tykkäsipä korttipeleistä, uskoipa siihen, että kortit on meille jaettu summanmutikassa tai että ne on jaettu sen mukaan, mitä on tässä elämässä määrä oppia, niin niistä voi tehdä parhaat mahdolliset. Pelin voi voittaa, ainakin jos tutkijoihin on uskomista.
Ylen areenasta (areena.yle.fi) löytyy tosi hyvä 4-osainen sarja nimeltä Terveyden salaisuudet. Jaksot keskittyvät ikääntymiseen, aivotoimintaan, migreenin hoitoon ja onnellisuuteen, mutta yhteinen tekijä oikeastaan jokaisessa on aivot. Migreeni-osion jätin väliin, kun onnekseni minulla ei ole tätä vaivaa (eikä paljon muutakaan).
Ikääntymisosion aloitin ajatellen, että vilkaistaanpa nyt, siinähän kelataan kuitenkin se tuttu ja sama: syö terveellisesti, liiku, rasita aivojasi, nuku riittävästi ja ole sosiaalinen. Niinpä, nehän ne ovat, mutta selvisi paljon muutakin. Esim se, miksi ja miten nimenomaan nuo asiat lisäävät merkittävästi terveitä elinvuosia. Se ei olekaan vaan sitä mutu-tietoa vaan ihan konkreettista ja empiirisesti osoitettavissa olevaa.
Eräs tutkija on keskittynyt selvittämään, miksi simpukat voivat elää 500-vuotiaiksi. Miksi proteiini ei kerry niissä plakiksi ja tangeleiksi (solusäievyyhti), niin kuin ikääntyvän ihmisen aivoissa tapahtuu. Simpukan ominaisuudesta voidaan jatkossa saada kehitettyä lääkettä (niinpä tietenkin!), joka tuhoaa noita aivojen ylimääräisiä lisukkeita. Mutta ilman lääkkeitäkin tuota kehitystä voi estää.
Plakki ja tangelit kuitenkin aiheuttavat sairauksia (alzheimer, parkinson ym.) vasta, kun solut tulehtuvat. Se kuuluisa hiljainen tulehdus siis on todella pahasta ja sen parantamiseen voidaan elintavoilla ja ravinnolla vaikuttaa ratkaisevasti.
Ravinnosta tietenkin ne tutut: vihannekset, hedelmät, marjat, proteiini jne.Mutta myös pitää rajoittaa kaloreita. Ohjelmassa sanottiin, että jo 25 kaloria vähemmän päivässä lisää terveitä elinvuosia. Painoa se ei vähennä, mutta vähentää solujen vanhenemista. Näin on tutkittu.
Aivotoiminnoista on myös onnellisuus peräisin. Tämä on ohjelman mukaan myös fakta ja siis tutkimustuloksissa osoitettu. Onnellisuuden tunne ei ole pelkkä tunne, vaan se on olotila, joka vallitsee kehossa kaikkialla. Tätä on selvittänyt ns positiivinen psykologia, joka ei tutki sitä, mikä on pielessä, van sitä, mikä on hyvin. Onnellisuus näkyy ja tuntuu sydämessä, suolistossa, kaikissa soluissa. Tunnetilat näkyvät sydänkäyrässä. On todettu, että stressiä (pieni määrä sitä on tutkijoiden mukaan hyvä asia) voi helpottaa jo lyhyessä ajassa ajatusten voimalla.
Kaikki me tunnetaan ihmisiä, jotka jatkuvasti valittavat. Kaikki on pielessä, koko elämä on negatiivisten tapahtuminen summa. Ei sellaisia ihmisiä kukaan jaksa eikä tarvitsekaan jaksaa. Tutkijat väittävät, että jo (oliko se nyt) kuudessa viikossa tapahtuu aivoissa muutos, kun alkaa pitää kiitollisuuspäiväkirjaa. Kolme asiaa päivän päätteeksi pitää kirjata ylös, mistä on kiitollinen. Mä oon jo aloittanut ja on oikeastaan kiva miettiä illalla, mikä tänään oli hyvin. Kirjoitan oikein ylös puhelimen note-bookiin (hah, siis digitaaliseen muistivihkoon). Tuntuu olevan totta, että jo päivän kuluessa huomaa paremmin, että tämä juttu meni hyvin, tämä oli kivaa, tämä jää plakkariin mukavana muistona.
Onnellisuutta ei lisää se, että vertailee itseään muihin. Ei ole ihan helppo välttää varsinkaan nykyisen some-villityksen aikana. Uskoisin, että nuorilla asia on todella akuutti. "Tuolla on noin paljon enemmän kavereita ja seuraajia, se on paljon nätimpi, mä oon vaan tällainen rupu". Ja jos ja kun ne kommentit saattavat olla loukkaavia, negatiiviset ajatukset alkavat kiertää kehää. Yhtä hyvin vanhemmilla, mutta kuulema on selvitetty, että vanhemmat ihmiset kokevat itsensä onnellisemmiksi kuin nuoret. On tärkeää päästä negatiivisista ajatuksista eroon. Kun tekee positiivisuusharjoituksia 15 min. päivässä, hermosolut muodostavat uusia kytköksiä, onnellisuushormonien tuotanto lisääntyy - näin väittävät tutkimustulokset.
Mutta jos et usko, katso itse Areenasta.
Uusimmat kommentit
10.09 | 14:46
Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti
15.06 | 17:17
Sitä ajatellen juuri, klo 9
15.06 | 13:12
Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita
18.05 | 09:34
Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...