Kaarinan kotisivu

Tänään ajattelin...

Uskomatonta todellakin, että koulunäytelmä kelpaisi melkein sellaisenaan ammattiteatterin näyttämölle. Mutta näin todellakin oli, kun Steinerkoulun kolme lukioluokkaa yhdisti voimansa ja taitonsa ja luovuutensa antiikin Kreikan Sofokleksen näytelmässä Kuningas Oidipus (tai alunperin Kuningas Paksujalka). Aivan uskomaton esitys. 

Tarina on jotenkuten tuttu: Oidipukselle oli ennustettu, että hän murhaisi isänsä ja naisi äitinsä. Saisi tämän kanssa vielä lapsiakin. Hänen isänsä oli Korintin kuningas, niinpä hän pysytteli poissa Korintista ja suorastaan ilahtui kuullessaan, että kuningas oli kuollut, ettei ennustus siis ainakaan siltä osin toteutunut. Kunnes hänelle valkeni, että hän olikin löytölapsi ja oli jo ehtinyt mennä naimisiin oikean äitinsa kanssa. Ja biologisen isänsäkin tuli siinä murhanneeksi. Ynnä muita juonen käänteitä. 

Mutta kun näyttelijöitä oli joku seitsemänkymmentä ja muita projektiin osallistuneita muutama kymmen lisää, niin jälki oli hyvän ohjaajan komennossa näyttävää. Kaupunkilaiset, kuoro, tanssijat, orkesteri soittimineen ja puherooleineen. En yhtään tiedä, millaisia versioita maailmalla on tästä näytelmästä esitetty, onko esim muualla ollut kuningas Oidipus kolmena henkilönä, samoin kuningatar Jokaste. Välillä nämä kolme samanlaisiin asuihin pukeutunutta hahmoa puhuivat yhtäaikaa, välillä erikseen. Ajatuksena lie ollut, että meissä jokaisessa on monta minää. Puvustus oli upeaa. Tanssi ja muu liikehdintä oli sulavaa, kaunista ja välillä kulmikasta.

Pieter sanoi, ettei ymmärtänyt mitään, mutta oli myös vaikuttunut. Minä myös olin, samoin lapsenlapsen toiset isovanhemmat sekä loputtomista applodeista päätellen koko muukin vanhempien lauma. Iso urakka on ollut tämän näytelmän valmistaminen abivuoden muiden vaatimusten ohella.

Lapsenlapsi oli tässä näytelmässä vain pianoa soittamassa. Kevään musikaalissa (moderni versio Romeosta ja Juliasta), hän oli tyttöystävänsä kanssa pääroolissa. Me oltiin valitettavasti silloin maailmalla, nähtiin vain siitä vain videonpätkiä.

23. marras, 2022

1

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei, Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä tei...