Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Hän näkee varmaan maailman yhtäaikaa läheltä - sinun ja minun näkövinkkelistä- ja kaukaa - tänä kalpean sinisenä pisteenä kellumassa universumin äärettömyydessä. Tällainen kuva hänestä syntyi tälläkin kertaa, kun Esko yritti saada jotain sanottua toimittaja Renaz Ebrahimin konekivääri-sanatulvan väliin.

Eskon viesti oli selkeä: sanalla sinänsä ei ole väliä, vaan sillä, mitä sillä tarkoitetaan. Peppi Pitkätossusta oli aivan mahtavaa, että hänen isänsä oli jossain etelämeren saarella n-kuninkaana. Mutta kun kansanedustaja/euroedustaja Hakkarainen käyttää n-sanaa, sillä on halventava merkitys. Esko käytti näitä sanoja ihan neutraalisti, kun selvitti, että sanan merkitys muuttuu eri yhteyksissä. Mutta Renaz veti herneet nenään. Totaalisesti. Hyökkäsi avoimesti, hyvä ettei kimppuun käynyt.

Itse en todellakaan tajua, miksi ei voitaisi nähdä, että me ollaan erivärisiä ja puhua siitä. Eikä Valtaojakaan tätä tarkoittanut. Eihän se kai automaattisesti ole rasistista. Mutta joidenkin mielestä on. Ollaanhan me lihavia ja laihoja, vaaleita ja tummia, suomalaisia ja suomalaisia saamelaisia jne. Erilaisia, kuulutaan jonkun ominaisuuden mukaan eri ryhmiin. Eihän se automaattisesti tarkoita, että toinen ryhmä olisi alempiarvoinen kuin toinen. Toimittaja Ebrahim selitti jotenkin epäselvästi, että pitää voida puhua ja myöntää, että on loukannut. Eikä tuntea oloaan epämukavaksi. En kyllä saanut selvää, enkä yhtään ymmärtänyt, miksi hän oli niin kiihtynyt. Selvästi asettunut takajaloilleen, eikä edes halunnut yrittää ymmärtää Valtaojaa. Eikä todellakaan kuunnellut, vaikka piti kuuntelemista ykkösasiana rasismin torjunnassa.

Monia kansanryhmiä on poljettu ja sorrettu ja vuosisatoja ellei -tuhansia. Sorretaan edelleen ja siitähän juuri pyritään pois. Black lives matter. Tämän kai piti olla Sannikan ohjelman teema: miten tasa-arvoa voitaisiin edistää. Miten rasismia voitaisiin kitkeä. Ei koskaan päästy asian ytimeen, esim koulutukseen ja kasvatukseen. - Tosin joissakin maissa koulutus on  valjastettu tukemaan nimenomaan rasismia. 

Ehkä on niin, että joillekin joidenkin sanojen kuuleminen on jo loukkaavaa, en minäkään voi kuulla jonkun runsasta kiroilua, ajattelen heti, miten sivistymätön ja epäkohtelias, kun seurassani päästelee suustaan tuollaista. Vaikka kyllähän sitä itsekin joskus pahan paikan tullen... Lihavaa ei saa sanoa lihavaksi, hän on pyöreä, tai ylipainoinen. Laiha ei ole laiha eikä ainakaan ruipelo, vaan hoikka

Ystäväni huomautti äskettäin, että miksi tummat ovat tummia, vaikka heissä olisi vain murto-osa eri rodun verta. Miksi heitä  ei yhtä hyvin lueta valkoisiin? Valkoisenhan luulisi voittavan -tässäkin asiassa. Valkoisen  ottavan sen ylivallan. Ja  valkoisena Afrikan mustilla alueilla koet rotusyrjintää myös mustien taholta, näin olen kuullut. 

Joidenkin satojen vuosien kuluttua, sitten kun rodut ovat sekoittuneet keskenään ja kaikki ovat mustia tai ruskeita, eivät ihonväri tai silmien muoto ole mitenkään relevantteja asioita enää. Tilalle astuvat muut erottelevat ominaisuudet, joiden mukaan ihmiset jaetaan vuohiin ja lampaisiin. Koska ihmisluonto taitaa olla sellainen. Pitää klikkiytyä, pitää kuulua mieluummin meihin kuin heihin. Tai haaveilla kuulumisesta heihin, vaikka tietää kuuluvansa vain meihin.🤒

23. marras, 2021

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...