Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Ja tätä konetta ohjaavat aivot. Ne ne vasta varsinainen keskusyksikkö ovatkin! Kuuntelen parhaillaan aivotutkija David Eaglemanin teosta Aivojen ääretön tarina. Olen aivan haltioissani siitä, mitä tästä keskusyksiköstä on saatu selville ja mihin kaikeen se pystyy. Miten aivot ovat kehittyneet ihmiskunnan kehittyessä ja miten niiden tutkimus on kehittynyt. Puuttuvia aisteja (syntymässä tai myöhemmin menetettyjä) voidaan korvata tai täydentää, uusia aisteja voidaan kehittää. Sellaisia, joita on eläimillä, mutta ei meillä. Puuttuvia elimiä voidaan korvata keinotekoisilla ja saada elekroniikan ja aivojen yhteistyöllä ne toimimaan kuten alkuperäiset. Ainakin melkein. Hitaasti mutta varmasti. 

Kirjassa verrataan aivojen oppimista jatkuvasti eri tilanteissa vauvojen oppimiseen: puhe opitaan jokeltelemalla, vähitellen kun saadaan palautetta jokeltelusta, matkimalla. Raajojen toiminta opitaan, kun käsi kolahtaa pinnasänkyn reunaan tai sormi tökkää omaan silmään. Kirja kertoo, että mestraiksi tulemisen sääntönä pidetään 10 tuhannen tunnin harjoittelua, olipa kyse sitten tenniksen tai shakin peluusta tai vaikkapa jonkun instrumentin soittamisesta. Mutta on myös oltava kiinnostus ja innostus toimintoon, vaikkapa siis soittamiseen tai urheilulajiin, ennenkuin aivot oppivat hyödyntämään harjoituskerrat ja juuri ne alueet aktivoituvat, jotka harjoituksessa tarvitaan.

Apinakokeilla (valitettavasti) on voitu osoittaa, että aivot voidaan opettaa käyttämään oman käden sijasta tekokättä tai jopa hiirellä liikuteltavaa, läppärin näytöllä olevaa kättä. Ja tällainen käsi tai siis jopa käden kuva toimii kuten oikea käsi. Harjoittelulla luodaan algoritmi, joka saa aivot ymmärtämään, että näin meneteltäessä apina saa palkinnon. Jännittäviä juttuja, kertakaikkiaan.

Vauvojen aivot ovat syntymässä samanlaiset. Kielen oppiminen tapahtuu ja on nähtävissä aivoissa jo peljon ennen kuin puhe opitaan. Kun koko ajan kuulee esim. kiinan- tai ranskan kieltä, aivoissa laajenevat ne alueet, jotka ymmärtävät ja tuottavat näissä kielissä tarvittavia äänteitä. 

Mitä työtä aivotutkijat tekevätkään! Käsittömätöntä taitoa, innovaatioita ja oivalluksia. Ja loputtomasti kärsivällisyyttä. Biologiaa, insinööritaitoja, fysiikkaa, mielikuvitusta, tietotekniikkaa. Miten viisas onkaan ihminen!

Lue ihmeessä tämä kirja, ei todellakaan ole mikään kuiva tietokirja. Tai kuuntele, lukijana on Kalle Chydenius. 😉

22. loka, 2022

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...