Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Alkaa tuntua, että itsenäisyys on lopultakin iloinen asia. Vai kuvittelenko vain, että tunnelma linnassa on keventynyt vai onko se ne jatkot. Niissähän on monenlaisia esityksiä, eilenkin oli ainakin Sanni ja Jenni Vartiainen. Ei enää pelkkää Finlandiaa ja Äänisen aaltoja (niitten kaikuja oli kuitenkin 97-vuotiaan sotaveteraani Mauri Maunulan Jenni Haukiolle esittämässä laulussa. Hieno juttu sinänsä, että pääsi esittämään, varmaan tähtihetki sekä esittäjälle etä Jennille).

Päivällä olin konsertissa, jossa esiintyi mm. Margareta Haverinen.  Hän esitti mm. Fredrik Paciuksen J.L.Runebergin  Sotilaspoika-runoon säveltämän laulun. Muistathan: "Mun isäin oli sotamies ja nuori kauniskin..." Itse muistan nähneeni tuon laulun nuoren pojan esityksenä muutaman kerran elokuvien alkukuvissa. Laulussa kerrotaan urhoollisesta isästä, joka joutui sotaan "kun loppui rauha maan", Pakko oli taas kerran pohtia, miksi me ihmiset ollaan tällaisia? Miksi aletaan tappaa toisiamme, kun tulee riitaa naapurin kanssa? Loppuu se rauha. Ja vaikkei tulisi riitaa itsellä, mutta silti mennään sotimaan jonkin toisen valtion tai ryhmän puolesta. Joka eniten tappaa, haavoittaa tai vangitsee, se on sitten se voittaja. Jotenkin tuntuu alkukantaiselta. Että tappamalla toisia, muka laillisesti vielä, selvitetään asiat. Ja sodassa harvoin kuollaan (vaikka siis kuollaan), siellä kaadutaan. Se kuulostaa sankarilliselta. Se kaatunut on toivottavasti ehtinyt ennen kaatumistaan kaataa itse toiselta puolelta mahdollisimman monta. Kauheaa. Moni veteraani ei näistä uroteoistaan halua kertoa.

Silti, koska asiat ovat näin, eivätkä koskaan muutu, on ihailtava veteraaneja. Heidän ei auttanut napista, kun käsky tuli. Oli lähdettävä tietoisena, että saatan joutua ammutuksi ja että minun itseni on ammuttava, tapettava toinen ihminen. Tietenkin on ihana asia, että lopputulos oli Suomen kannalta se, mikä oli.   Luin myöemmin Hesarista edellä mainitun veteraanin haastattelusta kivan jutun: mielenosoittajat ovat elävä esimerkki siitä, ettei siellä rintamalla turhaan oltu. Täällä vallitsee vapaus josta esim erkki on mielipiteen vapaus.- Näinhän se on.

Maailma tuntuu taas keikkuvan veitsenterällä ja monissa maissa soditaan tai ainakin kalistellaan sapeleita. Pelottavaa. 

7. joulu, 2018

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...