Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Ystäväni alkaa lähestyä viimeistä rajaa. En tiedä pelottaako. mahtaako hän tiedostaa, että näin on asiat. OLen joskus kertonutkin, että hän uskoo, että kun silmänsä sulkee, niin se oli sitten siinä. Elämä loppuu. (Minä taas uskon tietäväni tai tiedän uskovani, että ei lopu, jätämme vain tämän maallisen tomumajan rajan tälle puolelle ja siirrymme sinne iki-iloon. Tai jos ei iki-, niin ainakin siihen saakka, kunnes on aika taas syntyä uudelleen.

Oli miten oli, aika näyttää. Mutta ystäväni oli jo palliatiivisessa hoidossa, siis saattohoidossa, kun aviosiippa päätti ottaa hänet kotiin. Oli todennut, että antavat tyrmäystippoja aamuvarhaisesta iltamyöhäiseen, että oikeasti vaimo mieluummin haluaisi olla voimiensa mukaan vielä menossa mukana. Eikä todellakaan tarvitse mitään mielialalääkkeitä, jotka pakottavat hänet sängyn pohjalle.  Ystäväni on aina ollut kovasti menossa, halunnut osallistua, käydä luennoilla ja kulttuuririennoissa. Mies sai sairaalasta lääkkeet ja ohjeet mukaan sekä monta puhelinsoittoa lääkäreiltä, jotka ihmettelivät, että  mitenkäs nyt? 

Ystäväni mies totesi, että eutanasiaa meillä ei ole, mutta tuollaisella lääkityksellä vanhat ja sairaat pikavauhtia  lähetetään autuaammille metsästysmaille. Jos näin on, niin on se aika hirveää. Ystäväni psyykenlääkitys lopetettiin sitten kotona asteittain. - Miksi psyykenlääkkeitä ylipäätään annetaan ihmiselle, jonka päässä ei koskaan ole ollut mitään vikaa (paitsi se syöpä-pirulainen)? Silloin kun äiti oli Turun Portsakodissa (ihana paikka!), hoitaja sanoi, että he ajatteli, ettei annettaisi mitään psyykenlääkettä, vaikka äiti näkikin "näkyjä" (lainausmerkit siksi, koska uskon etteivät ne olleet mitään harhoja). "Mutta että kun hän ei ole ollenkaan ahdistunut". No, ei ole tämä ystävänikään. Fiksuja olivat Portsa-kodissa, mutta onko siis yleensä sääntö, että jollakin pitää huumata? Vahvat kipulääkkeet varmaan huumaavat tarpeeksi.

En tiedä, saako ystävä kipulääkkeitä, mutta ainakin kortisonia. Sitä yritettiin jo vähentää minimiin, mutta oli kuitenkin pakko tuudestaan lisätä annosta. Kortisoni - merkillinen lääke, hyvä ja huono! Joka tapauksessa, kotona ystävä saa nyt tarpeeksi hoitoa, jaksaa lähteä välillä kylään ja  jopa lhuomenna leffaan - ellei ole satu huono päivä.

16. tammi, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...