Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Opiskeluni alussa vuonna yks ja kaks oli ensimmäinen koetinkivi tilastotiede. Pakollinen kurssi, ihan vain peruskurssi, jossa oli määrä oppia, että kun heittää noppaa seitsemän kertaa, mikä on todennäköisyys, että tulee kakkonen joka toisella kerralla. Siis hyvin mielekäs ajatus. Sitäpä sieti sitten pohtia. Ja piti tehdä joku tehtäväkin: piti ratkaista se ja jättää vastaus opettajalle. Tähän tyyliin: poimi satunnaisotannalla valituilta ruotsinkielisen kirjan sivuilta sivun toinen sana. Millä todennäköisyydellä se sana on är? - Voi herranpieksut ja härreguden. Arvelin, että tähänpä jäivät tämän tytön opiskelut. Vaikka kuinka yritin lukea ja ymmärtää, en ikinä päässyt kärryille.

Noh. Kummallisia laskutehtäviä elämä heittää eteen: tapaan nuoren naisen, samannimisen kuin tyttäreni. Käy ilmi, että tämä nainen on juuri muuttanut pois Painiitystä, naapuritalostamme. Jutellaan edelleen, käy ilmi, että mökkimme on Heinävedellä. Voi ei, ihanko totta, mun isovanhemmat on sieltä, mut sittemmin ne asui Savonrannalla. Ai siellä, siellähän minun äitini aina oli jo lapsena ja mekin aina perheen voimin mentiin sinne jouluna sekä muulloinkin silloin 50-luvulla. Siinä kosken molemmin puolin, koulu toisella puolen virtaa, siellä Ilmi-täti opettajana (vieläkin on ähky niistä jouluruoista!) ja Elsa-täti toisella puolen rapatussa talossaan, surullisena (esim. itkettiin yhdessä, kun Mannerheim oli kuollut, vaikken ymmärtänyt, kuka tää herra oli.) Voi voi, hassu juttu.

No mut tän nuoren naisen vanhemmat olivat sittemmin muuttaneet Keski-Suomeen, Jämsään. Ihan sellaiseen pikku kylään, nimeltään Halli, et varmaan tiedä. Siellä hän kävi koulunsa.

No enpä varmaan tiedä, paitsi, että poikani on juuri asunut siellä jonkun vuoden. Sinä samaisessa Hallissa.

Mitenkähän todennäköisyys nyt laskettaisiin? Nimi, asuinpaikka, syntymäpaikka, vanhempien ja isovanhempien syntymäpaikka ja elinpaikka. Jos nuo kaikki tekijät olisivat pelissä, mikä olisi todennäköisyys sille, että tällaiset yhteensattumat osuisivat kohdalle?

PS. Tilastotieteen kurssi, sen suoritin sittemmin ihan viimeiseksi. Gradu oli hyväksytty, approt ja cumut summuut tehty, mutta se pirun tilastotiede  odotti yhä pehmittäjäänsä. Mutta minähän en anna periksi. Hain kirjastosta kaikki eri tavoin kirjoitetut kirjat koskien tilastotiedettä ja todennäköisyyslaskentaa. Luin ja itkin, itkin ja luin. Ja opin. Ja läpäisin sen hiivatin tentin.

20. huhti, 2018

1

Merja C. 26.03.2019 13:30

Luit ja itkit, itkit ja luit...

Niin Sinulta kuullostavaa! (y)

Jarmo Ahola 21.04.2018 18:24

Aikamoista sattumaa

vai...

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...