Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Kyllä itäisen naapurimme yksinvaltias on nyt käännetty maailman mediassa tullen mennen inside out ja outside in. Onko selkoa saatu? Lopputulema on kaikkialla: ei näiden despoottien aivoituksia tiedä. 

Laitoin facebookiin linkin mielenkiintoiseen  (hauskaankin) esitelmään, jonka on pitänyt Yalen professori Vladimir Pozner: How the United States created Vladimir Putin. Ihmiset ei jaksa lukea eikä kuunnella, jos on yli 3 minuuttia pitkä juttu, sanoi poikani. Niinhän se on, hukutaan tähän tietotulvaan. Joka tapauksessa Pozner (Ranskassa syntynyt, Amerikassa elänyt ja elävä, venäläistä alkuperää kuitenkin) selittää Venäjän historiaa tsaarinvallasta alken. Käy läpi Glasnostit ja Gorbatsovit ja Jeltsinit. Neuvostoliiton romahdus lopetti kylmän sodan. Tilalle syntyi Venäjä. Venäläiset olivat hävinneet kylmän sodan. Alettiin kysellä Natoon liittymisen perään. Se heiltä evättiin, vaikka ei oltu enää kommunisteja. Putin nousi Pietarin kaupungin apulaispormestarin paikalta pääministeriksi ja mites se sitten menikään. Tulevaisuus on taattu yksinvaltaana, kun perustuslakia on rukattu passelisti. Oliko se nyt vuoteen 2036 saakka olis nyt mahdollista olla presidenttinä. Tällöin tämä botoxin avustama ikinuori herra olisi vasta 84 vuotias. Onkos tuo nyt ikä jos mikään! 

Hän alkoi juonia uutta tsaarin aikaa. Nyt nostetaan Venäjä siihen asemaan, joka sille kuuluu.Nyt on koston aika! Nyt kostetaan nöyryytys, nyt kostetaan, että kylmä sota hävittiin, että meitä ei huolittu Natoon, että aina Venäjään kuuluneet alueet yhtäkkiä noin vain röyhkeästi  julistautuivat itsenäisiksi. Oikeastaan Suomikin, hm, yli sata vuotta Venäjän vallan alla ja sen jälkeen kymmenet vuodet kiltisti Neuvostoliiton talutushihnassa. Eikös se tämänkin maa kuuluisi äiti Venäjälle? Kielikin on suomalais-ugrilainen, ei läntistä vaikutusta nimeksikään, mitä nyt nuoriso vähän yrittää jotain fingelskaa. 

Mutta mites kävikään Hitlerille, mites kävi Ceausesculle, mites kävi Sadam Husseinille ja Osama Bin Ladenille? Slovenian pääministeri Janez Jansa totesi juuri jossain haastattelussa, että Putinia ei pysäytä mikään. Muu kuin... Voi harmi, kun ne Trumpin vaalit varastettiin. Jos hän ois pressana, Putin ei olis uskaltanut, vaikka toisaalta olihan tämä nyt ovela veto Putinilta. Vai mitä mieltä se Trump nyt olikaan? Tänään tätä ja huomenna tuota. Golf-kentällä on aikaa pohtia.

Hesarissa on ollut taas perusteellisia raportteja, on kerrottu Valko-Venäjästä, on kerrottu Ukrainasta, Odessasta. Jos olisin oikein kaivellut muistilokeroitani, olisin saattanut muistaa, että Ukrainan presidentti on näyttelijä, koomikko. Mutta oikeasti tiedän sen vasta nyt, kun  lehdessä kerrottiin. Kansan palvelija-sarjassa Zelenskyi esitti opettajaa, joka valittiin presidentiksi. Jos Jenkkilässä valitaan pelle, osataan  sitä idässäkin! Janne Saarikiven (Venäjän vähemmistökielten tutkija) kirjoitti Hesariin loistavan esseen: "Olen Venäjän ystävä ja ihailija, siksi olen myös surullinen Nato-ankka". Hän kuvailee siinä, miten venäläinen elämäntapa (onhan me nähty Ville Haapasalon vierailut Siperiassa ja muualla Venäjällä. Vieraanvaraista, ystävällistä kansaa) ja mentaliteetti on paljon lähempänä omaamme kuin Ameriikan ihmemaa. Minustakin näin on. Mutta jos joutuu pidätetyksi Venäjällä tai Amerikassa, niin mieluummin sitten kuitenkin Amerikassa. Näin ollen hän on kallellaan sinne Natoon päin. Ainakin tässä tilanteessa. Nato on Amerikan jatke ja en mitenkään haluaisi, että amerikkalaiset meitä komentaisivat ja täällä partioisi purkkaa jauhavia jenkkisotilaita, mutta jos ei EU-joukkoja saada tarpeeksi vahvoiksi, niin kai se Nato hädän tullen olisi parempi vaihtoehto kuin aivan yksin. Meinaan, että jos Putin nyt keksisi, että Suomen itsenäisyys ei ollutkaan niin kirkossa kuulutettu. 

Me ei olla eletty sota-aikaa. Ne, jotka ovat, eivät taida sitä muistaa, kun olivat niin pieniä. Mites on näiden ukrainalaisten pienten laita? Silmät suurina ihmettelevät, mihin nyt lähdettiin, miks pakattiin reppu, tuliko nalle mukaan,  miks pakkauduttiin junaan, seisottiin päiväkausia junalaitureiden portailla, oli nälkä, oli kylmä, piti päästä vessaan. Miks isä jäi eikä tullut mukaan. Äiti ei kerro, että voi olla, ettei isää enää koskaan nähdä.- Ajatelkaa itseänne samassa tilanteessa. Ajatelkaa omia lapsianne ja lapsenlapsianne.

Haluavatko kansalaiset sotaa? Venäläiset nuoret miehet? Saati ukrainalaiset? Miten järkyttävää olisi illalla yrittää saada unen päästä kiinni tietoisena siitä, että tunnin päästä tulee hälytys ja on lähdettävä kiireesti pommisuojaan. Pelottaako, että Putin käyttää ydinasetta. Olisi ihan todella niin hullu, ajattelisi, ettei hänellä ole mitään hävittävää, antaa vaan mennä kaikki.

28. helmi, 2022

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...