Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Viidennentuhannen kerran varoitellaan aidonnäköisistä tietojen kalastelusivustoista. Lehdessä oli vierekkäin oman pankin aito- ja feikkisivu. Minähän veikkasin iloisesti sitä feikkiä, että se muka olisi oikea. Kehotettiin katsomaan osoitepalkkia, siitä pitäisi tajuta. Tajuavat ketkä tajuavat, ja ketkä osaavat katsoa. Ja hoksaavat. Tai muistavat.

Minulle oli jo aiemmin toisesta pankista tullut viesti, että olemme joutuneet sulkemaan tilinne, koska siellä on havaittu epäilyttävää toimintaa. Tästä linkistä pääsette avaamaan tilinne uudelleen. Onneks heti tajusin, että hakkerit yrittävät. Pieterille tuli taas sähköpostilla jotain vastaavanlaista. Facebookissa myös on vähän väliä jos minkinlaista vilunkia. Lehdissä varoitellaan whattsappin vaaroista.

Kamalaa ajatella, että aina vain riittää tälläkin saralla noita roistoja! Niin taitavia (ja täysin moraalittomia) ovat.

Mutta taitavia ovat ne rehellisetkin it-alan osaajat. Kun ajaa parkkihalliin, siinä lukee tervehdys autollemme:  Tervetuloa  rekisteritunnus se ja se. Jos ajat nastarenkailla sillä katuosuudella Helsingissä, jossa on nastarengaskielto, saattaa poliisi olla vastassa: tie tuntee rahinasta, että siellä ajetaan luvattomilla renkailla ja ilmoitus (todennäköisesti) lähtee eteenpäin. Ulkomailla tietullit tunnistivat tuulilasimme pienestä laitteesta, että meidän tiliä laskutetaan suoraan tienkäytöstä. Ei tarvinnut pysähtyä sähläämään korttien kanssa (joita ei muuten edellisenä kesänä hyväksytty Ranskassa!). Parkkimaksu menee parilla näppäilyllä tililtämme.

Laskut maksetaan kätevästi puhelimella (kunnes siihenkin tulee lisää jotain kommervenkkejä hakkereiden varalta). Mobilepay on kätevimmistä kätevin systeemi. Varotoimet lisääntyvät: avaat läppärin, menet s-postiisi, mutta et pääsekään sinne, ellet tunnistaudu puhelimellasi. Siihen saattaa tulla kysymys, oletko kirjautumassa s-postiisi, tai tulee muutama numero, joista pitää klikata samaa numeroa, joka näkyy läppärin näytöllä. Johonkin toiselle sivustolle pääset vain, kun tunnistat, missä kuvissa on traktori tai silta jne. 

Entäs Bellincat, ryhmä joka internetin avulla on selvittänyt monia tapauksia, joissa poliisi on tuntunut olevan ihan avuton? Hämmästyttävää. Toki poliisikin saa tietotekniikan avulla selville paljon. Pedofiilirinkejä, namusetiä houkuttelemassa nuorisoa .

Tekoäly! Mikä tietotekniikan lahja lääketieteelle, terveydenhuollolle, sosiaalitoimelle ynnä monelle muulle taholle. Vähän väliä saa lukea tai kuulla ihmeistä, joita ihminen on valjastanut tekoälyn selvittämään.

Eikä unohdeta etäyhteyksiä, joihin jokainen joutui tutustumaan viimeistään korona-aikoina. Enää ei sis mitenkään pärjättäisi ilman tietotekniikkaa, se ulottaa lonkeronsa ihan joka paikkaan. On kuitenkin oltava entistä varovaisempi.Sillä käyttäessämme internetissä mitä hyvänsä palvelua: lukiessamme kirjoja tai lehtiä netistä, tilatessamme pääsylippuja tai matkalippuja, etsiessämme tietoa asioista tai ihmisistä, jää meistä aina digitaalinen jälki jonnekin bittiavaruuteen, jonka hakkeri sieltä nappaa ja hyödyntää heti kun saa siihen mahdollisuuden. Ei anneta hänelle sitä mahdollisuutta. 

Mutta vielä maailman seitsemäs ihme: virtuaalilasit! Tietotekniikalle ylistyslaulu! Hökötys vain päähän ja olet milloin missäkin. Viimeks laulamassa karaokea täpötäydelle, aplodeeraavalle yleisölle Tamperetalossa. Lauloin heille karaokessa Muistojen bulevardia. (Siis, tuota...Tämä  tapahtui Fame-museossa Pasilassa🤭). 

9. loka, 2022

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...