Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Viime sunnuntain Sininen Hetki-konsertin (joka vuosi Temppeliaukion kirkossa 13.3.)  ohjelma oli rakennettu ajankohtaiseksi.  Karjalaa muisteltiin, Laatokka ja Karjalan kunnailla kaikuivat upeasti esitettyinä (Valtteri Torikka ja Taina Piira). Laulu Ristilukista kaikessa dramaattisuudessaan kertoo tietysti Venäjän uhkasta. Siitä tämä Sibeliuksen säveltämä laulu lie meille suomalaisille aina kertonut, vaikka Wikipedian mukaan kyse on oikeasti Tanskan, Norjan ja Ruotsin tyrannimaisesta kuningas Kristian II:sta. Niin tai näin, minä olen aina mieltänyt laulun kertovan juuri Venäjän sortovallasta ja keneenpä muuhun se juuri nyt viittaisi kuin naapurin isäntään! Hän vielä  itse sattui juuri puhumaan lännen suuntaan kallellaan olevista oligarkeistaan kärpäsinä! Siitäpä sitten vaan niitä pyydystämään ja listimään. Päitä alkaa putoilla. Hirvittävää!

Ukrainalaiset siviilit, pikkulapsetkin ovat sitten varmaan tälle tarantellalle vaan iniseviä hyttysiä, miltei näkymättömiä ötököitä, joista on parasta päästä eroon. Mutta Venäjän mukaan ukrainalaiset itse pommittavat itseään! Venäjä on ihan viaton. (Valitettavasti näin uskovat myös jotkut harhaanjohdetut suomalaiset.) Juuri näytettiin  meidän uutisissa pätkä Venäjän valtion tv-kanavan uutisista, jossa kaunis uutisankkuri selitti, että ukrainalaiset ovat heitä syyttäneet Mariupolin teatterin pommittamisesta! Ajatella, heitä!

Jotenkin, kun joka paikassa on vain Ukrainan sotaa, ihan konkreettisesti samaistuttavana, tuli Karjalalle ja Venäjän uhkalle omistetussa konsertissa tunne siitä, millaista karjalaisten on ollut jättää kotinsa. Ja petsamolaisten. Tunti aikaa lähteä. Ja sitten vaan lähdettiin. Tai ei sitä voi oikeasti tuntea ja tietää, kun itse ei ole siinä tilanteessa koskaan ollut eikä toivottavasti koskaan joudu olemaan.

Uutisissa näytetään jatkuvasti pommitettuja asuintaloja. Joku perheenäiti keräilemässä ikkunalasin palasia kodistaan, tulenlieskat jonkun toisen  ikkunasta. Me puhuttiin keskenämme, mitä  olisi, jos yhtäkkiä tuo meidän ikkuna tuossa  rikkoutuisi, sisään räjähtäisi kranaatti, palo syttyisi... 

Jos nyt ei syty kolmas maailmansota, tämä aika tullaan joka tapauksessa muistamaan sellaisena, jolloin laajan sodan uhka oli konkreettisimmillaan. Tai ehkä sota on jo syttynyt. Sen alku kerrotaan tulevissa historian kirjoissa: Kolmas maailman sota syttyi, kun Venäjä diktaattorinsa Vlamimir Putinin käskystä hyökkäsi itsenäiseen Ukrainaan.

Sikäli kun täällä enää on ketään  kirjoittamassa  historian tai muitakaan kirjoja. 🤒

17. maalis, 2022

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...