Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Vihdoinkin joku arvovaltainen taho lausuu mielipiteensä uskonnonopetuksesta. Uskonnonopetuksen professori Arto Kallioniemi on sitä mieltä, että uskonnon opetus erikseen eri uskontokuntiin  kuuluvien kohdalla "ei ole tätä päivää".

Itse olen sitä mieltä, että koko uskonnonopetus voitaisiin nykymuodossaan lopettaa. Sen pitäisi sisältyä elämänkatsomustietoon, jonka taas tulisi olla pakollista kaikille. Kaikki uskonnot esiteltäisiin sitten siinä, ideologia, yhtäläisyydet, erot, historia, nykypäivän käsitykset ja väärin ymmärrykset, ristiriidat...Jollei kerran tunnustuksellista uskonnonopetusta voida lain mukaan antaa, mitä järkeä on opettaa uskontoa ollenkaan! Uskonto. Usko. Vaikka kuinka pyritään pois tunnustuksellisuudesta, niin kyllä siihen sellainen vivahde jää, että "lausutaanpas nyt 'isä meidän' tässä yhdessä, niin tiedätte...".  Lainsäädäntö tietenkin oli erilainen oman koulunkäyntini aikana, ehkä uskonto SAI olla tunnustuksellistakin, mutta muistan, että raamatun tapahntumat taidettiin käydä läpi, NIIN KUIN ne olisivat totta. Olivatko? - Muistan, että kerrottiin Raamatun synnystä, kirkolliskokouksista jne. Kannattaa vilkaista vaikka Wikipedian lyhyttä oppimäärää Raamatusta, vanha testamentti kirjoitettiin v.1000-160 eaa ja uusi testamentti vuosina 50-150. Wikipedia tunnistaa Paavalin vanhimmaksi Uuden testamentin kirjoittajatksi, muita kirjoittajia ei tunneta, vaikka evenkeliumeilla on apostolien nimet! Lopullisesti Uuden testamentin kirjoitukset saivat muotonsa ja hyväksyntänsä v 397 Karthagon kirkolliskokouksessa. Kuolleen meren kääröt ovat yksi oleellinen osa Raamattua, niitä on löydetty vielä aika myöhäänkin, jotkut osta 1800-luvulla ja eikö jotain payruskääräjä löytynyt vielä II maailman sodan jälkeenkin. - Oli miten oli, varmaa on, että tämä ns "Jumalan sana" ei kuitenkaan ihan itseltään Jumalalta ole lähtöisin... 

(Katsoitko muuten hienon 10-osaisen sarjan "Nuori paavi, piru vai pyhimys". Siinä oli monenlaista vääntöä Jumalan olemassaolosta ja kirkon vallasta. Plus tietenkin IHANA Jud Law)

Mutta muillakin uskonnoilla on omat kirjoituksensa. Yhtä oikeita tai tosia kuin Raamattu. Koulusxa kuuluisi mielestäni esitellä ihan samanarvoisina nämä toisetkin uskontokunnat, ainakin isoimmat: muslimit, juutalaiset, hindut jne. Ei se, että valtaenemmistö oppilaista kuuluu luterilaiseen kirkkoon, eikä se, että joku ei kuulu mihinkään kirkkoon, saisi millään tavoin vaikuttaa siihen, että kerrottaisiin vain kristinuskosta tai että ei saisi minkäänlaista valistusta uskonnoista. 

Miten me uskontoon pohjautuva terrorismi voidaan ikinä hävittää, jos koulu ei tee työtä sen eteen vaikkapa uskontotunnilla. Opettamalla oppilaat ymmärtämään toisiaan. Koulussa voisi vierailla mielenkiintoisia vieraita: imaami. rabbi, hindulainen pappi, buddhalaismunkki, harekrishna-kaveri jne...

Hyvä Arto Kallioniemi! Uskallusta pitäisi nyt löytyä päättäjiltä tarttua tähän asiaan.

15. syys, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...