Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Todella katsomisen arvoinen dokumentti: The King - Elvis Presleyn Amerikka (löytyy Areenasta). Näinä maailmanlopun aikoina saat selkeän kuvan siitä, mitä tapahtuu Amerikassa ja oikeastaan koko maailmassa. USA näyttää esimerkkiä. Nyt on lehdet ja netti pullollaan kirjoituksia, selitetään ja analysoidaan. Osa ei välitä, osaa ei kiinnosta "kun mä en oo koskaan niin piitannut politiikasta", osa luulee, ettei se koske minua. "Poliitikot ovat kaikki epäluotettavia, minä katson telkkarista vain tammeloita ja metsoloita, salkkareita ja kotikatua. Niin ja tietysti emmerdaalia."

Vaikka näin luulisit, kannattaa silti katsoa tuo dokkari. Erikoisella tavalla toteutettu, kevyellä jutustelulla ja vitsailullakin kuorrutettu syväanalyysi Amerikan historiasta ja nykytilasta.

Minullahan ei mitään omakohtaista käsitystä amerikkalaisesta koulusta ole. Elokuvissa näkyy vain se pintasilaus ja sitten on vain se, mitä tytär pian 30 vuotta sitten kertoi vaihto-oppilasajoistaan Long Islandilla; tytöt vain meikkasivat kaiket tunnit, hän oli ainoa, joka osasi vastata opettajan kysymyksiin historiasta ja maantiedosta. Mikään ei kiinnostanut nuoria, kukaan ei ollut utelias kyselemään mitään, kun hän piti esitelmän Suomesta, oli varmaan joku videofilmikin esitettävänä. Kaikki olivat pitkästyneitä.

OAJ:n englannin tunnilla (työnantaja kustansi meille auliisti monia asioita, mm kielikurssit, osallistuin ainakin englannin, ruotsin ja ranskanopetukseen. Ruotsinkurssi- elämäni paras - oli Pohjanmaalla Närpiössä.) opettaja luki meille veljensä kirjeen. Veli oli opettajana jossain USA:n etelävaltiossa, kirjoitti ampumavälikohtauksesta koulussaan. Koulussa ei opetuksesta oikein tahtonut tulla mitään, levotonta koko ajan, oppilaat eivät olleet kiinnostuneita, eivät edes jaksaneet raahautua kouluun joka päivä jne. Koulutus on a ja o! Aa ja Oo. Jos ei ihmisellä ole yleissivistystä, hän ei osaa jakaa sitä lapsilleen, ei opettaa tunnetaitoja, empatiaa, ei loogista ajattelua, ei mitään oikeasti merkityksellistä. Tällaisten oppimattomien ja välinpitämättömien vanhempien lapset kun sitten laahustavat kouluun isän käsiase repussaan, mitä voidaan odottaa? Samanlaisia vanhempia heistä tulee  muutaman vuoden päästä. Trumpin kannattajia.

Muistelen myös sitä yhtä dokumenttia "Köyhänä Amerikassa", josta joskus kirjoitin. Taisi tulla  viime kesänä. Ihmisiä, jotka asuvat autoissaan, jopa vuosikausia, äänestävät sitten Trumpia, jos yleensä äänestävät. "Koska hän on ainoa presidentti, joka välittää meistä". Justiinsa.

Mutta katso ihmeessä tuo Elviksen Amerikka. Näytä lapsillesikin. Ei ole saarnaava eikä tylsä. 

11. tammi, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...