Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Lapsena ihmettelin tätä hölmöä lausetta. Ainahan voi keksiä vaikka miten outoja juttuja, jotka taatusti päihittävät todellisuuden. Mutta nyt, kun Amerikan presidenttinä on Trump, tajuan vasta kunnolla tuon lauseen merkityksen.

Aikoinaan elokuva Tervetuloa, Mr Chance oli jotain sellaista, mitä ei tietenkään voisi koskaan tapahtua. Yksinkertainen puutarhuri menossa kohti Valkoista taloa (vai oliko jo valittu presidentiksi, en muista). Peter Sellers pääosassa, sekin vain muistaakseni. Ja se toinen tarina, sarkastisesti yhteiskuntaa kuvaava piirretty sarja: Simpsonit. Kun siinä on - oliko se Homerin unena vai miten - että Marge olisi valittu presidentiksi heti Trumpin jälkeen... 

Todellisuudessa Margea ei valittu, koska hänhän on vain piirroshahmo, Trump sen sijaan ei ole. Hän on monta kertaa merkillisempi kuin joku piirroshahmo. Merkillinen hyvin negatiivisessa merkityksessä, omituinen, kummajainen. Vaarallinen kummajainen. Vaarallinen vitsi. Eihän tuo ihminen voi terve olla. Tietämätön hän on, ei tunne historiaa, ei politiikkaa, ei diplomatiaa. Asiat näkyvät hänelle olevan vain yhtä diiliä, kehuja itselle ja kavereille, potkuja ja tuomioita. Onko se ydinasenappi todella hänen ulottuvillaan? 

Ja sitten nämä sokeat,tietämättömät seuraajat, susilaumat, punaniskat, fundamentalistiset uskonveljet ja -sisaret (hehän nimittäin myös todella uskovat Trumpin polvirukoilevan iltaisin maansa ja omien läänitystensä puolesta). Vanhat kunnon republikaanit - heitä kai melkein voi jo näin nimittää, ne meidän kokoomusta ja osaa RKP:stäkin vastaavat - ovat ymmällään, hajallaan, miten saada tämä hulluus loppumaan!  Ennenkuin tapahtuu mitään enempää peruuttamatonta. 

Tällainen tavallinen tallaaja ei käsitä, miten noin suuressa ja vaikutusvaltaisessa maassa voi olla tuollainen systeemi: vain kaksi puoluetta, ikäänkuin maailman olisi mustavalkoinen, presidentillä mahdollisuus määrätä miltei mistä vaan, veto-oikeus lähes kaikkeen. Onneksi sentään jonkun voi torpata, niin kuin nyt on tapahtumassa, kun Trump yrittää saada puolustusmäärärahalakipakettia (kai tuon sanan voisi jostain kohtaa katkaista, eikö?) läpi. Ja miten voi tunkea yhteen ja samaan lakipakettiin monia eri asioita. 2000 taalan avustuspaketissa varmistetaan, ettei liittovaltion hallinto sulkeudu, eikä yhtäkkiset sotilaiden poisvetämiset kriittisiltä alueilta ole mahdollisia. Ihmiset näkevät nyt, että jippii, saadaan kaks tonnii, vaikka jostain kumman syystä sitä kannattavat Trump ja demokraatit, mut republikaanit ovat vastaan. (Ketä heidän nyt sitten pitäisi seuraavaks äänestää???) Voisiko tätä verrata vaikka tulanteeseen, että Heivädedellä lenkkipolun siltarumpu pitäisi uusia, siihen muodostuu sateella aina melkein ylipääsemätön lammikko, mutta jos hyväksyt tämän, hyväksyt samalla sen, että uusi uimahalli rakennetaan ja sen tieltä puretaan ränsistynyt vanhainkoti, ja uusi  puolestaan  parin kilometrin päähän? Heinävedellä ei todellakaan tehdä päätöksiä näin, eikä muuallakaan Suomessa. Miten se yks kansanedustaja aikoinaan sanoi -taisi olla Juhantalo - koplataan...

Viisas yksinvaltias olisi hyvä hallitsija. Melkein missä hyvänsä maassa. Mutta sellaisia ei kasva missään. Eikä demokratioissa sellaista hyväksyttäisi, olisi hän sitten kuinka viisas tahansa. Kaikkien mielestä ei kuitenkaan.

30. joulu, 2020

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...