa Youtubea, kuunnella musiikkia ties mistä satelliiteista, hoitaa pankkiasiat, viestitellä monenlaisilla yhteyksillä (Pieter käyttää nykyiin sellaista sovellusta kuin SIGNAL. Se ei kuulema ota nimiä ja yhteyksiä mistään eikä luovuta niitä eteenpäin. Jos se on totta, niin kuulostaa turvallisemmalta kuin muut. Mutta millähän se rahoittaa yhteytensä, epäilyttää sekin, kuten kaikki nykyisin!),  ottaa kuvia ja katsella niitä sekä katsoa vaikkapa elokuvia. Ai niin, jos ihan hirvee tarve on, voihan sillä soittaakin. Kyllä ne insinöörit sitten osaa!

Jos sinulla on puhelin, sinut löydetään metsästä, jos eksyt. Olikos se mahdollista, jos akku loppuu? Eipä taida olla? Minun nykyisestä puhelimestani (Nokia3) loppuu akku noin että naps vaan. Edellinen (Lumia 520) sentään ilmoitti, että nyt on enää vähän virtaa, sirrytään virransäästötilaan. Sitten se taisi sanoa, että laita minut nyt äkkiä lataukseen! Edellisestä puhelimesta oli pakko luopua, kun tämä tai tuo ei enää päivittynyt. Vast'ikään oli lehdessä uutinen, että New Yorkin poliisilaitos saa heittää pois kaikki 32 tuhatta (vai paljonko se oli) pari vuotta sitten hankkimaansa Lumiaa, kun ne eivät enää ole ajan tasalla. Päivityksiä ei enää tehdä. Että silleen. Joku jo sanoi, ettei kannattaisi ostaa kuitenkaan tätä Nokiaa, "ne tehdään Kiinassa"... Sehän nyt ei saisi (enää) olla mikään kriteeri sille, etteivät tuotteet olisi hyviä. JA minä jotenkin pienessä mielessäni ajattelin, että jospa ne kuitenkin jollakin lailla, vaikka ihan pikkupieneltä osin, vaikkapa vain nostalgisen nimen verran, olisivat suomalaisia... Että niin kuin tukeni antaisin. 

No, puhelin soittelee yksinään. Ei pelkästään laukussa, jos olen unohtanut sulkea sen, vaan kun laitan sen jonkun puhelun päätteeksi sohvalle tai pöydälle. Kuulen, että nyt se soi, aina en edes näe, kenelle puhelu on menossa. Joskus en millään saa esille jotain sivua, sählään ja sählään. Aloin jo kerätä ylös kaikkia omituisuuksia, joita tämä Nokia 3 tekee, mutta kyllästyin. Olin ajatellut informoida jossain somessa kiinnostuneita. Turha vaiva se olisi, hankala selittää kaikkea tapahtuvaa. Mutta siis: älä osta Nokia 3:a.

Tyttärellä on joku muu puhelin, olikohan se Huawei. Operaattorikin taisi olla DNA (itsellä Saunalahti). Hänelle kun tulee puhelu, siinä saattaa lukea että soittaja on äiti, mutta sitten siellä onkin lehden myyjä! Onkohan lehtien kustantaja asialla? Joku on jotenkin saanut hakkeroitua puhelimet ilmoittamaan eniten soitetun nimen heidän numeronsa tilalle, että puhelimen haltija vastaisi? 

Kuulun Messengerissä pikku ryhmään. Meitä on 6 henkeä Bonareissa, eli (S-ryhmän) bonusneuvojissa, joita hommia teen silloin tällöin keikkana. Nyt on yhden meistä nimissä tullut jo pariin kertaan feikki-viesti puhelimeen. "Hei kuulkaa kaikki, tiijätteks, nyt on mahdollista saada R-kioskilta 600 euroa ilmaista rahaa..." tai "Uskokaa tai älkää, ystävät, puhelimen sais koodilla xxxx yhdellä eurolla...". Puhelimessa lukee: Kaija on julkaissut viestin ryhmässä Bonarit.  Onneks me ollaan fiksuja eikä mennä halpaan, eli että lähdettäis googlaamaan tai tekemään jotain muita temppuja netissä Kaijan MUKA kertoman koodin tiimoilta... Ja kenellekään meistä ei kyseinen viesti olekaan ilmestynyt tietokoneelle (siis sinne Messengeriin), pelkästän puhelimeen. Mutta melko järkyttävää! - Sitten  tulee viestejä, että "nyt on virus liikkeellä. Lähetä tämä viesti edelleen kaikille yhteystiedoillesi, ettei heidän tiekkarinsa saisi virusta!" Joku ehkä lähettää ja siinä juuri sitten se virus leviää.

Nykyajan kyberroistot ovat nokkelia, poliisit ei tahdo pysyä perässä. Kun joku Assagne tai Snowden paljastaa tietomurtoja ja sähköisiä vakoiluja, he ovat sitten niitä suurimpia roistoja. Niinkö? Lisää heitä tarvitaan, noita netin "poliiseja", niin kuin esim Anonymous-ryhmä (ks Wikipediasta).

Kännykästä on tietysti hyötyä. Ja iloa. Viuluviikarini *)soitti minulle eilen pianolla Klaukkalasta käsin Für Elisen NIIN KAUNIISTI (siis nimenomaan sen päänsärkykappaleen!): hänellä oli puhelimen kaiutin päällä, samoin minulla Espoossa.  - Ja jos eksyt, voit ainakin ilmoittaa missä olet. Voit soittaa puolisollesi kauppaan, että nytpä muistui mieleen: tuo myös kahvipaketti... Joutessasi voit kuluttaa aikaasi lukuisissa puhelimen sovelluksissa. Mutta puhelin voi myös räjäyttää etänä pommin...

*) Eilen oli Viuluviikari ollut tutustumassa urkuihin (Nurmijärven opiston urku-info-tilaisuus). Siellä oli jokainen saanut kokeilla urkujen soittamista. Lapsi oli soittanut Edward Griegin Aamun. Äiti oli ollut ylpeä ja urkuja esitellyt taiteilija oli sanonut, että tämä lapsi saa tulla koska tahansa harjoittemaan.

8. syys, 2017

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...