Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Milloin sille pitäisi antaa vihreää valoa? Pieter sanoi, tultuaan hyvästelemästä sisarensa: silloin, kun henkilö sanoo, että kuolema on parempi kuin elämä. Pieterin sisar vastasi kysymykseen "oletko todella harkinnut": "parempi tänään kuin huomenna". Siinä ei nyt ole enää paljoa sanottavaa. Hän painoi enää 36 kiloa (pituus n. 160 cm). Mitä elämää se on, jos on vain hengissä, mutta ei elä? Jos tiedät, että millään keinolla et voi enää palauttakaa osaakaan siitä, mikä oli ennen.

Tämä armas mieheni ei usein ole tunteellinen, tai osaa peittää tunteet, niin kuin mies ikään -luulisi ihan suomalaiseksi - mutta nyt oli. Ei itkenyt -tosi mieshän ei itke. Vai itkeekö? - mutta kertoi. Kertoi millaista oli pitää sisartaan kädestä, muistella lapsuutta ja nuoruutta, puhua suhteesta toiseen sisareen, johon välit ovat poikki, puhua uskonnosta ja suhteesta kuolemaan.

Olin tosi tyytyväinen, että halusi istua alas, ottaa oluen ja puhua. Jotain ihan uutta, ehkä hä nyt koki, että voi jakaa kanssani ne tunteet, joiden sanoi vaikuttaneen häneen todella syvästi. Että hänen sisarensa oli niin rohkea, että USKALSI, että PYSTYI tekemään tämän päätöksen. Lääkkeet eivät auttaneet enää kipuihin, eivätkä tunnereaktion hallintaan, sisar oli  melkein pudonnut sängystä, jossa sentään oli laidat, kun ei pystynyt yhtään kontrolloimaan kroppaansa. Se oli ollut kauheaa katsottavaa, eikä Pieter ollut voinut tehdä mitään, ainoastaan estää putoamisen lattialle.

Voin kuvitella. Sisar, johon on ollut kiinteät suhteet kaikki nämä vuodet. Molempiin sisariin on, nyt toinen vain ei tiedä, että toinen on tänään saanut armokuoleman, kuten eutanasiaa myös on kutsuttu. Melkoisen vaikuttava, tunnepitoinen kokemus.

Intiaanikoiramme  Waya ei tiennyt miten päin olisi, kun Boss oli lopultakin siinä. Wayanhan on aina ollut mukana matkoilla, aina on autolla menty, mutta tuntee myös lentokentän. Tietää, että sieltä se/ne tulee. Ihan häntä varten, kaikki on taas hyvin, no problem! Superdog!  Waya voi taas nukkua olematta vihainen mulle. Boss is finally at home. Marvellous.

Mutta eläimillehän eutanasia on sallittu. Sitten kun se aika koittaa. Entäs Pieter, mitkä on fiilikset? Koira, joka vinkuu, uikuttaa ja puskee. Suurin lohtu, se suuri, se Suurin, Eino Leinon sanoin.

And Boss is finally happy, olihan intiaanikoira odottamassa. Ja minä 🤔.

12. syys, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...