Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

eli nimi on enne. Näin sanoivat ennen vanhat roomalaiset. 

Archie - Bunker tai Leach. Vaiko Master, joka kuulema on Sussexin herttuparin esikoisen titteli. Jos ei ole prinssi, on master.  Joka tapuksessa Archie (lyhennys nimestä Archibald, joka tarkoittaa rohkeaa)...eikös se kuulosta vähän nololta?  Archie Bunker sen sijaan ei ollut nolo ollenkaan, ainakaan ei omasta mielestään. Kaikki muistavat tämän mainion tyypin, jolla oli oma tuolinsa, johon kukaan ei saanut vanhingossakaan istua, joka oli rasisti siihen aikaan, kun Amerikassa rehotti rasismi ihan valtoimenaan (taitaa rehottaa vieläkin). Niin, rasismista puheen ollen, jos et vielä ole nähnyt elokuvaa Green Book, suosittelen todella!

Kuka muu oli nimeltään Archie? Archie Leach, Bristolista kotoisin? No sehän oli Cary Grant. Tuo kaikkien aikojen komein ja hurmaavin näyttelijä. Ajattele nyt, miltä kuulostaa Archie Leach, ei komealta ollenkaan. Vähän nynnykältä, vähän hailakalta, koomiseltakin. No Cary Grant oli mahtava näyttelijä, myös komedianäyttelijä, mutta ei ilveilijä niinkuin  esimerkiksi Steve Carell tai Steve Martin tai Jim Carey, ne naamanvääntelijät. 

Mutta miten Cary Grantistä tuli Cary Grant. Tahdon- ja LSD:n voimalla. Hiljattain tuli dokumentti hänestä. Aikamoinen kohtalo. Äiti ei vain yhtenä päivänä tullut kotiin eikä hänestä oikein puhuttu sen koommin. Archie poika oli 11 v. ja yhtäkkiä katoaa äiti. Lopulta poika uskoi ja kuvitteli, että äiti oli kuollut. Sitten hävisi isäkin, muutti pois ja perusti uuden perheen. Archie kasvi isovanhempiensa hoivissa (muistaakseni isän vanhempien). Mitenkä selviät tuosta? Huonotkin vanhemmat saattavat sinulla olla, joskus jopa traumatisoivat, mutta vanhemmat kuitenkin. Mutta että sinut hylätään. Tuosta vaan, ilman selityksiä. Ihan kuin sinusta ei olisi väliä, olisit ilmaa.

Erinäisten vaiheiden jälkeen poika oli onneaan koettamassa Amerikassa. Sitkeästi, sinnikkäästi. Kävi viikoittain LSD-hoidoissa. Yksi hoitokerta valvotusti, psykiatrin vastaanotolla, oli Carylle elinehto, en muista kuinka pitkään. Taisi siinä olla joku väliaikakin, muutama vuosi ja sitten taas. Siis kyse on sellaisesta tripistä, jossa ei olla luisumassa huumeiden käyttäjäksi, vaan jolla laajennetaan tajuntaa ja puretaan traumoja. Sitähän ovat suomalaisetkin lääkärit moneen kertaan yrittäneet saada luvalliseksi myös meillä. Vielä ei ole Valvira suostunut.

Siinä sivussa Carystä oli kasvanut vuosi vuodelta komeampi ilmestys, hyvä näyttelijä kaiken lisäksi. Hitchcockin suosikkinäyttelijänä myös tunnettu. James Bondinkin roolia hänelle oli tarjottu, Ian Fleming oli ajatellut nimenomaan häntä Bond-kirjoja kirjoittaessaan (sanoo Wikipedia, jos sitä uskomme ja miksemme uskoisi, Uutisvuodon Peter Nymania lainatakseni.)

Ulospäin ei näkynyt jälkekään traumoista, mutta ehkä se kuitenkin kertoo jotain, että avuoliittoja kertyi kaikkiaan viisi, useimmat vain muutaman vuoden. Näissä eroissa Caryn äidillä oli osuutensa. Cary pelkäsi koko ajan, että hänet jätettäisiin ja siksi hän tavallaan työnsi vaimojaan pois. Ettei sitten sattuisi, kun vaimo kuitenkin jättäisi. Muistaakseni viimeisin aviovaimo oli paljon nuorempi, mutta lopulta Cary vakuuttui, että kyseessä oli tosi rakkaus. Joka päättyi Caryn kuolemaan v. 1988. Mutta mikä sinnikkyys ja usko itseensä, vaikeudet on luotu voitettaviksi-asenne! Miten monen lahjakkuus jääkään ikuisesti varjoon, kun se itsetunto vain piileskelee jossakin!

Äitinsa Cary löysi 20 v. myöhemmin, isä oli jo kuollut. Äiti oli ollut koko ajan mielisairaalassa ja pelkästään miehensä lausunnon perusteella (vaimoa viiraa päästä). Cary haki hänet pois ja huolehti hänestä taloudellisesti, tapasi myös niin usein kuin pystyi. 

Kyllä äiti on ihmiselle tärkeä. 

9. touko, 2019

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...