Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Vanha Olavi Virta laulaa Timo Koivusalon elokuvan lopussa Kuolleita lehtiä vapisevana, istuviltaan. keppiin nojaten. Tippa pyrkii omaan, samoin kuin häntä kuuntelevien lavavieraidenkin silmäkulmaan.

Elokuva oli, niin kuin arvostelutkin ovat kertoneet, todella enintään kahden tähden arvoinen, kouluarvosanalla antaisin viisi miinus. Silti tykkäsin. Lauri Tilkanen Olavi Virtana oli komea, ajan kuvaus (lavasteet) huolella laadittu ja Olavi Virran laulut vertaansa vailla. Ja niitä saatiin kuulla paljon. Juoni ja kohtaukset menivät töks töks töks, niin kuin kaikissa Koivusalon leffoissa. Niissä ei mitään syntyjä syviä kaivella. Jotkut näyttelijät olivat ok, varsinkin Martti Suosalo jälleen kerran ja joku lehtimiestä esittänyt minulle tuntematon setä, ihan mainio.

Joku arvostelija kaipasi analyysia siitä Miksi Jeppe juo ja vieläpä laulaa. Hm, mahtaako tuohon olla muuta syytä kuin mitä kenellä hyvänsä alkoholistilla: aivot alkavat vaatia lisää lisää lisää. Tai sitten geenit, mitä syitä nyt kulloinkin vaan keksitään. On puuttunut äidin syli ja isän hyväksyntä. Ja ehkä silloin todellakin oli tapana. Vielä 80-luvullahan ns. pitkät lounaat olivat monissa piireissä tavallisia. Meillä oli taitelija-ravintoloita (ehkä vieläkin on, mutta ovat muuttaneet mujtoaan), oli Hansa, oli Kosmos ja Elite. Pataässän nurkkapöydässä teki joku korkea virkamies tärkeitä päätöksiä. Entäs se laulaminen sitten? No herrajjestas, jos on tuollainen ääni, vieläpä ilman laulukoulutusta, niin kukapa ei laulaisi! Idolsista kolmella äänellä suoraan jatkoon ja voittoon!

Mutta että viina vie. Niinhän kävi Lailallekin. Asui viimeiset vuodet siellä Heinäveden asemarakennuksessa, ukot kantoivat hälle viinaa (Alkoon on sieltä joku 6 km), Järkytyin, kun kuulin ja olen sen jälkeen katsellut kunnioituksella asemarakennusta. Ja säälien ajatellut Lailaa. Laila-parkaa. 

Valtava suosio... Kuka sellaista kestää! Alkaako kuva itsestä vääristyä? Alkaako sitä pelätä hetkeä, jolloin mokaa, pelkääkö sitä, että ystävät eivät oikeasti pidä minusta, tunkevat kavereikseni vain maineeni takia? 

Miten moni taitelija on sortunut päihteisiin, alamäki alkaa, elämä luisuu viemäriin, ei kestä, ei jaksa, tulee otettua vahingossa tai tahallaan yliannos, huumeita tai viinaa.

Siis, jos olet Olavi Virran tulkintojen ystävä, niin mene toki kuuntelemaan hänen kappaleitaan sekä Dallapeta ja Kippari-Kvartettia. Et pety.

6. loka, 2018

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...