Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Millä perusteella sitä katsoo kuuluvansa ylä- tai alaluokkaan? Tai keskiluokkaan? Ylempään tai alempaan? Oman tai vanhempien koulutuksen? Verotettavan tulon tai omaisuuden määrän mukaan?  Jossain tämä varmaan on määritelty ihan virallisesti.

Tuossa matkoilla ollessa muutamaan otteeseen katselin rekkakuskeja. Heillä näkyy olevan omat pysähdyspaikkansa Euroopan maanteiden varsilla. Raskas työ, todella raskas. Siellä sitten vieraalla maalla, huonolla kielitaidolla yrität selvitä. Paperisotaa, nykyisin sitäkin varmaan käydään suurelta osin jo sähköisesti. Ja sitten ei tabletit toimi jne. Ajat tuntikausia ruuhkassa, kiroilet typeriä turisteja asuntoautoissaan. Entäs kun  joudut odottamaan -joskus tuntikausia - jossain rajalla... En kadehdi.On varmaan helpottavaa tavata oman maanmiehen kanssa jossakin autobaanan varressa. Pääsee vähän purkamaan paineita. 

Kun  he sitten pääsevät laivaan, asettautuvat omaan hyttiinsä heille varatulla kannella ja lähtevät sitten buffet-ravintolaan illalliselle, mistä tiedät, että tuo pöydällinen tuossa on rekkakuskeja? Vaatetuksesta, ruokailutavoista. Siitä tiedät, että he kuuluvat rekkakuskien "luokkaan". Joskus joukossa on ihan nuoriakin, parikymppisiä, juuri ammatti-ajokortin saaneita. Sulautuvat joukkoon, vaikka olisivat rikkaan isän poikia kesätöissä. Pitelevät haarukkaa kädessä kuin  pikkulapset, lapioivat sillä ruokaa suuhunsa, kalat ja lihat sekaisin. Tämä on nyt ilkeää yleistämistä, mutta minusta tuntuu, että heidän KUULUU tehdä niin. Kuuluu pukeutua vähän nuhjuiseen huppariin, kuuluu olla vähän karski. Miltä se vaikuttaisi oman yhteisön silmissä, jos kaveri astelisi ruokapöytään siistissä pikkutakissa ja prässihousuissa partavedeltä tuoksuen? Muut eivät varmaan kertoisi toisilleen sellaisen "neidin" kuulle pikkutuhmia huomioitaan tienvarsien huoltoasemien fräuleineista. Voisi olla pöydässä vähän jäykkä tunnelma. Joskus katsoin Pomo piilossa -sarjaa. Toimitusjohtajat naamioituivat rekkamiesten apupojiksi tai ravintolan keittiön tiskaajiksi. Pukukoodit oli otettu huomioon, puhetyylinkin piti olla - sorry nyt - alaluokkaista. 

Mihin yhteiskuntaluokkaan olet syntynyt, sinne kuulut. Vai kuulutko automaattisesti? Näin varmaan monen kohdalla käy ja ihan suosiolla käykin. Meitä kaikkia  tarvitaan. Mutta jos kuulut syntymästäsi ns yläluokkaan ja sinulle silti käy elämässä huonosti ja ajaudut ihan toisenlaiseen seuraan ja yhteisöön, silloin varmaan on parasta omaksua uuden yhteisösi normit. Joukosta ei saa erottua!!! Ettei vaan joku alkaisi nälviä ja naureskella. Sen sijaan, että otettaisiin esimerkeiksi sivityneet ihmiset, vaikkapa hienostuneetkin, pidetään huoli, että suutari pysyy lestissään. 

Mutta jos kotoa ei ole saanut eväitä elämässä etenemiseen, koulu voi niitä antaa. Fiksut opettajat ovat kullan arvoisia. Enemmän kuin kullan. Tosin joskus voi opettajillakin olla eväät hajallaan. Aikoinaan näin melkoisia ruokailutapoja kun pidin kursseja ympäri suomea. Mitenkä opetat, jos et itse osaa! Mutta opettaja, jolla on hoksottimet paikoillaan ja tavat hallussa on se, jonka opeilla voit torpasta lähteneenäkin löytää itsesi vaikkapa Ruotsin kuninkaan Nobel-illalliselta. Parhaassa tapauksessa mitalistina. 😉

12. loka, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...