Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

En ole nähnyt tuota Jokeri-elokuvaa, enkä aikonut mennä katsomaankaan, kun siitä taitaa jäädä vain paha maku suuhun. Mutta kun tytär laittoi arvostelunsa, muutin mieltäni.

Tässä hänen tunnelmansa elokuvan jälkeen:

"Oli kyllä loistava elokuva. Joaquin Phoenix oli todella hyvä. Ymmärrän, että elokuva voi inspiroida väkivaltaan, jos katsoja on yhteiskuntaan pettynyt, katkeroitunut yksilö. Elokuva oli kuitenkin oikeasti kritiikkiä nyky-yhteiskuntaa, etenkin Amerikkaa kohtaan, missä rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Se oli myös kuvaus mielenterveyshäiriöisen ihmisen elämästä kun valtion leikkausten vuoksi apu loppuu tai kun ei ole saanut riittävästi apua. Sairas mieli, jota maailma murjoo. Se oli kuvaus kaltoinkohdellusta lapsesta. Huonon lapsuuden heijastumisesta aikuisuuteen ja kykyyn ymmärtää maailmaa. Se kertoi siitä kun ihmiset heti tuomitsevat erilaisuuden, ihmisten kyvyttömyydestä myötätuntoon, Ihmisten julmuudesta. Se oli myös kuvaus köyhyydestä, yksinhuoltajuudesta, isättömyydestä. Se kertoi (epärealistisista) haaveista, ihmisen tarpeesta tulla kuulluksi, nähdyksi, hyväksytyksi, rakastetuksi. Voisin katsoa aivan hyvin uusiksi. Ensisijainen ajatus tai tunne mikä leffasta jäi on se, että maailma tarvitsee myötätuntoa ja itse täytyy muistaa harjoittaa sitä päivittäin. Se oli todella surullinen ja vaikuttava leffa.

Joo elokuva voisi sopia mun opetukseen ääriesimerkkinä siitä kun kasvaa kieroon huonon lapsuuden ja huonon kasvuympäristön takia ja kun on yhteiskunta joka ei tue, auta. Tai että mitä voi käydä jos vaan ajatellaan, että jokainen on oman onnensa seppä.

Luulen kyllä että niiltä nuorilta miehiltä, jotka siellä yleisössä suurilukuisina istui osa elokuvasta meni ohi. Ja varmaan ajatus oli, että leffa olikin tylsä."

Tytär jäi myös pohdiskelemaan sitä, miten saisi ihmisen myös oivaltamaan ongelmansa ytimen. Hän opettaa mm. mielenterveystyötä Omniassa, ja kohdalle sattuu sopiva elokuva, hän saattaa näyttää sen oppilailleen ja sitten keskustellaan.

 Elokuvaa vielä siis näkemättä, olettaisin, että tyttären arvio on hyvä ja analyyttinen. Tunnettuahan on, että lapsuus ja nuoruus vaikuttavat meihin kautta elämämme. Jos sinua ei huomata eikä nähdä, jos sinua mollataan ja arvostellaan, jos sinulle nauretaan (vaikka vain leikillään), siitä tuskin seuraa muuta kuin pahaa. Koulukiusaajilla itsellään varmasti on huono olo, mutta se tuskin helpottaa kiusattujen fiiliksiä. Kiusaaja ei ehkä tiedosta oloaan, terapia voisi auttaa. Eihän sinusta välttämättä väkivaltainen tule, mielessäsi enintään voit kehitellä aggressioita, mutta sinusta voi tulla arka ja epävarma, itseäsi vähättelevä luuseri. Frustroitunut, masentunut.

Poikaani kiusattiin kautta koko yläasteen. Hän kertoi asiasta vasta kun oli yli 20 v. Kiusaaminen on vaikuttanut hänen elämäänsä valtavasti. Herkkä poika, joka tästä syystä on nähnyt parhaaksi esiintyä joskus koviksena. Kaikkea on tapahtunut hänen elämässään, monet jutut voi vetää suoraan tähän kiusaamiseen. Pojan isä ei osannut olla läsnä, johtuen taas hänen omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Enkä osannut minäkään. Meidän vanhemmat taas oli sodan uhreja jne jne sukupolvia taaksepäin voi kelata. Eli se vanha kunnon kolmanteen ja neljänteen polveen. Kiusaajan ja kiusatun elämän sääntö.

Kun ajattelee niitä julmuuksia, mitä yhteiskunnassa tapahtuu (jätetään tällä kertaa maailman kauheudet pois ja keskitytään yksilöihin), esim. ne hirviömäiset murhaajat, jotka jättivät tytön mattoon käärittynä kuolemaan, mikä on heidän taustansa? Miksi heistä tuli murhaajia? Vieläpä oman pienen tyttärensä... (isä ja äitipuoli). Tuomita täytyy ankarimmalla tavalla, teoistaan on vastattava, vaikkei se enää tuo tyttöä takaisin (voisi olla, että hänen elämänsä olisi pilalla joka tapauksessa, parempi hänellä on tuonpuoleisessa), mutta MIKSI ja MITEN ihmisestä tulee murhaaja?

Jokerin ohjaaja sanoi TV:ssä, että hänen mielestään tule näyttää, mitä väkivalta oikeasti saa aikaan. On siis katsottava Jokeri. Vaikka siitä tulee varmasti paha olo. Jos teidän nuoret menee sitä katsomaan, älkää päästäkö yksin eikä pelkästään kaveriporukassa. Tunkekaa mukaan ja keskustelkaa jälkeenpäin!

5. loka, 2019

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...