Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

sanoi pikkutyttö jossain muinaisessa mainoksessa. Varmaan 70-luvulla. Ei aavistustakaan mikä mainos, mutta huudahdus on jäänyt käyttäkelpoiseksi sanonnaksi oikeassa paikassa.

Nyt on sellainen. Kävin hämärtyvän näön takia silmälääkärissä viime vuoden elokuussa. Olen kertonut tämän jo ehkä moneen kertaan, mutta joskus pitää toistaa, kun sitä on oikein tohkeissaan. Silloin käskettiin tulemaan uudestaan maalis-huhtikuussa, saisin lähetteen kaihileikkaukseen. Menin jo jouluussa ja sain lähetteen. Nyt korona-aikaan sitten HUS:issa oli kaikki ei-tärkeät operaatiot siirretty hamaan tulevaisuuteen. Otin yhteyttä Joensuun silmäklinikalle (Pohjois-Karjalan keskussairaala), uusi lääkärissä käynti ja uusi lähete. Kerroin jo, miten kirjoitin tästä Sosiaali- ja terveysministeriöön (ja sain sieltä HUS:n silmäklinikan apulaisylilääkäriltä pitkän vastauksen, jossa hän mm. sanoo, että ihmiset haluavvat leikkauksiin kotinsa lähelle. Niinpä!) ja kirjoitin eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenelle Merja Kyllöselle (ja sain häneltäkin vastauksen, kivan vastauksen).

Eilen käly soitti, että kukkienkastelureissulla oli nähnyt, että Joensuun sairaalasta oli tullut paksu kirje. Kutsu leikkaukseen!! Mitäh, ei oo totta, minä kiljuin. Ihan uskomaton juttu, kuukausi tasan on Joensuun silmälääkärillä käynnistä ja NYT JO pääsen. Ne olivat sanoneet Joensuusta, että heilläkin kyllä on se puolen vuoden jono, mutta voi tulla tietty peruutuksiakin. Tänään tihrustin nettilehdestä, että HUS:issa on jopa tuhansia toimenpiteitä jouduttu siirtämään. Olen kuullut ystäviltä muistakin toimenpiteistä, joissa ei kylläkään ole elämästä ja kuolemasta kyse, mutta jotka silti ovat välttämättömiä, On peruttu noin vain. Nyt onneksi molemmat ovat saaneet uuden ajan.

Tilanne on ymmärrettävä ja ehkä ei resursseja riitä siihenkään, että potilaita alettasiin sijoitella mahdollisuuksien mukaan muualle. Tällaiseen siirtelyyn ei ehkä tarvitsisi käyttää sitä kallisarvoista terveydenhoitohenkilökuntaa vaan esim fiksu merkonomi hoitelisi homman.

Omalta kohdaltani olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta, jonka sain täältä toisesta sairaanhoitopiiristä. Itseäni siis pitää kiittää! Mutta ajattelen myös niitä -ehkä miljoonia - joille ei koskaan tule tällaista mahdollisuutta. Olet kehitysnaan vanhus, ei kun varttunut, ja alat vaan sokeutua. Sille ei voi mitään. Tai olet amerikkalainen köyhä, ilman vakuutusta elävä. Mistään ei tule apua. Kukaan ei maksa. Minulle maksaa. Minulle maksatte te, veronmaksajat. Suurkiitos siitä!

20. huhti, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...