Wayasta ja muista eläimistä

Ihan käsittämättömän kamalaa, mitä voi tapahtua! Tarkoitan nyt siis sitä, kun (aina)irrallaan ollut, paikallisen ravintolan omistajan pittbull ravisteli pienen villakoiran kuoliaaksi Hernesaaressa. Kun ihmiset antavat koiransa kulkea vapaana!

Niin kuin me. Mekin annetaan. Ei saisi. Mutta kun menemme takuuseen, mutta kun meillä on homma hanskassa, mutta kun...Olen sanonut Pieterille, että Waya on laitettava hihnaan, jos joku huutaa jo etäältä "koira kiinni!"

Onko joku koira (pittbull esimerkiksi?) jo luonteeltaan taipuvainen tappamaan? Kuulostaa kamalalta, mutta eläinten keskuudessa tappaminen on todellakin enemmän osa luontoa kuin ihmisillä. Tosin ihmisilläkin... Noh, se on eri juttu. Wayan kouluttamisessa on mennyt kauan, Perusjutut on opittu heti, mutta on niin monia asioita, joita huomaamme vasta nyt hänen oppineen. Vaikkapa että milloin ollaan tosissaan. Milloin ON toteltava. Mahtaako vieläkään olla takeita, jos minä olen komentamassa!

Niin, me voimme vaikka vannoa, että Waya EI pure. Mutta jos on kimpussa pieni herhiläinen, leikkisä pentu, hän saattaa näykkäistä tai olla näykkäisevinään. Entä jos lapsi retuuttaisi, olisiko takeita, ettei...? Pieter sanoisi, että olisi, ja minä sanoisin, että hm, ei hän varmaankaan...

Tyttären pieni katukoira, joka on ollut jo toista vuotta Suomessa: ei mitään takeita, etteikö purisi, jos tulee se hetki, että hän kokee sen parhaana vaihtoehtona. Kaikki Suomessa opittu häviää, kaikki käytöstavat heitetään romukoppaan ja eikun päälle vaan! Se suloinen pikku Rocky!

Waya on vuosikausia murissut, kun menen nukkumaan (Pieter siis  nukkuu jo ja tietysti Waya hänen sänkynsä vieressä). Olen aina mieltänyt sen varoitusääneksi: minä olen täällä, älä vain astu päälle. Nykyisin  hän vain murahtaa vaimeasti, on siis jo oppinut, että ei se tänne tule, se menee eri suuntaan. 

Waya on uskomattoman kiltti koira. Uskomattoman kiltti. Onnellinen, tottelevainen, seurallinen, ihmisystävällinen.

Joskus ajattelen, millainenhan se olisi, jos Pieter ei olisi kasvattanut sitä tiukassa otteessa. Jos minä vain olisin lellinyt ja hellinyt? Hän rakastaa kirpputorilta raahaamiani pehmoeläimiä. Tai rakastaa ja rakastaa, viidessä sekunnissa on silmät revitty ja ravistellaan ja ruhjotaan (kuin se pittbull sitä pientä villakoiraparkaa). Mutta eihän se ikinä maailmassa voisi tehdä niin elävälle olennolle! Eihän?

PS. Muistan tarinan lapsuudesta: meidän mökin läheisyyydessä oli iso lato, johon naapurin isäntä toi heinänsä. Me lapset pyörittiin siellä jaloissa, samoin mäyräkoiramme Timppu. (Oikea nimi oli Dina, mutta sitä ei kukaan käyttänyt. Sitäpaitsi se oli myös Pieterin äidin nimi, joten aina vaan edelleen Timppu on Timppu.)- Noh, heinätöiden lomassa Timppu tuli 100 metrin matkan mökille Sadun luo. Satu näki, että jotain on nyt suussa. "Anna pois, tiputa tähän!". Timppu tiputti. Se oli vaaleanpunainen hiiren poikanen. Ihan elossa. Oli varovasti kantanut, ei syönyt, ei tappanut.

Miten paljon me oikeastaan tiedetään koirista?

Saati kissoista?

 

| Vastaa

Uusimmat kommentit

10.09 | 14:46

Hei oletkohan sisareni? Laita viestiä jos tuntuu siltä. P.0452019202 .t.pertti

15.06 | 17:17

Sitä ajatellen juuri, klo 9

15.06 | 13:12

Muistithan varata aamuajan kun pitää olla syömättä ennen niitä kokeita

18.05 | 09:34

Hei,
Lähtikö keinutus pois yhtäkkiä vai helpottiko hiljalleen?entä teitkö joitain harjoituksia oireiden helpottamiseksi? Itsellä ollut samanlaisia oireita nyt.