Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Lapsi meni viikonlopun kestävälle Näppäri-kurssille. Mille ihmeen... siis jotain tietokonejuttuja, näppis? Opeteltaisiin kaikki näppäimistön salat? Eikös ne jo tiedä kaiken, ihan jo 1,5-vuotiaasta saakka?

No ei. Sillä onkin jotain tekemistä musiikin kanssa. Tänään sitten selvisi tarkemmin. Oltiin kurssin päätöskonsertissa. Soittajia, viulisteja, sellistejä, pianisteja, harmooninsoittajia ja kitarallakin siellä joku soitti, Niin ja kuoro. Olimme suoraan sanottuna ällikällä lyötyjä. Viikonlopun kurssilla saadaan tuollainen esitys aikaan! Pieter videoi innolla, tallennetta kertyi 15 minuuttia. Pienimmät soittajat ja laulajat olivat varmaan 4-vuotiaita. Yleisökin pantiin laulamaan ja leikkimään Marskin hevosesta: Mull' on hyvä hevonen, sillä onkin siivet! Lapset lauloivat myös ruotsiksi jostain ketun ja suden tanssista, oisko vielä ilveskin ollut. Ja Kantelettarestako mahtoi yksi laulu olla. Pääosin kuitenkin vanhoja, jopa keskiaikaisia lauluja. Ja mikä taito pikku kuorolaislla: Välillä lujaa, välillä jopa kuiskaten, välillä naksuteltiin sormilla... Ja viulut soi!

Uteliaisuus heräsi, kotiintultua oli googlattava. Kansanmusiikki-instituutin sivu kertoi:

"Näppäripedagogiikka on kansanmusiikkilähtöinen musiikkikasvatusfilosofia, joka pyrkii edistämään musiikista ja musiikin tekemisestä saatavan henkisen pääoman tasavertaista jakaantumista. Kasvatusfilosofia on kehittynyt suomalaisen, perinteisesti taidemusiikin hallitseman musiikinopetusjärjestelmän kyljessä. Näppäriaatteen mukaan musisoimisen tulisi olla luonteva osa ihmisten arkea ja kanssakäymistä. Näppäripedagogiikan keskeisiin ajatuksiin kuuluu, että harrastuspohjaa laajentamalla tuodaan hyvä ja laajakatseinen musiikkisuhde kaikkien ulottuville estämättä kuitenkaan lahjakkuuksien esille tuloa." Kehittäjänä on toiminut Sibelius-Akatemian kunnia-tohtori Mauno Järvelä.

K

annattaa vilkaista sivustoa, siellä voi kuunnella kivoja esityksiä, vaikkapa "Lännen kopein tyttö" tai "Paina päälle Berlusconi"

. Nykyaikaista kansanmusiikkia lasten esittämänä!

Miten upeita ja omistautuneita opettajia meillä onkaan! 

10. syys, 2017

0

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...