Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Voi Herra siunaa tätä digi-ajan kansaa! Jokaisella ei ole lapsenlasta tai siskontyttöä, jonka geenit on jo manipuloitu digiaikaan. Itse pitäisi vain osata, jaksaa opetella, jaksaa etsiä tietoa tai edes paikkaa, missä sitä oppia ja tietoa olisi tarjolla (siis kirjastot, työväenopistot, eläkeläisjärjestöt jne).

Muutama päivä sitten puhuttiin uutisissa pankkipalveluista, niistä, joissa palvellaan itse itseään ja palkkion saa pankki. Noh, palkkiosta ei puhuttu - eihän toki - vaan pelkästään siitä, mitenkä toimit, kun ei oo tietokonetta, eikän älypuhelinta, saatikka taitoja niiden käyttämiseen. Niin, mitenkäs? Kyllä siinä pian tulee äitiä ikävä! 

Ollessani vielä töissä bonusneuvojana, tapasin usean kerran vanhoja ihmisiä, jotka olivat melkein  ylpeitä siitä, että tietokonetta ei oo eikä tuu. Eihän siinä auttanut, kuin ikään kuin  hieman leikiksi pistäen todeta, että "ai jaa, vai sillä tavalla. Olet siis aikonut sinnitellä ilman?" 

Oikeasti en ymmärrä, miten selviävät. Matkustavat kymmeniä kilometrejä jonottamaan siihen pankkipisteeseen, joka vielä jossain maakunnan kolkassa on mahdollisesti auki, todennäköisesti  klo 10-13. (Siksi juuri S-pankki palvelee parhaiten, joka Prismassa on, ainakin pääkaunkiseudulla ja aukioloajat myös ovat asiakasystävälliset. Tämä oli mainoskatko, mutta ei maksettu!)

Olen itse yrittänyt pysyä kelkassa, tosin tipahtelen siitä silloin tällöin. Nyt piti ostaa kaukoliikenteen junalippuja. Kirjaudu Veturiin! Niinpä niin. Yritin kännykästä. Veturi "muistaa". Ilmestyi käyttäjätunnus, joka oli sama kuin asiakasnumero sekä salasana pisteinä. "Anna voimassaoleva sähköposti!" Annoin. Ei kelvannut. Olikohan se sitten se salasana, joka ei täsämännyt, vai mikä tässä nyt tökkii. Laitoin RESET-pyynnön (huh, sitä vain nykyisin resetetään ja pelataan onlain ja postataan ja guuglataan ja mitähän vielä...). VR vaan tivaa: anna oikea s-posti. Annoin sitten sen ikivanhan, joka ei vuosiin ole enää ollut olemassa. Haa, se kelpasi. VR/Veturi ilmoitti, että salasanasi on lähetetty s-postiisi. Siis siihen vanhaan, joka ei enää ole voimassa. - Soitin VR:lle. Kummastelivat ja hämmästelivät, soittelivat ja sanoivat korjaavansa... Eipä ole korjaantunut. Eipä tunnu menevän nää digisysteemit aina asiantuntijoiltakaan ihan putkeen. 

Mutta sitten: poikani Otto on (elämän)taiteilija. Osaa kyllä käyttää läppäriä ja älypuhelinta, kaiketi guuglettaakin, jos tarve vaatii ja ainakin youtubettaa ja fasebookittaa ja sillee. Mutten tiedä, olisko osannut tehdä oman sähköisen portfolion (suomeksi ANSIOKANSIO, sanoo wikipedia) vai eikö pinna riittäisi näpertämiseen. Näpertämistä on kuitenkin riittänyt sekä äidillä (portfolion teon kanssa pähkäillessä: kokeile näin, onnistuisikohan noin...) että pojalla (piirtäessä ja värittäessä). Ohessa ponnistelujemme tulos. Pojan osuus lie vaatinut kymmenkertaisen tuntimäärän äidin osuuteen nähden. 

PS. Välillä aukeaa, välillä ei. En ymmärrä. Se on tää digisysteemi. Voit myös kopioida osoitteen osoitekenttään (itse sain siten avattua) ja katsoa kuvat.

PS. Vanhassa vara parempi, eli Oton taide on kyllä myös ihan fyysisessä muodossa olemassa 

.

3. heinä, 2018

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...