Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Onhan se ymmärrettävää, että nyt koronan hoito ja taltuttaminen menee kaiken edelle, mutta silti oli aikamoinen pettymys kuulla, että kaihileikkaus siirtyy tuntemattomaan tulevaisuuteen. Puolet hoitajista on nyt tehohoitokoulutuksessa ja muussa katastrofilvalmennuksessa. Tämän kuulin, kun soitin silmäklinikalle. Ja lähetettäsieltä ei voi lähettää edelleen muualle. Ei voi, kun ei voi. Niimpä uuden silmälääkärivisiitin jälkeen, tällä kertaa Joensuussa mietin tätä jonoasiaa  uudemman kerran. Kirjoitin asiasta sosiaali- ja terveysministeriöön ja eräälle kansanedustajalle, jonka poimin sos. ja terveysvakiokunnan jäsenistöstä. Hänelle kirjoitin näin:

"

Arvoisa kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen!

En nyt tähän hätään keksinyt , kenelle muulle kirjoittaisin tästä asiasta, päädyin sinuun, kun tiedän, että olet aikaansaava ihminen. 

HUS:in alueen vähemmän kiireelliset toimenpiteet on siirretty hamaan tulevaisuuteen koronavirus-tilanteen takia. Ymmärrettävää. Itse olen jonottanut kaihileikkaukseen vajaa 4 kuukautta ja alan olla jo melkoisen sokea. Kyllä tämän tietenkin kestää, kun apu joskus tulee, alkaa vain elämä olla aika vaikeaa..

Mutta tuli mieleeni, että miksi ihmeessä ei voisi olla koko maassa vain yhtä jonoa kuhunkin toimenpiteeseen. Kukin potilas ilmoittaisi minne kaikkiin sairaanhoitopiireihin hän olisi valmis menemään hoidettavaksi, kun vuoro tulee. 

Itse soitin Joensuun silmäklinikalle, kun olin kuullut HUSista, että siellä olevaa lähetettä ei jostakin syystä voi kopioida myös Joensuuhun. Sanottiin, että kyllä voi tännekin (siis Joensuuhun) päästä jonoon, mutta homma pitää aloittaa alusta. Silmälääkäristä alkaen. Silti myös HUSin jonopaikka on minulla edelleen voimassa.

Joensuussa kyselin silmälääkäriltä, että voisiko hän laittaa saman lähetteen myös Kuopioon. Hän otti selvää ja ilmoitti, että ikävä kyllä ei voi. Jos haluan päästä jonoon myös Kuopioon, pitää taas mennä silmälääkärille ja pytää lähetettä sinne. Monimutkaista ja kummallista.

Yksityisesti pääsisin heti operaatioon, mutta kun ei ole varaa. Ei olisi varaa silmälääkäreihinkään. On outoa, että ei voi päästä julkiselle puolelle lääkäriin, vaikka optikko jo on todennut että näkyy kaihi. Eli ei olisi kyseessä pelkkä tarkastus, vaan taudin hoito, tai hoidon aloittaminen.

Mutta siis tämä jonotussysteemi. Näin digiaikana tuntuu melkoisen vanhanaikaiselta, että jokaiseen sairaalaan pitää jonottaa erikseen, ihan kuin ei yhteistyö olisi mahdollista ja tekisi hoidoista sujuvampaa. Varmasti muitakin jonoja voisi järjestellä samalla tavalla. Kun sitten pääsisi toimenpiteeseen, henkilö poistuisi jonosta automaattisesti.

Eikö tällaista voisi uudessa sotessa mitenkään toteuttaa?"

Ja mitä vastasi tämä kansanedustaja heti seuraavana päivänä. Näin:

"Hei Kaarina

Ajatus on enemmän kuin hyvä, sillä meillä on Suomessa paikkoja joissa kaihileikkauksiinkaan ei ole lainkaan jonoa, kuten esim.Kuusamoon, jossa erittäin järjestelmällinen systeemi ja sinne liikkuu pohjoisen alueelta jo paljonkin ihmisiä. Olen tullut tässä matkan varrella siihen tulokseen, että enemmin meillä "hoidetaan jonoja" kuin todella etsitään ratkaisuja joilla ihmiset tulee hoidetuksi eikö jonoja synny.

Otan siis ajatuksesi ilolla vastaan on omaan työkirjaani edistettäväksi.

Yt.Merja "

Kuka kansanedustaja? No Merja Kyllönen vasemmistoliitto. Katsoin sos. ja terveysvaliokunnan   jäsenluetteloa ja heti tuntui siltä, että tuossa on ihminen, joka on tomera ja rohkea. En nyt ensimmäisenä vasemmistoliittoa äänestäisi, mutta demaripoliitikko, joku mies, oli minulle ihan tuntematon. Ei nyt sillä eikä sen puoleen, ne äänekkäimmät eduskunnassa eivät välttämättä ole aikaansaavimpia tai mistä sen tietää.

Mutta mielestäni olisi loistoidea: yksi jono  koko maassa. Mikä estäisi. Päästiinhän lopulta siihenkin, että tiedekuntiin pyrkijöiden ei tarvitse käydä pyrkimässä joka paikkaan erikseen. Onko siis joku kilpailu menossa eri sairaaloiden tai sairaanhoitopiirien kesken? Pitääkö tässä vielä lähteä silmälääkäriin ja pyytää lähetettä Kainuuseen?

29. maalis, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...