Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Näin haluaa sir David Attenborough tapahtuvan. Hän on monikymmenvuotisella perehtymisellään ja tutkimuksellaan kaikesta, mitä luonnossa esiintyy, tullut vakaaseen johtopäätökseen, että selvitäksemme  käsillä olevasta tuhosta, meidän on annettava luonnon villiintyä jälleen. On tehtävä vähemmän lapsia, on annettava sademetsien kasvaa, lopettava fossiilisten polttoaineiden käyttö, syötävä vähemmän lihaa, hyödynnettävä osaamistamme kasvien viljelyyn, kiellettävä kalastus joillakin alueilla, että kalakanta pääsee elpymään, ynnä muuta. 

Eilen näin dokumentin Elämä maapallolla (niinköhän se nimi meni) , alaotsikkona oli David Attenboroughin todistajanlausunto. Herra on jo 94 v, mutta puhui sujuvasti takeltelematta siitä, mitä on kaikkina näinä vuosikymmeninä oppinut maapallon tilasta. Filminpätkät nuoruusajoilta, seikkailut silloin ja vähän vanhempana kuvittivat kertomusta, samoin hienot otokset arktisilta alueilta, viidakoista ja savanneilta, meristä ja vuorilta. Nuorena miehenä hän oli innoissaan kaikesta, fantastiset sademetsät, fantastiset eläimistöt, mikä luonnon monipuolisuus, kaikkea oli rajattomasti, mikä ihmeellinen maailma, mikä ihmeellinen pallo meillä onkaan elettävänämme! Ei tajunnut, mihin ollaan menossa. Vähitellen totuus alkoi paljastua.

Dokumentti alkoi ukrainalaisesta kaupungista, josta ihmiset oli evakuoitu 48 tunnin sisällä Tsernobylin räjähdyksen tapahduttua. Luonto oli ottanut vallan kaupungissa. Puut kasvoivat talojen läpi, köynnökset kiemursivat kattoja kohti, kettu käveli sisätiloissa, susi tai hyeena lönkytteli vastaan kadulla. Dokumentti myös loppui samaan näkymään: näin tulee käymään, jos NYT ei toimita. 

En ollut tiennytkään, että näin on käynnyt maapallon historian aikana jo 4 (vai oliko 5) kertaa. Viimeisin oli, kun dinosaurukset hävisivät. Tulee tuho (tämä ei siis oo mikään ilmestyskirjan ennustus tai tiedä, vaikka oliskin!), kaikki häviää nopeasti. Jokunen laji selviytyy ja koko kehitys alkaa alusta. 

Mutta niin kuin alussa kerroin, mahdollisuuksia vielä on. Nuo toimenpiteet Attenborough luetteli, niillä selvittäisiin. 

En haluaisi olla pessimisti, mutta jos kansat eivät tee yhteistyötä, tulee noita öykkäreitä (ihan vaan nimiä mainitsematta!), joille öljynporaus ja kivihiilenlouhinta on tärkeämpää (koska rahaa tulee välittömästi),ilmaston lämpeneminen yhdentekevää vihervasemmiston vouhotusta (ilmastoko muka lämmennyt? Eilenkin täällä Heinädevellä oli yli -30 C!*), niin mihin joudutaan!

*) ihme ja kumma: sään vaihtelut ääripäistä toiseen, lisääntyvät metsäpalot, lumisateet alueilla, joissa lunta ei ole nähty sitten isoisoisän, ne kaikki ovat kuin ovatkin ilmaston lämpenemisen aikaansaamia ilmiöitä!

15. tammi, 2021

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...