Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Katsoin Nat.Geographicilta sarjan Cosmos: Kaikki elämästä. Sen luotsasi asiantuntevasti astrofyysikko Neil deGrasse-Tyson. Ensin ajattelin, että hän on joku näyttelijä, kun oli niin luonteva, piti oikein tsekata. Onkin tiedemies, joka myös osaa esittää asiansa mukaansa tempaavasti.

Viimeisessä osassa hän kyseli, että jos meille kerrottaisiin, että tuolla jossain Universumissa on pölyhiukkanen, jossa on tiedostavaa elämää, ja tämä elämä, nämä elävät olennot kuvittelisivat olevansa maailmankaikkeuden napa, mahtaisiko meitä naurattaa. Hän myös kertoi jostain henkilöstä, joka oli katsellut maapalloa avaruudesta käsin, eikä nähnyt siellä mitään maiden välisiä rajoja. Me itse ollaan ne rajat luotu ja verisesti niitä puolustetaan. Tänne et tule, tämä alua on meidän. Mutta niinhän se on, ei tällaisella ihmisluonnolla muuten voitais olla. Jos naapurit tuosta vaan tulis meidän tontille, poimis omenoita meidän puista, levittäis huovan meidän etupihalle ja asettuis piknikille, mitäs siitä sanoisit! Se oli kai se kommunismin idea alunperin ja mehän tiedetään, miten siinä sitten kävi... 

Ihan lopussa tässä Cosmos-ohjelmassa näytettiin Nasan kuuluisa kuva The Pale Blue Dot. Voyager 1:n viimeinen kuva,  jonka se otti maapallosta jättäessään aurinkokuntamme( vaiko koko galaksin) ja siirtyessään kiitämään tähtien väliseen avaruuteen. Mukanaan Voyagereilla on mielenkiintoista tietoa meistä: matematiikkaa, kieliä, musiikkia, historiaa, sijaintikin. Oletus on, että joku joskus jossain löytää ja osaa tulkita. Astrofyysikko Carl Sagan on kirjoittanut tämän nimisen kirjan The Pale Blue Dot, joka kyllä täytyy lukea. On varmaan suomeksikin (Haalea sininen piste). Miten suhteellista kaikki onkaan! Ihan ylimaallisen suhteellista! Neil selosti, miten tuolla kalpealla pisteellä on tapahtunut kaikki, mitä me tiedämme, on rakastettu ja vihattu, taisteltu verissäpäin, on ollut enemmän tai vähemmän hulluja johtajia, vallanhimoisia hirmuvaltiaita, on uskottu, on toivottu, on rukoiltu.

Tänään oli Hesarissa saamelaisista. Muistin tuon ohjelman lukiessani artikkelia. Miten monta kertaa he kävivät OAJ:ssakin delegaationa, miten monet kerrat eduskunnassa, ennen kuin heidän asiansa saatiin liikahtamaan. Millaista diskriminaatiota! Meillä Suomessa? Ja lukemani mukaan jopa saamelaisten kesken, oletko koltta vai Inarin saamelainen! Joka puolella maapalloa on ollut ja on edelleen syrjintää, tämä kieli vain on sallittu, tämä ihonväri ainoa oikea, tämä alue kuuluu meille...

Kun  katseli sitä Nat Geo -kanavan ohjelmaa, tajusi taas pienen hetken, miten pieniä me ollaan, niin fyysiseltä kuin henkiseltäkin olemukseltamme. Huomenna olen sen tietenkin jo unohtanut ja touhotan taas tuohtuneena siitä tai tästä.

31. heinä, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...