Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Olipa varsinainen ohjelma-sarja Jim-kanavalla, 4-osainen Putinin haastattelu by Oliver Stone. Haastattelija oli rohkea, kuvia kumartamaton, kysyi ja tivasi mitä vaan, uudelleen ja uudelleen. Pelkäsin jo, että Putin nousisi ylös ja lähtisi kävelemään. Mutta ei. Vanha kettu.

Jossakin vaiheessa, nyt tässä viimeisessä osassa Stone sanoikin kerran, että "näytät ihan ketulta, joka tulee juuri kanatarhasta", johon Putin vastasi salamannopeasti: "valitettavasti tarhassa ei ollut kanoja".

Hitsi, me oltiin innoissamme, kun oli tarjolla tällaista herkkua. Haastattelut oli tehty ajalla heinäkuu 2015-helmikuu 2017. Putin on todella kova jätkä. Ilman papereita suoltaa mitkä vaan vastaukset ja jutut: Tsetseniasta, Ukrainasta, Krimistä, Lähi-Idästä, Afganistanista... Kyllä osaa myydä itsensä venäläisille ja ehkä, EHKÄ on juuri se oikea johtaja Neuvostoliiton jälkeen. Nostamaan venäläisten itsetuntoa, tekemään tiettäväksi muulle maailmalle, että HEI, meitä ei lannisteta. Nyt viimeisessä haastattelussa sanoikin Oliver Stonelle, että venäläiset eivät pienestä hätkähdä, eivät helpolla joudu paniikkiin. Toisin kuin amerikkalaiset. Uskon, että se on totta (vaikka Stone nauroi ääneen). Venäläiset ovat eläneet niin kauan kurjuudessa ja sorron alla, että tavallaan ovat tottuneet kaikkeen. Jossain syrjäkylillä eletään edelleen vanhaa aikaa. Ei ole enää kolhooseja, mutta mahtaako tunnelma olla paljon muuttunut. Miten on Jenkkilässä? Punaniskat, ne aidot ja oikeat. Tarkastelevat maissiviljelmiään cowboy-hatut päässään. Kokoontuvat paikallisiin esson-baareihin haukkumaan demokraatteja. Heilläkö se sitten on se oikea kuva maailmasta?

Ainutlaatuinen haastattelu. Oliver Stone sai Putinista kaiken irti. Vladimir sanoikin jossakin vaiheessa, että "olet ovela, sinä yrität kiskoa minusta tietoja". Mutta ehkä yksi pointti oli, että Stone käytti amerikkalaisista sanaa "he", sen sijaan, että olisi sanonut "me". Putin kertoi, miksi Naton laajeneminen ei miellytä heitä, hän kertoi heidän näkemyksensä Syyriasta, terrorismista, Stalinista ("aikansa luomus, heitä on historia täynnä"), varovaisesti Hillarystä, Bushista, Obamasta (hänen kanssaan puhutaan edelleen aika usein puhelimessa) ja viimein Trumpista. Haaastattelun lopussa Putin ei vielä ollut tavannut Trumpia.

Sittemmin ovat. Ja...ja, kun nyttemmin ovat tavanneet, uskallan sanoa, että Putin lyö Trumpin 10-0, koska vaan, eikä Trump edes huomaa sitä. Laittaa vain sormensa ympyräksi ja sanoo: "it was really really great to talk to him." (Not with!)

Minä tietenkin olen sinisilmäinen ja tietämätön, mutta kyllä jäi vaikutelma, että Putin välittää Venäjästä, omasta kansastaan. Haluaa palauttaa sille sen entisen loiston, jos ei nyt sentään ihan tsaarinaikasta, niin Tsehovin ja Dostojevskin ajan TUNNELMAN. Ei myöntänyt, että itse haluaisi valtaa ("sellaiset henkilöt pitää laittaa kävelemään!, se on kansa, joka päättää!"). Mutta onhan se niin, että valta on valtaa... Jos johdat tuollaista valtakuntaa ja tiedät olevasi johtaja, jonka vastapuolena on oranssi simpanssi...

Tässä tämänpäiväisessä osassa Stone tivasi ja tivasi vaalien hakkeroinnista. Oli uustiskatsausta Amerikasta ja oli myös Venäjältä. Putin ei antanut periksi. Ei  myöntänyt, että he hallituksena olisivat olleet asialla. Osasi asettaa sanansa oikein. Ei ihan kieltänytkään.- Kyllä tuli selväksi, että USA:n ja Venäjän välit ovat juuri nyt todella huonot, mutta Trumpiin laitettiin  toiveet. Mutta nythän tästä dokkarin viimeisimmästä haastattelusta on kulunut jo puoli vuotta.Mitä sanoisi Putin nyt Trumpista? Nyt kun on tämän haastattelun nähnyt, tajuaa (jos ei jo ennenkin), että  Putin voisi halutessaan  kietoa helposti sen oranssin johtajan pikkusormensa ympärille vaikka pariinkin kertaan.

Ei voi kuin ihailla sekä haastateltavan sanavalmiutta ja muistia että haastattelijan rohkeutta ja luonnikkuutta. Mielettömän sujuva juttu ja hyvin toteutettu. Välillä oltiin golf-kentällä, välillä kaatuilemassa jääkiekkokaukalossa. Joskus autossa, tai Putinin datsalla, ja usein taas saatiin ihailla Kremlin mahtavia seiniä ja kattoa. Ja joka väliin oli etsitty sopia filminpätkiä, jopa ihan karmeimpia Isisin teloitusfilmejä. Mehän ei niitä normaalisti koskaan nähdä, joten meille se uutistieto on vain sellaista"128 kuollutta" jne. Mutta jos NÄET, miten ne one-by-one ammutaan, niin saat ihan eri fiiliksen.

Haastattelu tulee usintana joltakin kanavalta, eka osa tuli jo. Jos et katsonut, nyt vielä ehdit. KANNATTAA! Oliver Stone teki sen, mistä monet vain haaveilevat.

19. syys, 2017

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...