Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Tänään saatiin lukea lehdestä jesideistä, joita asuu Syyriassa ja Irakissa kurdialueilla. Heitä on tapettu Syyriassa tuhansittain. Kansanmurha oikein. Uskonnonko takia? Vaiko sillä varjolla, niin kuin kautta historian on aina tehty, ansaittu sitä kirkasta kruunua siellä taivasten valtakunnassa. Kumpiko sen siis saa, murhaaja vai murhattu?

Wikipedian mukaan heidän uskontonsa on yhdistelma zarahustralaisuutta, manikealaisuutta, juutalaisuuttaa, kristinuskoa ja islamia. Herranpieksut!! Mikä se sellainen uskonto oikein on? Ei varmaan mistään kotoisin, eihän sitä nyt noin voi uskoa? Mutta uskokoot, ei kai se niin vakavaa voi olla, että sillä hengestään pääsee?

Mutta kyllä vaan voi, ajatteles vähän,  miten monia uskontoja tällä pallolla on! Wikipedia jo luettelee niitä kymmenittäin ja niiden haaroja ja lahkoja. Eli kyllä vaan voi uskoa, ihan mihin vaan. Eräs sukulaiseni sanoi uskovansa keltaiseen kumiankkaan ja saikin muistotilaisuudessaaan sellaisen kuvansa viereen. Ja jokainen tosi uskovainen on vakuuttunut siitä, että juuri hänen uskontonsa on se totuus.

Usko on uskoa, siis USKOA, ei tietoa. Mutta täällä kristityssä maassa meidän kuitenkin ikään kuin kuuluu uskoa tuohon joulun ja pääsiäisen sanomaan, vaikka emme niitä tarinoita oikein voi ymmärtääkään. Tai suoraan sanottuna, onko niissä nyt yhtään mitään järkeä. Silti on aika nolo uskovaisten edessä sanoa, että en usko noita juttuja. Joulukirkossa käymme tunnelman vuoksi, Jeesus-lapsi kaivetaan hetkeksi esille ja unohdetaan taas sitten vuodeksi, mitä nyt pääsiäisenä vähän kärsitään tunnontuskia sen ristinkuoleman tiimoilta.

Mutta mitäs teet, kun talon yhteiselle joulupuurolle ilmestyy naapuripariskunta pitämään pyhäkoulua. Rouva kysyy,  josko luettaisiin jouluevankeliumi, sopiihan se kaikille? Kehtaa siinä sitten sanoa, että minulle ei sovi. Sama se, traditio, tapahan se vain on. Mutta kun herra sitten alkaa lukea Raamatusta oikein mikrofoniin sitä tuttua tarinaa ja rouva samaan aikaan kiinnittää tarratauluun Josefia ja Mariaa, lampaita,  paimenia, enkeleitä, Jeesus-lasta ja Itämään tietäjiä, niin mitä siitä pitäisi ajatella? Olin halunnut tulla talon joulupuurolle, höpisemään naapureitten kanssa niitä näitä, en todellakaan mihinkään pyhäkouluun. Mutta hyviin tapoihin ei meidän maassamme kuulu protestoida ääneen, kun kristillisiä asioita markkinoidaan.Ihan vaikka niitä tuputettaisiin.  

Miks ihmeessä me ollaan niin varmoja meidän uskonnon oikeellisuudesta? Jotkut menevät vielä pidemmälle, koko ajan piräisi palvoa sitä Jeesusta, kaikki maallinen on syntiä, muiden uskontojen jäseniä pidetään pakanoina, eivät pääse taivaaseen harppua soittamaan, kun ovat sulkeneet korvansa Jeesuksen ilosanomalta.  

Uskon kyllä, että Jeesus on henkilönä ollut olemassa, varmaan vakuuttava saarnamies ja hyvä ihminen. Aikansa kapinallinen ja toisinajattelija. Heitähän on aina ollut tapana päästää päiviltä, kun paremmat ihmiset ovat olleet toista mieltä. Jumalan poikakin tämä Jeesus oli, paitsi, ettei sellaista Jumalaa mielestäni ole olemassakaan, jolla voisi ihan tällaiosia lihallisia poikia ja tyttöjä olla. Tai sitten me kaikki ollaan. Maailmankaikkeuden  kosmisesta viisaudesta  syntyneitä. 

Hyvää joulua vain teille kristikansa ja kaikki muutkin elolliset, ikään, rotuun, uskontoon, sukupuoleen jne katsomatta. Amen.

23. joulu, 2019

4

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...