Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Romaanit ovat kurkistus toisten ihmisten elämään ja ajatusmaailmaan.  Mielestäni jo se oikeuttaa kirjoittamisen ja lukemisen "vaivan". Mutta monelaista tietoakin niistä saa vaikkeivat tietokirjallisuutta olisikaan.

Nyt kun taas mökin tavaroiden selvittämisen jälkeen ja lomassa olen ehtinyt kuuntelemaan Barack Obaman kirjaa (Luvattu maa), mietin millainen oppitunti tai oikeastaan oppikurssi se onkaan Amerikan, Euroopan ja koko maailman historiasta. Ja jännittävä, kuin paraskin romaani. Äärettömän hyvin ja sujuvasti kirjoitettu sekä myös käännetty. Tapaamiset Putinin, Medvedevin, Merkelin, Sarkozyn jne kanssa, kuvailut kunkin olemuksesta, ilmeistä ja kehonkielestäkin. Sanotuista ja sanomatta jääneistä, omista ajatuksista tapaamisen aikana. Ilmastomuutoksesta ja luonnonsuojelusta, öljyn tuotannosta ja yleensä fossiilisista polttoaineista, pankkikriisistä, Kreikan tilanteesta, koripallosta, Valkoisen talon henkilökunnan kriiseistä, Michellestä ja tytöistä. Konservatiivien johtohahmoista, Mitch McConnellista ja Lindsay Grahamista (suorastaan myrkyllisiä ajatuksia). Kaikesta. Millaista on olla Amerikan presidentti. Millaista on olla Amerikan ensimmäinen musta presidentti. Millaista on olla ennen kaikkea presidentti maassa, jossa on kaksipuouejärjestelmä. Miten olinkaan niin hölmö, että kuvittelin Valkoisen talon henkilöstön ja kansakunnan monimuotoisuuden olevan itsestään selvyys tai ainakin saavani sen näyttämään itsestään selvyydeltä! Tällaisia pohdintoja. Äidistä, isästä ja isoäidistä.Vaalilupauksista. Guantanomo piti tyhjentää. Helposti sanottu, mutta täysin mahdoton tehtävä! Republikaanit kertoivat kansalle, että vankeja (= terroristeja) sijoitettaisiin  juuri sinun naapurustoosi. Tai heidät lähetettäisiin kolmansiin maihin, jotka eivät suostu vastaanottamaan tai joissa heillä olisi arvaamattoman huonot olot (esim Jemen, josta suurin osa vangeista oli kotoisin). Vaikeita - ei vaan mahdottomia - valintoja.

Nautittava kirja.

Nautittavia ovat kuuntelemistani kirjoista olleet myös Sylvi Kekkosesta (Sylvi Kekkosen omalla äänellä -siltä lukijan ääni melkein kuulostaa ja Sylvi Kekkosen omin sanoin – siltä Johanna Venhon teksti kuulostaa!  kertova Ensimmäinen nainen, puolalaisen nobelkirjailijan Olga Tokarchukin  teos Aja aurasi vainajain luitten yli. Erikoinen nimi on (kirjan mukaan) englantilaisen runoilijan Willian Blaken runosta ja paljastaa, että kirja on oikeastaan dekkari, olematta tyypillinen sellainen. Mitä tästä kirjasta sitten oppii, jos sivuutetaan hieno teksti ja kekseliäs aihe? Eläinten oikeuksista ja luonnosta. Luonnosta oppii myös paljon ihanasta kirjasta Suon villi laulu (Delia Owens) ja jo aiemmin mainitsemastani Teemu Luukan teoksesta (varmaan olen muistakin jo kertonut!) New Yorkin Uhmatar oppii erittäin paljon menneen ajan siirtolaisuudesta. Ajalta, jolloin se kuuluisa amerikkalainen unelma vielä oli voimissaan ja jolloin vielä sinnikkäällä yritteliäisyydellä  saavutti jotakin. Aiemmin mainitsin ainakin Tommi Kinnusen Finlandia-ehdokkaan Ei kertonut katuvansa, siitä opin minulle uusia asioita Lapin sodasta ja naisista, jotka houkuteltiin sinne saksalaisten sotilaiden töihin (osa päätyi vähän niin kuin viihdealalle, mutta osa ihan oikeisiin töihin).

Kovasti tykkäsin myös Antti Holman järjestäjästä ja parista Haruki Murakamin kirjasta. Mitä opin siis Antin kirjasta? Homopojan epävarmuudesta ja teatterimaailman intrigeistä. Ja kivasta, joustavasta kirjoitustyylistä. Vielä enemmän pidän Elisabeth Stroutin tyylistä. Hänen kerrontansa ja ihmistyyppien hahmottamisensa, voi pojat (ja tytöt)!

On ollut niin kiirettä, että lukemaan en ole ehtinyt, Hesarissa riittää päivittäistä urakkaa. Olen aloittanut ystäväni innoittamana Boris Pasternakin Tohtori Zivagoa (nuoruusvuosina kahlasin läpi, en muista siitä yhtään mitään), hitaasti käy lukeminen, tekstikin on hyvin pientä. Mutta kiehtovaa kerrontaa, vanhanaikaisella venäläisellä poljennolla kulkee. Että kyllä se vielä tässä luettua tulee sekin. Siitähän puolestaan oppii jotain venäläisestä mentaliteetistä ja suuren ja mahtavan naapurimme historiasta!

Kannattaa lukea ja jos ei jaksa, niin kuulokkeet vaan korville ja puhelimesta pyörimään vaikka romantiikkaa tai joku dekkari. Kuuntelu on helppoa kuin heinän teko, sujuu mukavasti kun silität, imuroit, paloittelet vihanneksia tai vaikka lenkkiseurana. 

15. maalis, 2021

2

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...