Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Joskus 80-luvulla OAJ:ssa päätettiin lopullisesti puistella opettajien harteilta kylän kansankynttilä-imago ja alettiin työstää "Opettajan arvostus"-kampanjaa. Ekan mainostoimiston yritys oli sanalla sanoen surkea, tyylii: hei, minä olen sinun lastesi opettaja! Tiesitkö että... Noh, en muista miten se meni. Mutta toisen toimiston ehdotus meni hallituksessa läpi -tietty aina on soraääniä (erosihan jopa jouko opettajia ammattojärjestöstä, kun saivat tietää, että OAJ oli ostamassa/ostanut hotellin samasta rakennuksesta, jossa oli Alkon myymälä. Jotain rotia, niin kuin OAJ:ssa bruutakaan sanoa!). Tästä mainoskampanjasta muistamn vain, että etsittiin sitä komeaharjaisinta punkkaria asemalta yhteen mainoskuvista -tämä ei kuulema suostunut -, piti tyytyä seuraavksi komeimpaan kukonharjaan. Sitten oli jossain kuvassaHymyhuulien Akista ja Turosta tuttu hokema "Auuush-stiks-stiks!, kinasteltiin, mikä on oikea kirjoitusasu, ja sitten oli lettipäätyttö, joka kävi kirjoittamassa taululle: meidän opetaja on kiva. Kuvia oli kolme tai neljä, kaikissa arvostetuissa aikakauslehdissä. Ei puhuttu opettajista, näytettiin vain  haasteita, joita he joutuvat päivittäin kohtaamaan. Eritasoisia oppilaita, eri luonteisia, eri ikäisiä, erilaisista taustoista lähtöisin olevia, erilaisilla kysyillä ja taidoilla vatustettuja.

Minusta ainakin tuntui, että kansankynttil-leima karisi. "opettaja ottaa nyt ensin, pastorihan on jo ottanut".

Nyt on menossa taas arvostuskampanja, tuli meille tilaamatta ja yllättäen, ihan kuin s-posti entiselle rouvalle. Ja ilmaiseksi. Hetkinen, ai ilmaiseksi? Sitä ei vielä edes osata laskea, mitä tämä maksaa kaikille meille.

Mutta in deed, opettajat ovat nyt todellisia työnsankareita. Juttelin naapurin rouva opettajan kanssa, hän kertoi, että kovasti on hankaluuksia yläkouluikäisten keskuudessa. Samalla tavalla tietysti alakoululaisten. Miten sujuu Wilman käyttö, jos ei koulussakaan tunnilla ole selvinnyt, ei ymmärrä, mitä kysyrttiin, ei aavistustakaan siitä, mitä minun pitäisi seuraavaksi tehdä, mitä minulta odotetaan...On perheitä, jotka eivät ole rekisteröityneet Wilmaan ollenkaan.

Tyttären (ammattikoulun ope) kanssa olen joutunut olemaan koekaniinina jo useaan otteeseen: mene tietokoneelle, avaa sähköpostissa linkki, jonka lähetin, laita puhelin nyt kiinni. Sitten olen läppärillä, avaan linkin, tulee kaksi käskyä: 1) aenna ohjelma,2) avaa linkki netin kautta. Siis ilmeisesti jompi kumpi. Valitsen sen netin.Sitten tulee teksti: pian joku tiimin jäsenistä hyväksyy sinut mukaan- Jippii, tuota pikaa on tytär ruudulla, ääni kuuluu selvästi, koira hänen sylissään ei suostu katsomaan minuun päin, vaikka kuinka maanittelen. - Tämä järjestelmä Microsoft teams tuntuu pelttävän ja niin on muutama muukin, jota minulla on tastattu.

Jos tämä virus on nyt luonnon järjestämä koettelemus (ei mikään Jumalan rangaistus) ja tällä on suurempi merkitys tälle kurjalle ihmiskunnalle, joka on itse pilannut kaiken, niin pienemmässä mittakaavassa siitä on jotain hyötyäkin. Opetusalalla  (varmasti monella muullakin alalla) tulee tehtyä melkoinen digiloikka! Ja opettajan työ saa ansaitsemansa arvonnousun.

26. maalis, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...