Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Antiikin Roomasta peräisin oleva lentävä lause. Kansa ei muusta ole kiinnostunut, vaiko että tämä riittää kansalle? Se ei muuta tarvitse ja parasta onkin pitää se tietämättömänä, kouluttamattomana. Eivät ala vaatia liikoja ja hyppiä hallitsevan luokan silmille.

Tämä tuli mieleen, kun eilen katsoin järkyttävän dokumentin Köyhyys Amerikassa. Olin tallentanut jo aikoja sitten. Ajattelin, että en oikeastaan halua nähdä niitä kaduilla täpötäysine ostoskärryineen  (ei ostoksia täynnä, vaan koko omaisuus pakattuna siihen) vaeltavia ryysyläisiä. On jo tarpeeksi ahdistavaa  nähdä jokailtaiset videonpätkät pakolaisleireiltä. Mutta ajattelin, että katsonpa nyt edes alkua tuosta dokumentistä.

On painunut ikuisiksi ajoiksi mieleen Los Angelesin Long Beachilla olleet kodittomat. Heillä oli omaisuus todella pakattu varastettuihin ostoskärryihin tai selkäreppuun. Heitä yöpyi läheisen kirkon seinän vierellä, puistoissa, rannalla. Eräänä iltana tammi-helmikuussa näin äidin parin alle kouluikäisen kanssa kulkevan kadulla nyytteineen pelkät varvastossut jalasssa. Lasten iltasadun aika oli aikoja sitten ohi, ja illat olivat siihen vuodenaikaan viileitä sielläkin päin maailmaa. Ihmiset tulivat pyytämään bensarahaa, kerran eräs nainen pyysi autossa minua odottavalta Pieteriltä rahaa, että voisi ostaa tarjouksessa olevaa broileria. Pieter antoi 20 dollaria, nainen kävi kaupassa ostamassa broilerinsa ja toi loput rahat takaisin!

Dokumentissä tavattiin työssä käyviä asunnottomia. Kun olet kerran jättänyt vuokran maksamatta, joudut pellolle. Poliisi kiinnittää keltaisen ilmoituksen oveesi ja tulee viikon päästä ase edellä asuntoon sisään toimittamaan häädön. Uutta asuntoa ei heru, koska maksamattomista vuokrista jää tieto rekisteriin. Vuokrarästin syynä voi olla kenkää töistä, äkillinen sairaus (eikä sinulla  ole sairausvakuutusta)  tai auton korjaus (ethän tule monin paikoin todella toimeen ilman autoa!) ja siinä sitä ollaan. 

Eräs nainen kävi töissä siivoamassa ja kotiavustajana, kuntosalikortti oli hänen turvansa, koska pääsi joka aamu peseytymään. Yhdeksän tunnin työpäivän jälkeen hän petasi vuoteen autoonsa ilmaisella parkkipaikalla, jossa yöpyi kolmisenkymmentä koditonta. Samalla parkkipaikalla yöpyi myöskin autossaan eräs fiksun oloinen tietokoneinsinööri, kaiken menettänyt,  

Toisessa osavaltiossa asui äiti kolmen lapsensa kanssa asuntovaunussaan trailer-park-alueella. Niitäkin me nähtiin lukuisia, Arizonassa ja Nevadassa, muistan. Nimet olivat sellaisia kuin Shangri-La, Paradise, Blue Heaven... Tämä  dokumentin asuntovaunuparkki oli Renossa, josta sanottiin, että se on kuin Ruotsin laivan peliautomaattiaula verrattuna Las Vegasiin. Rouva oli työskennellyt kasinolla, mutta oliko sitten sairastunut vai mitä, joka tapauksessa ei enää voinut olla työssä. Kamerat seurasivat, kun perhe lähti hammaslääkäriin. Vastaanottoa edeltävänä päivänä oltiin jo liikkeeellä, koska vapaaehtoisvoimin pidetylle vastaanotolle otettiin sisään saapumisjärjestyksessä. Teltassa yövyttiin (rajuilma tosin tuhosi ja kasteli teltan täysin yön aikana), mutta päästtiin kuin päästiinkin hammaslääkärin syyniin - äiti sai osaproteesinkin ilmaiseksi. Hän itki ilosta. Vastaaottoa pitävät kerran kuussa n. 60 vapaaehtoista hammaslääkäriä suuren suuressa urheiluhallissa. Toisaalla hallissa on lääkäreiden vastaanotto. Selostaja kertoi, että näky on kuin jostain maailman katastrofialueelta. Totta. Järkyttävää ja liikuttavaa, että löytyy noita vapaaehtoisia ammatti-ihmisiä.Käsittämätöntä samalla, että terveydenhuolto ja  ruoanjakelu perustuvat vapaaehtoisuuteen. Maailman rikkaimmassa maassa.

Make America great again! Tai niin kuin uusi vaalilause kuuluu: Keep America great again! Tästä jo arvaat: nuo ihmiset, joiden elämää Trump ei ole yhtään helpottanut, äänestävät  silti Trumpia. Yksi  ruokalipukkeita saava (tai näkyi olevan nykyisin kortti, jolle ladattiin viikoittain lipukkeitten arvo) sanoi, että hän äänestää Trumpia, koska tämä on pitänyt lupauksensa, toinen taas, koska Trump ottaa aina perheensä mukaan, minne meneekin! Vaimo ja lapsi aina mukana. "Se kyllä kertoo jotain miehestä!" Mitäpä tuohon lisäämään. 

Hippi, jonka siniset hiukset sojottivat kukon harjana päälaella oli omistanut elämänsä köyhien auttamiselle. Hän eleli tyttöystävänsä kanssa tämän palkalla, koska halusi tehdä työtä asunnottomien hyväksi. Hän rakensi jossain seurakunnan alueella pieniä minitaloja fb:ssa keräämillään varoilla ja roudasi ne teltoissa asuville jossain Los Angelesin laitamilla. Asunnottomat hyppivät riemusta: nyt minulla on oma talo!

Miten voi olla, että rikas maa sallii tällaisen, että sitä yleensä on olemassa?  Veroja vihataan, kun ei tajuta, mitä niillä saataisiin. Veroilla hoidetaan sairautta ja terveyttä, rakennetaan infrastruktuuria, koulutetaan ja valistetaan, tasataan tuloja. Mutta ei, ei vaan kelpaa. Kun se olisi minulta pois.

26. helmi, 2020

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...