Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Katsoin juuri elokuvan Muiden elämä (Teemalta, Areenassa nähtävissä). Tietenkin minulle tyypillisesti muistin vasta leffan jälkeen, että olen nähnyt sen joskus aiemmin (dementia!), mutta eipä haitannut. Laitoin tyttärelle viestiä, että katsoisi poikansa kanssa, oppisi poika tietämään mikä oli Stasi. Tai tietäähän hän jo, mutta ihan todella tajuamaan. Sitä vaan ihmettelee, miten on voinut olla sellaista. Samoin kuin ihmettelee, että juutalaisten kansanmurha on voinut ikinä tapahtua. Tai nuo kauheudet, mitä monissa Afrikan maissa on tapahtunut ja tapahtuu.

Päivällä olen kuunnellut Obaman kirjaa Luvattu maa ja siinäkin kerrotut tarinat ahdistavat. Todella suositeltava kirja, niin omakohtainen ja persoonallisesti kerrottu. Olen vasta aika alussa, senaattorivaiheessa, odotan mielenkiinnolla jatkoa. Koska kerronta ei ole puisevaa tapahtumien luettelemista, vaan, kuten Michellenkin kirja, itse elettyä ja koettua. Lapset ja vaimo sekä ystävät kuuluvat siinä kuvaan ihan niinkuin elämässä oikeastikin kuuluvat. Mutta juuri tänään kirjassa kerrottiin Katrina-myrskyn tuhoista New Orleansissa ja oli pakko pysähtyä hetkeksi ajattelemaan niitä ihmisiä. Ahdistavaa.

Eilen kuuntelin suoraa lähetystä USA:n senaatista, jossa oli vuorossa Trumpin virkarikossyytteen syyttäjäpuolen puheet ja filmit. Upeita puheita, pöyristyttäviä videoita. Ei epäilystäkään, etteikö Trump yksin olisi syypää kongressitalon valtaukseen. Ei pienintäkään. Hänet pitäisi ehdottomasti sulkea vankilaan, mutta... Eihän kyseessä ole tuomioistuin vaan tätä "oikeutta" käydään niiden toimesta, jotka ovat yhtäaikaa syyttäjiä ja tuomareita sekä uhreja. Ja taas vaan ahdistaa. Tällä kertaa siitä syystä, että ennusteiden mukaan oikeus ei toteudu, koska republikaanit eivät halua hajota kahdeksi: vanhakantaisiin, arvovaltaisiin konservatiiveihin ja populistisiin äärioikeistolaisiin nationalisteihin. Puolueen pitäisi kyllä hajota. Ollaanhan me  kyllä luettu, että olisi mukamas suunnitteilla tai tekeillä omat puolueet sekä vanhakonservatiiveille että trumppilaisille, mutta mahtaako se Great America pystyä tällaiseen? Oma napa on tärkeämpi kuin totuus ja oikeus.

Onko tämä maailma sittenkin tuhoutumassa? Niin tietenkin ilmaston lämpeneminen (jotkut eivät tajua mitä yhteistä voi olla hirmupakkasilla ja ilmaston lämpenemisellä. Kannattaa googlata!), lajien sukupuutto (johtuu osittain edellisestä, osittain salametsästyksestä), luonnonvarojen holtiton käyttö, populismin nousu ja valtapyrkimys vähän joka puolella, huumeet, rikollisuus, suurvaltojen vastuuttomat, omahyväiset johtajat, globalisaation varjopuolet, vastuuton suurteollisuus, digimaailma... Onko ennen ollut tällaista? Onko maailma aina mennyt havainnoitsijoiden mielestä (filosofit, historioitsijat, sosiologit jne) vain huononpaan suuntaan?

Ruvetaanko vain kaikki seuraamaan Putousta (mun lemppari!) ja ehkä sitten Suomen Temptation Island Afterski:tä, heitetään ahdistukset nurkkaan, eihän me kuitenkaan voida tehdä mitään. Sanotaan vaan, ettei mua niin kauheesti kiinnosta, who cares?

12. helmi, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...