Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Näitä puheluita minulle on tullut viimeaikoina melkein joka toinen päivä. Pieterille ei yhtään, jostain syystä 🤨. Eli, kun näitä soittajia  rikollisten toimesta rekrytoidaan, ohjataan heidät varmaan soittamaan vain naisille.  On eroteltu nimet, jotka kuuluvat vanhoille ihmisille (siinä sitä taas ollaan!). Mahtaako tulla soittoja Jasminille ja Ellinooralle, tuskin edes Minnalle tai Jonnalle? Veikkaampa, että soittajien listalla ovat nimet Riitta, Marja-Leena, Tuula ja Kaarina. Pirkko, Pirjo sekä Marjatta. Tyypillisiä nimiä 30- ja 40-luvuilla syntyneille. Vanhoja naisia, joilla kuitenkin on edes jonkinlaiset digitaidot. Mutta sen verran huonot, että lankaan menevät. Antavat soittajalle luvan päästä koneelleen, jolloin kaikki salasanat luultavasti ovat siellä automaattisen täytön takana ja pääsy siten suoraan pankkitileille ja nettiostoksille.

Moni meistä ei edes tajua mitä voi tapahtua, kun uskot noita soittajia, jotka väittävät että he siellä Microsoftilla näkevät, että nyt koneessasi on virus! Sinun tulee toimia seuraavasti: plääp plääp plääp. Oikeasti en tiedä, mitä he kehottaisivat tekemään, mutta olettaisin, että sinulle tulee puhelimeen koodi, joka pitää antaa heille, että he pääsevät koneellesi korjaamaan "vian".

Näin tehtiin kerran vuosia sitten, kun meidän entinen naapuri, luottokorjaaja ja -tehostaja kaikissa tietokoneasioissa, korjasi jotain juttua koneellani. Annoin luvan ja koodin, sitten alkoi kursori liikkua näytössäni ilman, että itse koskin ollenkaan hiireen. Hänellä oli siis lupa tehdä koneellani ihan mitä vain. Jos olisi ollut rikollinen kyseessä, olisivat loputkin kympit hävinneet pankkitilitäni. Olisi ehkä tullut asennettua joku juttu, jolla ainakin osa tulevistakin tuloistani olisi ohjautunut johinkin kummalliseen "hyväntekeväisyyteen".

Muutama vuosi sitten olin metsässä Waya-hauvelin kanssa, kun tuli ensimmäinen tällainen rikollissoitto. Sveitsistä sanoi soittavansa. Kauhistelin siinä, että ihanko totta on virus, olenkin ollut huomaavinani, että kone on hidastunut (tms), mutta jospa hän soittaisi myöhemmin, kun olen kotona koneen ääressä. Minä siitä tohkeissani kotiin selostamaan Pieterille, että kohta tulee puhelu, puhu sinä sen kanssa, kun paremmin ymmärrät! Pieter siihen: hulluko olet? Uskot tuollaista, estä se numero nyt heti. Roistoja ovat, ei mistään Microsoftilta soitella. Minä: mutta mutta, kun se kyllä oli ihan rehellisen oloinen... Noh, estin kuitenkin numeron.

Nyt olen näille uusille soittajille sanonut vaihdellen: I am not talking with you anything  about my computer tai puhu suomea, en ymmärrä! Ja sitten laittanut eston numerolle. Ensi kerralla ajattelin sanoa, että annankin puhelimen miehelleni, hän on poliisi, tietää enemmän näistä tietotekniikka-asioista. Mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti puhelu sitten katkeaa!

PS. Säälittää nämä ihmiset, jotka on rekrytoitu tällaiseen työhön. 

10. helmi, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...