Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Miten se sanonta kuuluukaan: kun kiireellä tehdään, ei synny lasta, eikä p**kaa. Siltä tämä hätiköinti tuntuu, mutta kun on kiire, kiire. Kuka kantaa vastuun näistä möhläyksistä? 

Maskikaupoissa olisi pitänyt hälytyskellojen soida jo monessa vaiheessa, mutta kun ei ole tiedetty, on uskottu ja luotettu. Siihen tai niihin henkilöihin, jotka ovat aina tienneet ja joihin on aina voinut luottaa. Mutta joita tällä kertaa on johdettu harhaan. Tiina Jylhän nimen olisi luullut jo särähtävän korvaan, mutta ei välttämättä nuorella ihmisellä tai ihmisellä joka ei lue iltapäivälehtiä tai  Seiskaa tai Alibia. Onni Sarmastosta taas esim itse en ikinä ollut kuullut mitään. Mistä voi ministeri tai Huoltovarmuusviraston johtaja tietää? Pitääkö heidän itse mennä varmistamaan varastojen sisällöt, henkilöiden taustat ym. kun alaiset ovat tehneet toimet. Normaalioloissa olisi raivostuttavaa, että minun työni aina tarkastettaisiin jonkun ylemmän toimesta, ei luetettaisi. Tietenkin: on maksettu miljoonia jo etukäteen! Outo juttu. Kuka siihen antoi luvan ja miten on mahdollista, että näillä rahoilla Onni Sarmasto on ostellut luksusautoja. Eikö niiden rahojen ollut määrä mennä sinne Kiinaan, niille  sekundaa lähettäneille tehtaille? Virheitä tuli tehtyä. Kuka kantaa vastuun ja mitä se vastuunkanto sitten on? Virasta eroaminen, niinhän on maan tapa. Tämän Huoltovarmuusviraston eronneen johtajan pienestä asti tunteneet henkilöt kertovat, että Tomi Lounema on todella rehellinen ja tunnollinen, osaava ja pätevä henkilö. Itse olin kuullut hänestä ystäviltäni  pelkkää hyvää jo vuosia ennen tätä ikävää onnettomuutta. Olisiko ministerinkin pitänyt erota? Tuntuu se sellainenkin olevan tapana, ainakin meillä ja muuallakin Euroopassa. Amerikassahan he lentävät pellolle heti, kun naama ei miellytä presidenttiä. Virheitä ei tarvitse odottaa. Rangaistustoimenpide se on, siis eroaminen: pukeudunpa säkkiin ja tuhkaan. Ketä se hyödyttää?

Entäs nämä yritystuet? Business Finland nyt vaan sattuu olemaan 40 vuoden kokemuksella sellainen firma, joka myöntää rahaa kehityshankkeisiin. Mitään virhettä ei ole tapahtunut, kertoi toimitusjohtaja eilen telkkarissa. Kuka sitten on vastuussa siitä, että juuri tämä BF on jakelukanava tai että niitä hemmetin sääntöjä ei muutettu ennen kuin rahoja alettiin jakaa. Kun nimenomaan oli moneen kertaan kerrottu, että jaetaan tukea koronakriisistä kärsiville, BF:n kautta isommille ja Elykeskusten kautta pienemmille. 

Kenen nyt kuuluisi erota? Lintilän, pääministerin vai BF:n toimitusjohtajan?

Asiantuntijat sanovat suunnilleen, että rapatessa roiskuu, tässä nyt on ollut niin kiire, että ei ole ehdityt... Kenenkään päätä ei tällä kertaa ole vaadittu vadille. Vielä.

Muistuu mieleen ne kaukaiset ajat, jolloin olin kuutisen vuotta töissä Kauppa- ja teollisuusministeriön vienninedistämistoimistossa. 70-luvulla. Kyllä oli hataraa se vienninedistämiseen tarkoitettujen rahojen jakaminenkin. Isot firmat saivat isoja rahoja, pienet tuskin osasivat edes hakea. Kuitteja syynättiin sitten suurennuslasilla, sillä vientihankkeiden lopullinen määrä selvisi vasta kun toimenpiteiden kulut tilitettiin. Kun pieni keinutuoleja tai mattoja väsäävä pohjanmaalainen yrittäjä painatti esitteen, jossa oli kielinä suomi, ruotsi, englanti ja saksa, niin kuluista vähennettiin 1/4, eihän suomenkieli  ollut viennin edistämistä. Jos olisi vaikka järjestetty vientikoulutusta ja tuettu yritysten osallistumista tällaisiin ja yhteishankkeita. Isot firmat kyllä osasivat, heillä oli yhteiset vientiorganisaationsa, Valtion tuella saatiin Suomelle näyttävyyttä, hyvä niin. mutta joskus kävi mielessä, että nuo pärjäisivät omillaankin, pienemmät firmat eivät tienneet edes, mistä päin aloittaa.

Nyt on ajat muuttuneet. Byrokratia vain ei.

23. huhti, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...