Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Vaikka olenkin tällainen matemaattinen nero (pystyn ratkaisemaan ongelman: tiili painaa kilon ja puoli tiiltä, paljonko tiili siis painaa?), ei päähän millään tahdo mahtua nuo valtion velat ja kryptovaluuttojen salat. Onneksi tuo rakas sanomalehti silloin tällöin vääntää rautalankamallia noistakin jutuista. 

Tuli vähän läheisemmäksi ne EU:n elvytyspaketin ideat ja ongelmat samoin kuin kryptovaluuttojen jutut. Noista molemmista kuulen vähän väliä esitelmiä kotona, mutta ei vaan ole ihan mennyt perille. Tai en ole jaksanut paneutua ja kuunnella. 

Kryptovaluutta, erilaiset platformit (alustat), energiankulutus! Selvää kuin pläkki, kun luki Hesarin jutun bitcoineista. Oli vielä ihan  monivärikuvat ja kaikki!

Jos kryptovaluutta on vaan numeroita bittiavaruudessa eikä sitä voi kädessä pitää niinkuin  euroja tai dollareita, eihän pian voi noitakaan edellä mainittuja. Korttia vaan vilautetaan, tai puhelinta. Mitä, jos puhelin varastetaan? Jos sen saa auki vain sormenjäljellä? Mites mun rahoille sitten käy? Pystyykö hakkeri hakkeroimaan ilman sormenjälkeä puhelimen auki, päästä mun tilitietoihin? Pitääkö mummolla pakosta olla puhelin? Vai mennäänkö siihen, että  pitää katsoa kassaneitiä silmiin, vasta silloin raha vaihtaa omistajaa? - Jossakin oli haastateltu ulkomaisia turisteja (vai oliko se maahanmuuttajia), joku ihmetteli, että kun  täällä kahvikupillinenkin maksetaan kortilla. "Onko se suomalaisista jotenkin hienompaa maksaa niin? Eikö ole kolikkoa taskussa moiseen pikkuostokseen?" Nythän korona-aikana monessa paikassa hyväksytään vain korttimaksu, ettei rahoja tarvitsisi käsitellä (NYT ymmärrän, se on sitä likaista rahaa!), mutta kyllä siihen ollaan menossa, ettei käteistä oikeastaan enää olisi. Kunhan meidän sukupolvi kasvaa horsmaa, tulevat sukupolvet eivät seteleistä ja kolikoista paljoa perusta. Niinpä, jos kryptovaluutta on vain numeroita, samoin on tämä nykyisin tuntemamme rahakin. 

Kehitys kehittyy, mutta meidän omassa tahdissamme. Ja kuten tiedetään kaikkialla universumissa, me ollaan maailmankaikkeuden napa, siis me ihmiset, maanmatoset! Suomalaiset isona osana tätä napaa, kokoamme suurempana. Onhan sekin suomalainen kaveri, joka ohjailee Marsissa lentelevä helikopteria! Marsiin on siis jo päästy, ihmisetkin varmaan kohta, kunhan Elon Musk sallii matkat maksettavan kryptovaluutalla. Aika vaan on hieman problemaattinen. Siis eikö joku sivilisaatio olisi voinut jo ratkaista tällaisen pikku ongelman kuin aika? (Jossakin elokuvassa selitettiin rautalankamallilla - tai oikeastaan paperiarkkimallilla - madonreikää, joka johtaa esineen salamannopeasti paikasta toiseen etäisyydestä välittämättä: piirrettiin piste arkin molempiin reunoihin, taitettiin arkki kahtia niin että pisteet olivat päällekkäin, ja kas, välimatka pisteestä toiseen oli voitettu juttu. Aika hävisi.). Meillä maanmatosilla on vielä pitkä matkaa aikamatkoihin, ihan mahdoton ajatus, mutta niin oli aikoinaan radio, puhelin, televisio, auto...

Ufoja lentelee siellä sun täällä, kaikki vaan eivät niihin usko. Uskon asia se ei kuitenkaan ole, niitä joko on tai sitten ei ole (vähän niin kuin se kuoleman jälkeinen elämäkin, sitä joko on tai sitten ei!). Jos joku sivilisaatio on miljoona vuotta meistä edellä, niin onhan se mahdollista. Ihan niin kuin sekin, että passissa on biometrinen tunniste ja DNA:n perusteella tunnistetaan satavarmasti oikea rikollinen. 

15. touko, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...